Skötsel efter att dina visdomständer har dragits ut

När du har fått dina visdomständer är det viktigt att rengöra munnen ordentligt, vila och vara försiktig när du äter. Det är en smärtsam process men den är vanligtvis nödvändig och oundviklig.
Skötsel efter att dina visdomständer har dragits ut

Skriven av Carmen Martín

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Många ogillar att gå till tandläkaren eftersom de är rädda för smärtsamma ingrepp. Att få visdomständerna dragna är vanligtvis en orsak till rädsla eftersom det ibland kan vara mycket smärtsamt. I denna artikel förklarar vi allt du behöver veta om hur dina visdomständer uppkommer. Vi ska också diskutera korrekt skötsel efter att du har dragit ut dina visdomständer för att undvika komplikationer efter operationen.

Visdomständer är tänder som uppträder mellan 17 och 25 år. Men hos vissa människor dyker de aldrig upp. Om besvärliga symptom uppkommer samtidigt, kan det bli nödvändigt att ta bort dem. När de till exempel trycker på de andra tänderna skapar de spänning i munnen som kan vara smärtsam.

Varför behöver man dra ut visdomständer?

Visdomständer uppkommer i ung vuxen ålder när de andra tänderna redan är helt formade. Det betyder att det ibland inte finns tillräckligt med utrymme i munnen för dessa tänder. Därför kan vissa visdomständer växa och skapa ett tryck på tanden bredvid den. De kan även växa inåt munnen eller få svårigheter att kunna passera genom käkbenet.

Detta kan orsaka smärta och komplikationer. De intilliggande tänderna kan bli skadade och hela området blir ofta inflammerat. I själva verket kan tänderna omkring flytta på sig på grund av trycket från visdomständerna. Även om de till en början kan verka växa upp normalt, kan det med tiden uppstå problem.

Eftersom de sitter längst bak i munnen är det mycket vanligt att dessa tänder får håligheter eller samlar mat bakom sig. Alla dessa aspekter gör att det är bättre att ta bort dem än att hålla på att underhålla dem.

Man med smärtsamma visdomständer.

Skötsel efter att du dragit ut en visdomstand

Visdomständer kan orsaka käksmärta och även huvudvärk. De kan också orsaka dålig andedräkt och inflammation i tandköttet. Du tar bort dem genom öppenvårdskirurgi. Vanligtvis varar operationen cirka en och en halv timme och tandläkaren använder lokalbedövning.

Efter att dina visdomständer har dragits rekommenderas en god skötsel för att göra återhämtningen så smidig som möjligt. För det första är det viktigt att använda smärtstillande medel. Dessa kan du behöva för att lindra smärta eller förhindra att smärta uppträder.

Du kan exempelvis få icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), till exempel paracetamol och ibuprofen. Ett annat alternativ är att placera en kall kompress på kinden för att minska inflammation. Andra tips är:

  • Spotta inte direkt efter operationen. På så sätt kan du förhindra att såret blöder.
  • Det är viktigt att ta ledigt en dag. Undvik också att göra ansträngande aktiviteter.
  • När du ska äta rekommenderar vi mjuk mat de första 24 timmarna. Det är också viktigt att dricka mycket vatten och undvika varma drycker, alkohol och kaffe.
  • Du bör inte röka eller snusa eftersom det kan förändra läkningsprocessen.
Tandläkaren stänger vanligtvis såret med ett eller två stygn.

Tandläkaren stänger vanligtvis såret med ett eller två stygn. Även om det kan kännas obehagligt måste du rengöra området ordentligt. Under de första timmarna är det bäst att inte borsta tänderna eller skölja munnen.

Men strax efter måste du rengöra munnen noggrant och ta hand om såret. Försök försiktigt borsta området med en tandborste. Vissa tandläkare rekommenderar att du sköljer med saltvatten för att förbättra läkningen.

Detta kanske också intresserar dig: Varning! Livsmedel som gör dina tänder gula

Sammanfattning om visdomständer och skötsel

De flesta vill helst slippa att få sina visdomständer dragna, eftersom det kan vara smärtsamt eller obehagligt. Men om du följer din tandläkares råd ordentligt och ser till att sköta området korrekt bör det inte skapa några komplikationer.

Inte alla får visdomständer, och inte alla som får dem kommer att ha smärtsamma symptom. Se till att gå på regelbundna kontroller hos en tandläkare för att kontrollera tillståndet på dina tänder.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.