Levande stenar: Hur man tar hand om dessa suckulenter

Denna hjärtformade suckulent är mycket lättodlad och behöver väldigt lite omvårdnad för att må bra.
Levande stenar: Hur man tar hand om dessa suckulenter

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

“Levande stenar” kallar man ibland en art av suckulenter som har formen av ett hjärta, men de har inte fått något officiellt svenskt namn än. Dessa växter är ursprungligen från Sydafrika och deras vetenskapliga namn är Conophytum bilobum.

Förutom på deras karaktäristiska form kan man känna igen dem genom att de växer utan stjälk och bara blir 7,5 cm i höjd. När de växer bildar de rader, och under höstsäsongen blommar de med vackra gula eller orange blommor.

Ta reda på hur du tar hand om dina levande stenar med tipsen du hittar i följande artikel!

Sju tips för att ta hand om levande stenar

Denna hjärtformade isörtsväxt är mycket lättodlad och behöver väldigt lite omvårdnad för att må bra. Du kanske har en kruka med bara ett blad till att börja med, men du kan vara säker på att det här bladet kommer att trivas och föröka sig med tiden och rätt vård.

1. En kruka med god dränering för din växt

Dränering är viktigt för denna typ av växt, eftersom roten kan ruttna om vattnet står kvar för länge. Av denna anledning bör du lägga ett lager grov sand eller fina stenar på krukans inre botten.

Sanden kommer att absorbera överskott av vatten, medan du väljer stenarna för att dessa kan förhindra att vattnet stagnerar. Se på samma sätt till att hålen i krukan inte blir blockerade.

planterar levande stenar
Krukorna bör vara noga förberedda för levande stenar så att de har god dränering.

Vi rekommenderar att du också läser den här artikeln: 10 växter som attraherar positiva energier

2. Var uppmärksam på belysningen

Morgon- eller eftermiddagssol är idealisk för denna typ av växt. Undvik att utsätta dem för solens strålar mitt på dagen, eftersom dessa kan bränna bladen och skada växten.

Men om du vill ha dessa växter inomhus hemma eller på kontoret istället för i ett fönster, går det också bra. Kom bara ihåg att dina levande stenar då kommer att växa långsammare.

3. Använd rätt typ av substrat för levande stenar

Levande stenar trivs bäst i porös, sandig jord som möjliggör ventilation och god dränering, liknande jorden som man använder för kaktusar som odlas hemma.

Kom ihåg att man inte behöver plantera om dessa växter ofta, och att de kan växa i samma kruka i flera år.

Conophytum bilobum trivs även att växa vilt i soliga, torra, steniga sprickor och behöver bara skydd mot överdriven vinterfuktighet. Det finns de som har lyckats odla den i jord i alpina områden, eftersom dessa uppfyller egenskaperna att vara fattiga och väldränerade.

4. Vattna bara dina levande stenar vid behov

I dessa fall är det bäst att observera växten innan du vattnar. De flesta suckulenter, inklusive denna sort, behöver endast lite vatten för att förhindra att deras yttre hud spricker och orsakar ärrbildning som kan leda till infektioner av svampar och bakterier.

På sommaren bör du till exempel endast vattna dem när du ser att bladen börjar se lite vissna ut. På vintern kan du vattna dem oftare, men först efter att bladen från den föregående säsongen har torkat.

5. Använd ett specifikt gödningsmedel och kompost

Gödsla dina levande stenar en gång om året mellan augusti och mars, vilket är deras aktiva tillväxtperiod. Gör detta med speciellt gödselmedel för suckulenter. Dessa innehåller vanligtvis lite lägre halter kväve och har nödvändiga mikronäringsämnen och spårämnen som din växt behöver.

Vid användning av kompost eller gödselmedel kan du med fördel späda ut det till halva koncentrationen som etiketten anger. En sparsam tillgång på gödsel hämmar tillväxten av annan vegetation, som ogräs.

6. Se till att temperaturen är idealisk

Temperaturen där levande stenar trivs bäst är mellan 10 och 12 ℃, så det är viktigt att hålla deras utrymme svalt och skuggat på sommaren. Conophytum bilobum är en växt som är mest aktiv från senvinter till senvår.

7. Stimulera reproduktion av levande stenar

Conophytum bilobum kan föröka sig med sticklingar eller frön. Om du väljer att använda dig av sticklingar så kom ihåg att snittet ska vara från en vuxen moderväxt.

Skär av ett helt blad och en liten del av roten, plantera sticklingen i en kruka och vattna den med en sprayflaska.

Å andra sidan, om du vill driva upp nya plantor från frö, bör du täcka fröna med ett tunt lager jord, fukta den med rent färskt vatten och tillsätt en fungicid för att förhindra att svamp börjar växa.

Under de tre första dagarna bör du täcka krukan med plastfilm och efter denna tid bör du ersätta den med en tunn duk. Spraya 1 till 2 gånger om dagen i 2 veckor. Efter den tiden bör fröna ha börjat gro.

Därefter kan du fortsätta vattna med sprayflaskan, men var tredje dag tills dina plantor har nått en bra storlek.

Egenskaper hos levande stenar

Levande stenar är växter vars blad är köttiga, gröna och har formen av ett hjärta. De når en bredd på ca. 3 cm och blir upp till 7,5 cm höga.

På hösten blommar de med gula eller orange blommor utan doft. Under vilomånaderna, dvs. under sommarsäsongen, bildar växten en ny kropp inuti den förra, och den förra anpassar sig gradvis till näringsämnena hos den senare, så att den gamla huden torkar ut runt den nya.

Detta tjänar till att skydda de nya vätskefyllda bladen från hetta och överdriven avdunstning av vatten. Det är på grund av detta växtsätt som det får sitt smeknamn.

Suckulenter i olika storlekar
Suckulenter finns i en mängd olika former och storlekar. När det gäller levande stenar har bladen form av ett hjärta.

Vi rekommenderar att du också läser den här artikeln: Sex goda fördelar med kanel för växter

Den vård som levande stenar behöver

Det är omöjligt att inte bli förälskad i levande stenar. Från deras säregna blad till de vackra gula eller orangefärgade blommorna, det är kort sagt en växt som många kommer att vilja ha i sina hem.

Du kan hålla dem friska och sunda med mycket lite omsorg. Kom ihåg att ge dem rätt belysning och temperatur. Ta samtidigt hänsyn till att odlingen kräver gödning och ett specifikt substrat, men nyckeln är att ge dem god dränering.

En frisk suckulent kan ge ditt hem eller kontor en trevlig dekorativ touch. Estetik är också viktigt i våra liv, och glädjen att se dessa växter blomma är väl värt ansträngningen!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • OPEL, MATTHEW R. “Leaf anatomy of conophytum nE Br.(aizoaceae).” Haseltonia 2005.11 (2005): 27-52.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.