Sommarens blommor: sex vackra alternativ för heta lägen

Känner du till blommorna som tål värme under sommaren? Det finns många olika sommarblommor som fortfarande kan lysa upp din trädgård även under årets hetaste säsong. Upptäck sex av de vackraste här!
Sommarens blommor: sex vackra alternativ för heta lägen

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Under sommaren kan du börja se terrasser, trädgårdar och balkonger fulla av blomstrande växter. Beroende på klimatets egenskaper lyckas dock inte alla växter att överleva väldigt heta perioder. Känner du till de bästa av sommarens blommor som kan tolerera värmen?

Det finns en del sorter som klarar de höga temperaturerna under årets varma säsong. Faktum är att de är perfekta för att göra utomhusmiljöer trevligare och vackrare. Men de kräver lite särskild omvårdnad.

Upptäck dem här!

Sex av sommarens blommor som lyser upp din trädgård

Sommaren är den perfekta tiden att njuta av utomhusutrymmen som aldrig förr. Klimatet och den goda energin under denna säsong är idealiska för att tillbringa mer tid med din familj, vänner eller med din partner.

Om du väljer att dra fördel av platser som din trädgård är det bra att veta i förväg vilka blommor som tål höga sommartemperaturer. På detta sätt kan du använda dem för att dekorera och få en mer harmonisk och blomstrande atmosfär.

1. Gazania

Gazania är en av sommarens blommor
Gazanior är ett slående inslag i trädgården på grund av dess brinnande färger. Dessutom kan de motstå extremt väder, till exempel ett hett söderläge.

En av de mest populära av sommarens blommor på grund av dess klara färger är gazania, vars botaniska namn är Gazania rigens. Detta är en växt som har sydafrikanskt ursprung som växer till att bli mellan 30 och 35 cm hög. Dess huvudsakliga kännetecken är att blommorna bara öppnar sig om himlen är klar. Därför är det vanligt att man ser dem i trädgårdar och terrasser under de varmaste dagarna på året.

Det mest intressanta med dem är att du kan hitta dem i olika brinnande färger: gul, orange och röd, bland andra. Vilken gillar du mest?

2. Pelargoner, några av de vackraste av sommarens blommor

Pelargoner har blivit en av favoritblommorna att dekorera trädgårdar och utomhusutrymmen med. Detta är en växt som har sitt ursprung kring Medelhavet och som kan bli upp till 60 cm. Dess färgglada blommor sticker ut på sommaren i alla dess färger: röd, vit, orange och rosa.

3. Solhattssläktet

röd solhatt är en av de våra tåligare sommarblommor
Dessa röda solhattar har vackra färger som skiner upp i trädgårdar. De har också medicinska tillämpningar.

Många känner till dem på grund av deras medicinska användningsområden, men faktum är att blommor i solhattsläktet är också de perfekta växterna att dekorera din utomhusträdgård med. Denna blomma kommer ursprungligen från östra Nordamerika men odlas nu i många delar av världen.

Det växer ofta på gårdar som har stark sol. De kan bli upp till 2 meter. Denna blomma är en av de vackraste sommarblommorna, på grund av dess lila färg som verkligen står ut i gröna trädgårdar.

4. Lavendel

Det finns många skäl för att odla lavendel i din trädgård. Först och främst tål dess blommor sommartidens höga temperaturer eftersom de kommer från Medelhavsområdet, som har varma, torra somrar.

Samtidigt har dess blommor också andra viktiga användningar. Förutom att de avskräcker insekter från att besöka trädgården kan du bland annat också använda den här växten för att förbereda olika naturläkemedel och dofter.

Denna blomma kan bli upp till 50 cm och är känd för sina lila blommor som också har en behaglig doft.

Du bör definitivt inte missa den här artikeln: Dekorera din trädgård med återvunna glasflaskor

5. Nejlikor, en av de vackraste sommarblommorna

nejlikor är vackra sommarblommor
På grund av deras storlek kan du plantera nejlikor direkt i din trädgård eller i krukor. De finns i olika färger och är mycket tåliga.

Nejlikor är det perfekta valet för dem som gillar små sommarblommor. Du kan hitta dem i färger som sträcker sig från ljusrosa-lila till röd, vit, gul eller grön. De små blommorna sticker ut som färgstänk bland de långa gröna bladen.

En av de bästa sakerna med denna blomma är att den inte kräver mycket skötsel. Därför är den perfekt för den som inte har så mycket tid att ägna sig åt trädgårdsskötsel.

6. Väderblommor (Dimorphotheca), bland de vackraste av sommarens blommor

Dimorphotheca sinuata, även känd som solvisare, är en växt som kommer från södra Afrika. Den är känd för att den är en mycket stark och tålig växt och passar både för att växa i en trädgård eller i kruka.

Solvisaren har blivit en stor favorit bland sommarblommorna, eftersom dess olika färger kan användas för att göra mycket vackra blomsterarrangemang och buketter. De har långa, gröna blad och deras blommor kan vara vita, rosa, orange, gula och lila, med blå, gula eller orangefärgade centra.

Kom ihåg

Även om dessa är några av de mer härdiga av sommarens blommor och är tåliga mot de höga temperaturerna under årets varma säsong, betyder det inte att de inte behöver grundläggande skötsel. Så för att hålla dem friska och vackra, se till att vattna dem regelbundet (utan att överdriva det).

Försök också att odla dem i god jord som är rik på näringsämnen så att de kan växa utan svårigheter. Slutligen, skär av vissna blommor och gulnade blad för att främja kontinuerligt blomstrande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.