Gå ner i vikt med råa livsmedel som frukt och grönsaker

En kost baserad på råa livsmedel är fördelaktig eftersom den grundar sig på att råa frukter och grönsaker innehåller mycket vatten och att de är smakrika. De höjer även din energinivå.
Gå ner i vikt med råa livsmedel som frukt och grönsaker

Senaste uppdateringen: 08 april, 2019

Vi har börjat äta allt mindre råa livsmedel och äter istället alldeles för mycket mjöl, animaliskt protein och laktos, mm. Vi äter vanligtvis sallader råa, och vi kanske tar någon frukt om dagen, men det räcker inte för att bibehålla en bra hälsa. Råa livsmedel är rika på vitaminer och mineraler. De är även en bra energikälla samt till stor hjälp om du försöker gå ner i vikt.

I denna artikel kommer vi förklara vilka fördelarna är, hur dessa livsmedel hjälper dig att enkelt gå ner i vikt och hur du kan inkludera dem i din dagliga kost med några enkla och utsökta recept. Hela familjen kommer tycka om dem – och det kommer dina gäster också!

Välj ekologiska råa livsmedel

Det är först och främst viktigt att påpeka att du, för att kunna dra nytta av alla de råa livsmedlens fördelar, alltid bör köpa ekologiskt för att vara säker på att skalen går att äta och för att undvika skadliga effekter av kemiska bekämpningsmedel.

I vilket fall som helst bör du ändå alltid tvätta dina råa livsmedel när du har att göra med frukt och grönsaker. Det går bra att använda vatten och bikarbonat.

råa livsmedel

Vilka råa livsmedel menar vi?

När vi säger råa livsmedel menar vi inte de som kommer från animaliska källor, utan de vegetabiliska:

Varför gå ner i vikt?

Den stora fördelen med frukter och grönsaker är att de innehåller mycket vatten och fibrer, och de är därför väldigt mättande. Det är därför enkelt att bli mätt utan att behöva äta för mycket kalorier. Vi menar inte att du enbart ska äta råa livsmedel. Men du bör försöka lägga till det i kosten så mycket som möjligt. Det är bäst om 50% av maten består av råa livsmedel och resten av protein, spannmål och hälsosamma fetter.

När du vill gå ner i vikt är det bäst att du bränner mer kalorier än du äter. Därför rekommenderar vi att du äter råa livsmedel för att lättare känna dig mätt.

Mycket mer vitalitet

Majoriteten av dieter orsakar stress för kroppen och är inte hälsosamma, men genom att byta till en diet med råa livsmedel får du betydligt mer energi eftersom de bidrar till bättre vitalitet med sina många näringsämnen. Vitaminerna håller sig även intakta och mineralerna försvinner inte som de brukar göra då de tillagas på höga temperaturer.

råa livsmedel på tallrik

Hur inkluderar man råa livsmedel i kosten?

Det finns flera originella och utsökta sätt att öka konsumtionen av råa livsmedel utan att det blir tråkigt. Vi föreslår:

  • Naturlig juice: Om du har en mixer hemma är det ett perfekt sätt att få i dig mycket råa livsmedel utan problem. Vi rekommenderar att du provar olika kombinationer som äpple, morot, selleri, ingefära, mynta, mm.
  • Gazpacho: Den berömda gazpachon är en kall grönsakssoppa som du kan äta en eller flera gånger i veckan.
  • Smoothies: Juicer från blandade frukter, grönsaker, torkade frukter, mm. är en perfekt frukost för hela familjen, och du undviker mjöl och socker.
  • Annorlunda sallader: Utöver den vanliga gröna salladen kan du prova olika kombinationer som exempelvis en sallad med kål, morötter och lök, allt ordentligt rivet. Du kan blöta den i en halvtimme med olja, äppelcidervinäger, havssalt samt oregano. Du kan även lägga till rivna rödbetor, ruccola, vattenkrasse, torkade frukter, äpplen, mm.
  • Carpaccio med frukt: En originell och sofistikerad efterrätt som du förbereder genom att klippa fina bitar av mango, ananas eller papaya. Du kan även lägga till lite honung och torkade frukter, med en söt kräm på toppen eller lite havre. Med denna efterrätt kan du både överraska dina gäster och samtidigt få i dig råa livsmedel.
  • Guacamole: Om du har gäster kan du tillreda en guacamole gjord på rå avokado. Du kan lägga till gurka och morötter i små bitar för att piffa till den.
Detta kanske intresserar dig
Frukt och grönsaker för energi på morgonen
Steg för HälsaLäs det Steg för Hälsa
Frukt och grönsaker för energi på morgonen

Frukt och grönsaker ger oss alltid energi på morgonen, men vissa står ut från mängden tack vare de stora mängder energi de ger kroppen. Läs mer här...  • Hobbs, S. H. (2005). Attitudes, Practices, and Beliefs of Individuals Consuming a Raw Foods Diet. Explore: The Journal of Science and Healing.
  • Rhee, S. J., Lee, J. E., & Lee, C. H. (2011). Importance of lactic acid bacteria in Asian fermented foods. Microbial Cell Factories.
  • Steffen, L. M. (2006). Eat your fruit and vegetables. Lancet.