Bakterier som orsakar karies

Streptococcus mutans är en av våra vanligaste bakterier som orsakar karies. För att förhindra att de sprids och skadar tänderna behöver du upprätthålla god munhygien.
Bakterier som orsakar karies

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Bakterier som orsakar karies är mikroorganismer som skapar en biofilm på tänderna som man kallar plack. I praktiken ser man detta som en vit fläck på tanden och när det fortskrider uppstår karies som exponerar dentinet, eller tandbenet.

Denna process inkluderar flera steg där bakterierna som orsakar karies också skiftar: i varje fas dominerar en av dem. I allmänhet är Streptococcus mutans-bakterier närvarande i början av processen, medan Lactobacillus och Bifidobacterium dominerar i de avancerade stadierna.

Även om alla har mikroorganismer i munnen, finns inte bakterier som orsakar karies hos friska individer. Bland dem som har tänder i perfekt skick dominerar Streptococcus sanguinis.

Karies

Karies är förstörelsen av tandvävnad från syror som kommer från bakterier grupperade som plack. Detta är en film av bakterier som bildas på tänder som orsakar karies.

Det finns flera typer av karies:

  • Krona: Detta är den vanligaste formen och förekommer på tuggytor. Det förekommer hos både barn och vuxna.
  • Interdental eller interproximal: Det här är den typ som förekommer i mellanrummen mellan tänderna och inte är lätt att upptäcka.
  • Rot: Detta förekommer hos vuxna, särskilt äldre, och beror på att tandköttet drar sig tillbaka. Detta exponerar tandroten, som inte har någon emalj och som då lättare kan bli påverkad.
  • Återkommande eller sekundära: Dessa är de som uppstår bredvid fyllningar, bryggor eller kronor som tandläkaren har satt dit för att behandla andra hål eller problem.
bakterier som orsakar karies: kvinna visar upp tänderna
Karies kommer från en process som involverar olika bakterier under tiden de växer fram.

Fortsätt läsa den här artikeln: En guide till att använda munvatten

Bakterier som orsakar karies

Streptococcus mutans-bakterier förekommer i de flesta plack, och de har en hög förekomst vid karies. Denna typ av bakterier är grampositiv, fakultativt anaerob och sfärisk. Den tillhör gruppen mjölksyrabakterier och växer i miljöer med lågt pH.

Dessa bakterier överförs från person till person och fäster vid tänderna och tandköttet och skapar plack. Ofta, och särskilt i djupa karies, åtföljs de av bakterier som S. salivarius, S. parasanguinis och S. constellatus. Du kan undvika att de sprider sig genom att använda dig av goda hygienvanor.

I vissa fall av karies är S. mutans inte närvarande, utan bara S. sobrinus, S. oralis och S. salivarius. När karies redan finns är förekomsten av olika typer av Lactobacillus vanligt, med övervägande av L. gasseri och L. ultunensis.

Andra relevanta bakterier

Andra bakterier som orsakar karies är Actinomyces, som är särskilt närvarande i många fall av rotkaries. Emellertid är dess roll i tillståndets början och utveckling inte tydlig. Denna bakterie är en av de första som koloniserar barns munnar.

Bifidobakterier är anaeroba baciller som grupperas i form av en gren och vanligtvis finns i en frisk tarmkanal. B. dentium, S. inopinata (B. inopinatum) och P. denticolens (B. denticolens) har man hittat i flera fall och uppträder när karies redan är etablerat.

Prevotella är en annan anaerob bacillus, och en av de vanligaste i munhålan. Det har associerats med periodontal sjukdom och endodontiska infektioner, men dess roll i karies är oklar. Å andra sidan är Veillonella mycket vanligt i friska munnar.

kvinna håller upp bild av kariesangripen tand
Korrekt munhygien är nyckeln till att förebygga karies. Att ta hand om munnen eliminerar patogena bakterier.

Du kanske också är intresserad av att läsa: Skötsel efter att dina visdomständer har dragits ut

Hur bekämpar man bakterier som orsakar karies?

Det finns flera faktorer som främjar tillväxten av bakterier som orsakar karies. Den första är överdrivet intag av livsmedel som är rika på kolhydrater, såsom sockerhaltiga drycker, godis och bakverk. Ju mer du äter, desto större är risken för karies.

Andra livsmedel som är rika på stärkelse, som potatis eller bröd, främjar också kariesutvecklingen. Hur du äter dem kan också påverka kariesbildning. Det är bättre att äta dessa produkter i en måltid och inte äta små portioner under en längre tid. Det är också viktigt att veta hur man kombinerar dem.

God munhygien är nyckeln. Vi rekommenderar att du borstar tänderna en timme efter varje måltid. Använd också tandtråd, munvatten med fluor och besök naturligtvis tandläkaren en gång om året.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gamboa, F., Acuña, B. H., & Martínez, M. C. (2004). Control microbiológico sobre Streptococcus mutans y su acción acidogénica. Universitas scientiarum, 9(Es2), 45-55.
  • Pérez Quiñones, J. A., Duque de Estrada Riverón, J., & Hidalgo Gato-Fuentes, I. (2007). Asociación del Estreptococos mutans y lactobacilos con la caries dental en niños. Revista Cubana de Estomatología, 44(4), 0-0.
  • Portilla Robertson, J., Pinzón Tofiño, M. E., Huerta Leyva, E. R., & Obregón Parlange, A. (2010). Conceptos actuales e investigaciones futuras en el tratamiento de la caries dental y control de la placa bacteriana. Revista odontológica mexicana, 14(4), 218-225.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.