6 tips för friska och vackra suckulenter

6 tips för friska och vackra suckulenter

Skriven av Jonatan Menguez

Senaste uppdateringen: 17 april, 2023

Den kanske mest kända egenskapen hos suckulenter är deras förmåga att behålla vatten. Detta tillstånd hjälper dem att anpassa sig till olika miljöer, även varmare och torrare sådana. Även om de i sig är lättskötta, har vi några bra tips för hur du får dina suckulenter riktigt friska och vackra.

Denna varierade grupp av växter, som består av flera familjer och släkten, är också känd för sin långsamma tillväxt. Med följande tips för vackra suckulenter är det möjligt att påskynda processen, samtidigt som du får friska växter med mer intensiva färger.

Optimalt underhåll av suckulenter är kopplat till låg bevattningsfrekvens, rensning av vissna blad och exponering för ljus.

Vad är suckulenter?

Suckulenter är en typ av växt som består av en mångfald av släkter och familjer. Det är alltså inte alla genetiskt sammankopplade, men de har ändå vissa egenskaper som grupperar dem tillsammans.

Den huvudsakliga är deras förmåga att lagra vatten. Genom olika reservorgan lagrar suckulenter vatten i stora mängder.

Ibland består upp till 95 % av deras struktur av denna vätska. Denna egenskap hjälper dem att motstå torka mycket bättre än andra arter. De kan anpassa sig till varma klimat och till brist på vatten i flera dagar. Men de kräver i jämförelse mer exponering för solljus.

Även om skötseln av suckulenter är mycket enkel, eftersom de i sig är väldigt motståndskraftiga och anpassningsbara, tenderar deras tillväxt att vara långsam. Dessutom, om du inte uppmärksammar vissa detaljer, kan de tappa färg, storlek och styrka. Av denna anledning är det viktigt att du utför vissa åtgärder så att du får friska och vackra suckulenter.

Några exempel på olika suckulenter

Eftersom de är en så mångfaldig grupp faller många växtfamiljer in i kategorin. Till exempel Agavaceaen Apocynaceae och Cactaceae.

Följande är några av de vanligaste suckulenterna i hem och trädgårdar:

  • Aloe
  • Kaktusar
  • Crassulaceae
  • Kalanchoe
  • Agave
  • Oleander
Ökenros en av de vackraste suckulenterna.
Oleander (Adenium obesum).

Du kanske är intresserad av: Spännande idéer för att plantera en kaktus

De bästa tipsen för friska och vackra suckulenter

Suckulenter är bland de mest populära krukväxterna att ha hemma. Oavsett om det är för trädgårdsdekoration eller för inomhusbruk är de mycket populära växter, tack vare deras estetik och lätthet att sköta. Men inte alla vet hur man gör för att få verkligen friska och vackra suckulenter.

1. Bevattning

För att dina suckulenter ska växa bra behöver de särskild uppmärksamhet på bevattning. Eftersom dessa växter kännetecknas av sin lagringskapacitet bör vattningen ske sporadiskt. Inte oftare än var tredje eller var fjärde dag.

För att ytterligare förbättra förhållandena, vattna dem med renat vatten, eftersom kalk och salter kan påverka deras utveckling. Vissa använder regnvatten för att ge extra styrka åt sina suckulenter.

2. Kontrollera jordfuktigheten

En annan aspekt att tänka på är jordens tillstånd. För att dina suckulenter ska växa sig friska och vackra, är det nödvändigt att använda organiskt substrat och inte vanlig jord. Samtidigt, eftersom de har en specifik lagringskapacitet, är de särskilt känsliga för av ansamlat vatten.

Om jorden är mycket blöt är det bäst att undvika att vattna under ett par veckor eller tills jorden är torr igen. Det är lämpligt att använda krukor med små hål för att låta vattnet rinna av. På så sätt förhindrar du att svampar dyker upp.

3. Beskär dina suckulenter så att de blir blir friska och vackra

Liksom andra arter tappar suckulenter blad när de får nya blad. Därför bör en subtil beskärning eller rengöring av grenarna utföras. Att ta bort svaga och nedfallna blad är enkelt att göra.

4. Ge dem tillräckligt med solljus

En annan viktig detalj är exponeringen för solljus, vilket är viktigt för dessa arter. Annars tappar bladen lyster och färg.

Se till att solexponeringen inte hela tiden är direkt, eftersom det kan vara skadligt. Ett tecken på att den får rätt mängd är dess årliga blomning.

Suckulenter med frisk tillväxt utvecklar vanligtvis blommor en gång om året. Och om du ser att växten växer sig väldigt hög, kan det betyda att den söker solljus, så ge den i så fall bättre exponering.

5. Behåll ljusstyrka och tillväxt

Ett tips för att gynna utvecklingen av friska vackra suckulenter, som även kan tillämpas på andra arter, är att öka krukstorleken allteftersom de växer. På så sätt vet växten att den har mer utrymme och kommer att fortsätta växa.

En liten kruka begränsar dess tillväxt. Tänk på att när det gäller suckulenter är det viktigt att plantera om dem under de varmare månaderna.

Kaktusar och suckulenter.
Suckulenter kommer att försöka växa sig större och starkare om de har utrymme.

6. Kontrollera bladspetsarna

Bladens spetsar kan visa tecken om de är dåligt skötta. Om spetsarna ser brända ut, kan det betyda att växten får för mycket sol.

En annan orsak kan vara att de står i för kall miljö. För att skydda dem från svamp, brännskador och rotröta, undvik att placera dem på ett fat, eftersom det hindrar vattnet från att rinna ut.

Snabba tips för att odla vackra suckulenter

Förutom att bara njuta av alla trevliga fördelar med denna art, kanske du vill påskynda deras långsamma tillväxt lite. För att göra det kan du lägga kompost i underlaget under sommarmånaderna.

Ett annat tips är att ta bort alla sticklingar som växer bredvid växten. Med dem kan du starta nya växter, och när de får egna krukor tar de inte av de jordnäringsämnen som huvudväxten behöver.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gheribi, Rim, and Khaoula Khwaldia. “Cactus Mucilage for Food Packaging Applications.” Coatings 1 Oct. 2019. Disponible en: https://doi.org/10.3390/coatings9100655
  • Andrade  , José Luis,  Barrera  , Erick de la,  Reyes García, Casandra,  Ricalde  , M. Fernanda,  Vargas Soto, Gustavo,  Cervera  , J. Carlos,  El metabolismo ácido de las crasuláceas: diversidad, fisiología ambiental y productividad. Boletín de la Sociedad Botánica de México [Internet]. 2007; (81):37-50. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=57708102
  • Mariani, John F. “Agave.” The Encyclopedia of American Food and Drink. Bloomsbury Publishing Plc, 2020. 20–30. Disponible en: https://doi.org/10.5040/9781635577068-0012

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.