Varning! Livsmedel som gör dina tänder gula

Varning! Livsmedel som gör dina tänder gula
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Vi är alla vana vid att se perfekta leenden på tv:n – helvita leenden. Hur gör de? De flesta går igenom kostsamma behandlingar för att bleka tänderna, eftersom våra vanor med tidens gång gör våra tänder gula.

Som du säkert vet är en av huvudorsakerna tobak, men våra tänder gulnar även från många av de livsmedel vi intar varje dag. Hur kan vi undvika det?

Livsmedel som gör dina tänder gula

gör dina tänder gula

Processen som gör tänderna gula sker långsamt men kontinuerligt. Syran hos många livsmedel attackerar emaljen, som är ett fundamentalt lager på tänderna.

Det är vanligt att äldre personer har gulare tänder än yngre, men en otillräcklig kost är egentligen allt som behövs. Upptäck vilka livsmedel som är ditt leendes värsta fiender.

1. Kaffe och te

Kaffe kan göra dina tänder gula

Vad hade morgonen varit utan en kopp kaffe? Och vad hade eftermiddagen varit utan en kopp te? Dessa livsmedel är dock ofta skadliga för våra tänder.

Det betyder dock inte att du måste sluta dricka dem, utan bara att du inte borde överdriva konsumtionen. Det bästa hade exempelvis varit att blanda ditt kaffe eller te med lite mjölk eller sojadryck, så att dina tänder inte påverkas lika mycket.

2. Rödvin

Rödvin kan missfärga tänderna

En annan klassisk fiende för tänderna. Det är vanligt att man efter att ha druckit ett glas rödvin får märken på tänderna. Vad kan vi göra åt det? Som alltid är det bäst att dricka med måtta och inte överdriva.

Du vet säkert att ett glas rödvin är fördelaktigt för hälsan, så du behöver inte undvika det helt. Kom dock ihåg att borsta tänderna.

3. Läskedrycker som Coca Cola

Läskedrycker är ökända tandförstörare

Läskedrycker är självklart stora fiender för tändernas hälsa. Syrorna gör dina tänder gula och skadar emaljen, för att inte prata om sötningsmedlen som orsakar karies.

Vad rekommenderas? Undvik läsk.

4. Glass

Glass kan göra tänderna gula

Det kanske förvånar dig, men glass är stora fiender för tandemaljen. De har tillverkats med många olika kemikalier, sötningsmedel och syror, mm. för att ge dem sina attraktiva färger.

Det är bäst att du undviker dem för att få ett finare leende.

5. Undvik juicer med mörka färger

Starkt färgade juicer rekommenderas ej

Här pratar vi om juicer gjorda på druvor, blåbär, mm… De är väldigt bra för hälsan, men de gör dina tänder gula. Alla mörka frukter, samt grönsaker som tomater, har syror som påverkar tänderna.

Konsumera dem med måtta.

6. Soja

Undvik soja om du vill ha vita tänder

Soja är jättegott och perfekt för att kombinera med grönsaker, såser och orientaliska rätter. Det är dock väldigt skadligt för tänderna.

7. Balsamvinäger

gör dina tänder gula

Med balsamvinäger händer samma sak som med sojan. Den är jättebra att använda i sallader, mm… Men eftersom den är mörk är den skadlig för tänderna.

Tandläkare rekommenderar dock något intressant: inkludera alltid sallad i dina måltider, då det är ett naturligt skydd för att skydda tändernas emalj mot syror.

Hur motverkar man gula tänder?

Borsta tänderna regelbundet
  • Det bästa är att alltid ha en balanserad kost. När tänderna blir gulaktiga har de börjat förlora sin emalj, och du kan då behöva gå till tandläkaren för att motverka det. För att inte nå denna punkt är det bra om du regelbundet skyddar din emalj.
  • Ät ett äpple per dag. Det är perfekt för att skydda emaljen och stärka den.
  • Drick ett glas vatten efter att du har ätit. Det ökar din salivproduktion och hindrar tänderna från att bli gula.
  • Det kan även vara bra att bleka tänderna naturligt, och för att göra det kan du exempelvis gnugga dem med bananskal.
  • Borsta tänderna på rätt sätt. Enligt Sahlgrenska akademin borstar endast 1 av 10 svenskar på rätt sätt.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.