Huskurer för att motverka halitos – dålig andedräkt

Vill du lära dig om naturlig huskurer som är effektiva för att motverka halitos? De finns närmre än du tror. Vi kommer här att berätta för dig vilka de är.
Huskurer för att motverka halitos – dålig andedräkt
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

I olika reklamfilmer ser vi alltid män och kvinnor med en “frisk andedräkt” efter att ha använt en viss typ av tandkräm. Men det är knappast ekonomiskt att spendera en massa pengar på produkter som innehåller ingredienser som inte är så väldigt hälsosamma. Därför, ifall du lider av halitos, läs gärna denna artikel där du kommer lära dig om naturliga huskurer för att motverka dålig andedräkt och halitos.

Vad är halitos?

Det medicinska namnet för dålig andedräkt är halitos och det är vanligare än du tror, då det drabbar den största delen av befolkningen i alla fall någon gång i livet. Halitos kan uppkomma på grund av olika orsaker, även om den mest vanliga anledningen är dålig munhygien, vilket leder till bakterieökning, något som i sin tur resulterar i en dålig lukt.

Det har även att göra med en dålig kosthållning, brist på saliv, och muntorrhet. Spottkörtlarna utsöndrar denna vätska, som består till 99% av vatten, med antiseptiska egenskaper som bidrar till upprätthållandet av en ren mun.

Halitos är verkligen obehagligt, speciellt för de som är runt omkring. De som drabbas av detta är oftast för blyga eller generade för att prata med andra personer, eftersom de tycker att det är pinsamt.

Lizzie, UK; Tony, USA

Intaget av vissa typer av livsmedel, som kaffe, alkohol, vitlök eller lök, och även rökning “bidrar” till halitos. Det finns även läkemedel som har bieffekter som minskar produktionen av saliv och att ha en torr mun kan likställas med en illaluktande mun.

Andra orsaker kan vara en dålig kosthållning med låg nivå av kolhydrater. Dessa näringsämnen hittar man i pasta, bröd, ris och baljväxter och hjälper kroppen att använda fett i form av energi då detta behövs.

Men den viktigaste och mest vanliga anledningen är utan tvekan en förökning av bakterier. Då dessa uppstår i överflöd i munnen skapas det plack på tänderna. Det producerar syra samt flyktiga ämnen som orsakar halitos.

Användningen av tandproteser samt karies, fyllningar, utplaceringar av kronor, bihåleinflammation, sår, diabetes, matsmältningsproblem och stress är också saker som kan resultera i halitos.

Populära huskurer mot dålig andedräkt

 • Använd en tandkräm som innehåller klorofyll eller ät mintkarameller för att ta bort dålig lukt i munnen.
 • En naturlig kur mot halitos kan också bestå av att äta en gul persika innan frukosten.
 • Om den dåliga lukten beror på gingivit (inflammerat eller blödande tandkött) kan man göra ett munvatten genom att blanda två matskedar röd salvia med en halv liter vatten. Låt det koka upp och låt det sedan stå i 20 minuter och sila det sedan.
Dålig andedräkt
 • Persilja går utmärkt att använda mot halitos. Koka upp fem dl vatten med några persiljekvistar samt två kryddnejlikor. Rör om hela tiden. Filtrera och använd som munvatten två gånger per dag.
 • Använd ett munvatten på morgonen då du går upp och på kvällen innan du går och lägger dig, bestående av en matsked bikarbonat och en dl vatten.
 • Efter att du har ätit kan du tugga en kryddnejlika, kanelstång eller anis, som är toppen för att friska upp andedräkten.
 • Kör 250 g morötter i mixern, tillsammans med 125 g gurka och 125 g spenat. Drick ett halvt glas av detta efter varje måltid.
Drycker kan påverka
 • Gör en saft på persika, en kvarts mango, en halv grapefrukt, en dl vatten och två kvistar mynta. Extrahera juicen från grapefrukten och kör sedan allt i mixern. Drick detta varje dag vid lunchtid.
 • Tillred ett avkok på en matsked yerbabuena och 2 dl vatten, låt det koka i tio minuter och drick detta efter varje måltid.
 • Koka upp en matsked malört med 2 dl vatten. Låt det svalna och drick sedan en kopp efter maten.
 • Koka upp en halv dl hallonsaft. Lägg till en halv dl vatten, 2 droppar pepparmynta och timjan. Gurgla och skölj efter varje måltid.
Dryck med jordgubb mot halitos
 • Koka upp två matskedar frön av bockhornsklöver med två dl vatten i fem minuter. Låt det svalna och drick sedan en kopp efter varje måltid.
 • Lägg 1 tesked timjan och 1 tesked färsk oregano i 2 dl vatten. Koka upp detta i fem minuter och skölj munnen varannan timme, då det är så varmt som möjligt.
 • Efter varje måltid kan du tugga exempelvis dill. Granatäpplen går också bra.

Tips för att undvika halitos

 • Undvik att konsumera lök, pepperoni, ost, salami, kaffe, godis, vin och öl.
 • Ta med dig en tandborste så att du kan borsta tänderna då du exempelvis är på jobbet.
 • Drick ordentligt med vatten för att främja utsöndringen av saliv som bekämpar skadliga bakterier.
 • Utöva hatha yoga: det är bevisat att denna övning tillsammans med en vegetarisk diet kan stärka matsmältningen, så att man undviker halitos.
 • Tugga tuggummi eller tuggummi utan socker, för att främja salivutsöndringen.
 • Undvik livsmedel som är väldigt torra och ät mer råa sallader.
 • Undvika att det går lång tid utan att du äter något. Du kan t.ex. äta en morot som tilltugg. Det är också ett bra råd för att undvika halitos.

Bilder: Randy Wick, Ekke, Gui Seiz, Jonny Goldstein, Tim Sackton, Duncan Holmes.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Permalink, C., & Eugenia Velásquez Gimón Olga González Blanco, M. (2006). Diagnóstico y tratamiento de la halitosis. Diagnosis And Treatment of Halitosis. Acta Odontológica Venezolana.
 • Blanco Carrión, A., Chimenos Küstner, E., De Lcica Monasterio, F., Jané Salas, E., López López, J., Martín Martín, M., … Roselló Llabrés, X. (2014). Boca seca, mal aliento y síndrome de boca ardiente. Actualización TT – Dry mouth, breath malodour and burning mouth syndrome. Update. Av Odontoestomatol. https://doi.org/10.1177/1754073915601214
 • Profeco, P. federal del consumidor. (2003). Pastas Dentales. Revista Del Consumidor.
 • J Nat Sci Biol Med. 2014 Jan-Jun; 5(1): 67–72. Correlation of oral hygiene practices, smoking and oral health conditions with self perceived halitosis amongst undergraduate dental students. doi: 10.4103/0976-9668.127291
 • California Dental Association. Mal aliento. https://www.cda.org/Portals/0/pdfs/fact_sheets/bad_breath_spanish.pdf
 • Food Chemistry. Volume 97, Issue 3, August 2006, Pages 505-515. Studies on the dual antioxidant and antibacterial properties of parsley (Petroselinum crispum) and cilantro (Coriandrum sativum) extracts. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814605004073
 • Arabian Journal of Chemistry. Volume 8, Issue 3, May 2015, Pages 322-328. Antibacterial and antioxidant activities of Mentha piperita L. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878535211000232
 • Biocompatibility of Dental Biomaterials. Woodhead Publishing Series in Biomaterials
  2017, Pages 113-129. 8 – Biocompatibility of oral care products. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780081008843000084
 • Pharmacognosy Res. 2011 Oct-Dec; 3(4): 266–272. Antioxidant and antibacterial properties of green, black, and herbal teas of Camellia sinensis. doi: 10.4103/0974-8490.89748

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.