Medicinalväxten portlak: 10 fantastiska egenskaper

juli 4, 2018
Många anser att portlak är ett superlivsmedel tack vare sitt fantastiska näringsinnehåll. Lär dig mer om de otroliga medicinska fördelarna med denna vilda växt!

Har du någonsin hört talas om medicinalväxten portlak? Den har använts länge inom gammal grekisk och kinesisk medicin på grund av sina vätskedrivande och laxativa egenskaper, och för att den också är bra för att rena kroppen. Lär dig mer om den här!

Portlak är egentligen ett ogräs

Fram tills för några år sedan var portlak (Portulaca oleracea) mest känt som ett ogräs som kan växa överallt. Portlak kan till och med växa i en spricka i trottoaren. Bönder tycker inte om att hitta portlak i sina odlingar. Men denna växt med gula eller rosa blommor är speciell på grund av sin stora motståndskraft och sina höga näringsvärden. I dag har vi insett att det är ett billigt och lättillgängligt superlivsmedel som man kan äta som grönsak, och som kan vara bra mot många olika hälsobesvär.

Medicinalväxten-portlak-växer-som-ett-ogräs

Egenskaperna hos medicinalväxten portlak

Portlak innehåller stora mängder A- och C-vitamin och B-vitaminkomplex, och även mineraler som bland annat kalium, magnesium, kalcium, järn och zink. Det är dessutom en av de växter som har högst innehåll av omega-3-fettsyror, vilka även finns i fröna. Denna växt innehåller också stora mängder mucilago (fiber), flavonoida antioxidanter, fytoöstrogen och organiska syror som citrus och äppelsyraEn speciell egenskap hos portlak är att den även innehåller melatonin, hormonet som styr sömnen och den biologiska klockan.

Hälsofördelarna med portlak

Portlak-innehåller-melatonin

Nedan listar vi 10 speciella fördelar med portlak för hälsan

  1. Denna växt är antiinflammatorisk. Medicinalväxten portlak har starkt antiinflammatoriska egenskaper tack vare att den innehåller mucilago, omega-3-fetter och mineraler. Portlak kan användas för att behandla olika typer av smärta och obehag, speciellt de som påverkar urinsystemet och matsmältningssystemet.
  2. Den är en antioxidant. Få växter innehåller så mycket antioxidanter som portlak. Växtens C- och E-vitaminer, flavonoider, alkaloider, betakaroten och glutation hjälper alla till att bekämpa fria radikaler och motverka åldrande.
  3. Den är väldigt näringsrik. Näringsämnena tillsammans med det höga innehållet av omega-3 gör det till en växt som ger näring djupt inne i kroppen. På så sätt förbättrar den hud, hår, naglar, leder, med mera.
  4. Den är antiseptisk. Den har väldigt effektiva mikrobiella egenskaper.
  5. Portlak är bra för hjärt- och kärlhälsan. Det är omega-3-syrorna som förbättrar cirkulationen, reglerar blodtrycket och förebygger arytmi, bland annat.
  6. Den hjälper till med förbränningen. Tack vare innehållet av mucilago har växten en uppmjukande effekt i kroppen. Det betyder att den lugnar och mjukar upp matsmältningssystemet och urinvägarna, vilket förebygger de flesta sjukdomar. Dessutom motverkar växten förstoppning tack vare sitt höga fiberinnehåll, och motverkar tarmparasiter.
  7. Den är vätskedrivande. Medicinalväxten fungerar som en naturlig medicin för att avlägsna vattenansamlingar i kroppen. Det innebär att den hjälper till att minska svullnad och bekämpar fetma.
  8. Den motverkar magsår. Det mucilago som finns i växten skyddar även organväggarna och motverkar gastrit och magsår som uppkommer i matsmältningssystemet.
  9. Portlak minskar feber. Denna otroliga växt kan även på ett naturligt sätt minska feber.
  10. Den är hypoglykemisk. Den har även förmågan att på ett naturligt sätt sänka blodsockernivån. Det innebär att den kan motverka sjukdomar som diabetes, fetma och insulinresistens.

Hur äter man medicinalväxten portlak?

Portlak-är-ett-superlivsmedel

Trots att portlak är ett superlivsmedel är det fortfarande inte allmänt vedertaget förstahandsalternativet för alla dessa sjukdomar och besvär. Så trots att det görs alltmer forskning är det svårt att hitta den i någon annan form än den naturliga.

Vi rekommenderar därför att du odlar den själv. Alternativt kan du plocka den när du hittar den på ställen som är fria från föroreningar och kemiska bekämpningsmedel. Sedan kan du äta den som du äter andra grönsaker, dagligen.

Du kan sautera portlak tillsammans med andra grönsaker, eller ha den rå i sallader. Du kan också ha den som ingrediens i soppor och stuvningar. Precis som du gör med till exempel spenat.

Du kan även göra ett avkok på den och dricka som infusion, så får du bäst nytta av alla de goda egenskaperna.

Portlak ger en viss tjockhet till maträtter tack vare sitt innehåll av mucilago. Genom att använda portlak på detta vis behöver du inte använda andra förtjockande ingredienser som grädde, vetemjöl eller crème fraiche.

Lim, Y. Y., & Quah, E. P. L. (2007). Antioxidant properties of different cultivars of Portulaca oleracea. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2006.09.025

Rashed, A. N., Afifi, F. U., & Disi, A. M. (2003). Simple evaluation of the wound healing activity of a crude extract of Portulaca oleracea L. (growing in Jordan) in Mus musculus JVI-1. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/S0378-8741(03)00194-6

Zhou, Y. X., Xin, H. L., Rahman, K., Wang, S. J., Peng, C., & Zhang, H. (2015). Portulaca oleracea L.: A review of phytochemistry and pharmacological effects. BioMed Research International. https://doi.org/10.1155/2015/925631