Varför det inte är nyttigt att äta bröd

Att äta vitt bröd kan vara lika skadligt som att äta för mycket socker, så vill du fortsätta äta bröd utan att skada hälsan ska du överväga nyttigare alternativ.
Varför det inte är nyttigt att äta bröd

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Senaste åren har varningarna för vitt bröd bara ökat. Trots att bröd har varit en del av den mänskliga födan sedan urminnes tider finns det i dag många anledningar att undvika det. Så varför är det inte nyttigt att äta bröd?

Det grundläggande receptet på bröd innehåller raffinerat vetemjöl, vatten och salt. Detta tillsammans med de olika konserveringsmedel som tillsätts av vissa industrier gör att det inte är det bästa näringsalternativet. På grund av det höga kolhydratinnehållet rekommenderas det faktiskt inte som en del av kosten, speciellt om man har som mål att gå ner i vikt. Att äta bröd varje dag kan skapa övervikt och kan även orsaka andra metaboliska sjukdomar.

Finns det fler anledningar till varför det inte är nyttigt att äta bröd och att man bör begränsa sin brödkonsumption? Självklart! Även om det kan vara ofarligt att äta i små portioner kan för mycket bröd i kosten orsaka flera negativa reaktioner i kroppen. Ta reda på varför!

Varför det inte är nyttigt att äta bröd

Bröd och dess låga näringsvärde

Ciabatta-på-skärbräda

Bröd, speciellt industriellt bröd, är inte näringsrikt. Under raffineringsprocessen förlorar det många av sina egenskaper då grodden och kliet tas bort.

Resultatet är en produkt med väldigt lågt innehåll av fiber, vitaminer och mineraler som, på grund av sitt höga innehåll av stärkelse, kan verka hämmande på matsmältningen och ämnesomsättningen.

Även om man inte ska undvika att äta kolhydrater helt och hållet är mjöl och bröd antagligen den värsta källan till det.

Bröd innehåller mycket natrium

Att äta för mycket natrium kan också leda till vissa hälsobesvär. De mest oroväckande är att över 77% av det natrium vi får i oss kommer från processad mat, bland annat bröd.

Raffinerat bröd kan också innehålla tillsatta fosfater och bikarbonat, vilket i för stora mängder kan orsaka vätskeretention och högt blodtryck.

  • Industriellt vitt bröd kan innehålla upp till 19 gram salt per kilo, vilket är ungefär 4,7 gram för ett bröd på 250 g.
  • Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är den maximala mängden salt vi bör äta om dagen 5 gram.

Bröd har ett högt glykemiskt värde

Vitt bröd är ett snabbförbrännande livsmedel med ett högt glykemiskt index. Det innebär att eftersom det inte kan användas som energikälla minskar det insulinet i kroppen och ger upphov till blodsockertoppar.

Påverkan av bröd på kroppen kan jämföras med den av vitt socker: det ökar blodsockret, påverkar sköldkörtelns funktioner och skapar metaboliska besvär som diabetes, samt kan leda till övervikt.

Bröd innehåller mycket gluten

För-mycket-gluten-är-inte-nyttigt

Vetet som bröd tillverkas av innehåller idag för mycket gluten. Blandningen av proteiner underlättar jäsningen av brödet och gör det mer elastiskt, mjukt och gott, och är varför det tillsätts i industriellt bröd.

Problemet är att många människor har utvecklat en överkänslighet i matsmältningssystemet mot överdrivna mängder av tillsatser i maten, bland annat gluten. De har därför svårt att smälta gluten ordentligt.

  • Glutenintolerans eller celiak orsakar magsmärtor, diarré, gastroesofageal refluxsjukdom och inflammation.

Hur minskar man sin brödkonsumtion?

Att helt och håller sluta äta bröd kan vara svårt för de som har bröd som tillbehör i sina måltider. Men tänker man på de risker som bröd kan innebära är det bra om man börjar ta några steg mot en minskad brödkonsumtion.

Alternativ till bröd

Även nyttigt bröd som säljs i mataffären kan innehålla stora mängder kalorier, speciellt om man äter det i stora mängder. Därför är det bra om man kan hitta alternativa livsmedel för att få i sig sina dagliga kolhydrater.

  • Det finns många alternativa brödrecept med nyttigt mjöl och utan tillsatt gluten och socker. Bakar du ditt eget bröd kan du mycket lättare undvika de raffinerade tillsatser som tillsätts i industriellt bröd. Ett par exempel är bröd på gröna grönsaker eller pizzabotten gjord på blomkål.

Leta efter bröd med 100% fullkorn

Välj-fullkornsbröd

Bröd som är gjort på fullkorn innehåller många fler goda egenskaper och näringsämnen än vitt bröd. Det kan vara lite dyrare, men det är ett mycket nyttigare alternativ för din dagliga kost.

  • Men håll ögonen öppna… det finns bröd som inte är 100% fullkorn. Det är viktigt att läsa innehållsförteckningen för att se hur stort innehållet av fullkorn verkligen är, och försäkra dig om att det inte innehåller något raffinerat mjöl.

Undvik brödkorgen

Många restauranger ställer fram en brödkorg som tillbehör till måltiden. För att inte falla för frestelsen och äta av brödet, be servitören att inte lämna korgen på bordet.

Hur ofta äter du bröd? Vilken sort väljer du? Nu när du har lärt dig om de negativ konsekvenserna av att äta bröd, försök att hitta annat att ersätta det med.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Chmielewski J., Carmody JB., Dietary sodium, dietary potassium, and systolic blood pressure in US adolesecents. J Clin Hypertens, 2017. 19 (9): 904-909.
  • Softic S., Gupta MK., Wang GX., Fujisaka S., et al., Divergent effects of glucose and fructose on hepatic lipogenesis and insulin signaling. J Clin Invest, 2017. 127 (11): 4059-4079.
  • Schumann M., Lebenheim L., Celiac disease. Dtsch Med Wochennschr, 2016. 141 (20): 1474-1477.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.