Råd om att ta och plantera sticklingar

Sticklingar, eller skott, fungerar som en reproduktiv metod som kan hjälpa dig att pryda din trädgård. Lär dig allt om att ta och plantera sticklingar här!
Råd om att ta och plantera sticklingar

Senaste uppdateringen: 07 oktober, 2022

Har du någonsin hört folk prata om att ta och plantera sticklingar? Genom att göra detta kan du ge grenar, skott eller beskurna stjälkar en chans att föröka sig. Det är ett snabbare och enklare sätt, eftersom denna odlingsprocess inte startar från frö.

Du kommer då att ha en moderväxt och nya plantor som är mer eller mindre identiska genetiskt. Den enda nackdelen med detta är dock att om du inte vet hur du ska skära segmenten eller om du inte ser till att de är fria från ohyra, kommer processen inte att lyckas.

Kom ihåg att det finns flera typer av skadeinsekter och sjukdomar som kan angripa växterna i din trädgård. De vanligaste kan du läsa om här. Som sagt, låt oss ta en närmare titt på hur man kan ta och plantera sticklingar!

Hur du tar sticklingar

Sticklingar kan man ta från träd, blommor, örter och även buskar. Nyckeln är att se till att växten stöder denna reproduktionsmetod eftersom inte alla gör det. Du måste också göra grundsnittet korrekt. Är du inte försiktig så kan du skada moderväxten oåterkalleligt.

Denna process inkluderar att rengöra växten och ta bort angripna löv och blomknoppar. Detta för att de näringsämnen som är nödvändiga för att rötterna ska växa inte ska gå till spillo.

Förbered en kruka eller en blomlåda med ett lager sand och plantera sedan sticklingarna i den, lämna utrymme mellan dem. För att förbättra chanserna för att de ska slå rot kan du behandla dem med hormoner innan plantering.

När det kommer till att vattna dem, gör det ofta och genom att spraya dem med vatten. Det är en god idé att täcka dem med en plastpåse när de börjar växa, för optimal luftfuktighet. När de väl har slagit rot kan du plantera om dem var du vill.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Egenskaper hos fyra vanliga typer av bevattningssystem

Råd för att plantera sticklingar

Att plantera sticklingar betyder inte bara att hugga av en gren från ett träd, gräva ner den och vattna den. Använd råden vi ger nedan för att hjälpa dina sticklingar att slå rot och växa sig starka och friska.

odling av växter trädgårdsarbete
Du måste följa vissa grundläggande försiktighetsåtgärder när du planterar om sticklingarna för att säkerställa att de växer ordentligt.

1. Ta dina sticklingar vid rätt tidpunkt

De bästa årstiderna är höst och vinter. Träd tar inte skada av att inte ha blommor. När det gäller skärtekniken ska du skära av din stickling horisontellt från botten av sektionen. Du vill ha bitar som är mellan 12 och 30 centimeter långa.

2. Välj friska och starka delar

Det bästa är att välja mogna grenar som är äldre än 1 år och yngre än 4. På så sätt får du bästa resultat.

3. Välj rätt jord när du ska plantera sticklingar

Vilken blandning du använder beror på växtens preferenser. Faktum är att du kan hitta kompost och jordblandningar för specifika typer av växter, som suckulenter, rosenbuskar och träd i din trädgårdsbutik. Bland de vanligaste är en blandning av vatten och gödning eller ett lager av sand eller jord med fuktigt organiskt material.

4. Se till att dina sticklingar får tillräckligt med solljus

Solljuset de får behöver inte vara direkt. Delvis skugga är idealiskt i den första fasen. Vissa trädgårdsmästare kontrollerar andelen solljus deras sticklingar får med hjälp av vita persienner. När sticklingarna börja få rötter kan du öka ljusintensiteten.

5. Håll ett öga på luftfuktigheten

Du kommer att behöva vattna sticklingarna ofta, men i början kanske du observerar att de ser vissna ut. Undvik att vattna krukor eller blomlådor för mycket och undvik att ha dem stående i vatten. Att plantera dina sticklingar på ett lager grus eller sten hjälper till att förhindra kapillärverkan. Det hjälper också till att bättre behålla den optimala fuktnivån i jorden.

6. Plantera inte om dina sticklingar innan de har starka rötter

Plantera inte om dina sticklingar utan att se till att de har slagit rot ordentligt först. Du kan testa detta genom att försiktigt dra i dem för att se om de gör motstånd. Med detta motståndstest kan du kontrollera om det är dags att plantera sticklingarna i en annan kruka eller på ett utvalt område i din trädgård.

7. Använd rena verktyg av god kvalitet

Ett vanligt misstag är att använda verktyg utan att först desinficera dem eller att använda rostiga och trasiga verktyg. På så sätt kan man överföra sjukdomar till de nya växterna och omgivningen. Rengör dina verktyg och försök att hålla dem vassa så att du kan arbeta säkert.

Vilka växter kan du ta sticklingar från?

Att odla växter från stjälkar och groddar är inte en bra idé för alla arter, eftersom vissa växter bara förökar sig genom frön. Några av de växter som är lätta att plantera sticklingar från är följande:

Rosor

Rosor måste man plantera direkt till slutplatsen. För rossticklingar bör sticklingen vara cirka 20 centimeter och sättas ner direkt i jorden. De tar sig inte bra om de först får stå i en behållare med vatten.

Lavendel

Du bör plantera sticklingar av lavendel i kallare miljöer, med sektioner som mäter mellan 5 och 10 centimeter. Se till att använda riktigt vassa och rena verktyg så att snittytorna är rena.

Sömntuta (Eschscholzia californica)

För sticklingar måste du skära av delar som är cirka 6 centimeter.

Plantera sticklingar av pelargonsläktet

Tvärtemot vad många tror måste man för att göra sticklingar av pelargoner ta dessa när moderplantan redan är vissen. Ta helst dina sticklingar från stammen.

Sticklingen bör vara cirka 10 till 20 centimeter. Dessa växter ger vackra blommor och blad som många människor använder i rengöringsprodukter.

rosa pelargon på nära håll
Pelargoner går utmärkt att ta sticklingar från. Du kan få fram några riktigt vackra blommor.

Begonia rex

Med bara ett blad kan du få ett otroligt resultat. Plantera bara sticklingen på ungefär 3 centimeters djup i fuktig och löst packad jord. Många har dessa växter både inomhus och utomhus.

Plantera sticklingar av pilträd

När du vill föröka dessa träd bör du använda grenar som inte är för unga eller tjocka för sticklingen. När de väl fått rötter kan du flytta dem till en kruka eller en trädgård.

I de tidiga stadierna av dessa sticklingars liv kan du använda dem för att öva på hur man tar hand om bonsaiträd.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Gör vackra blomkrukor med återvunna material

Vattenbaserat substrat som alternativ att plantera sticklingar i

Även om du måste kontrollera luftfuktigheten när du planterar sticklingar, är en alternativ metod att använda vattenbaserade substrat. Vi rekommenderar att du behandlar den nedre delen av sticklingarna med lite hormonpulver eller gel för att hjälpa till med rotutvecklingen.

Låt sticklingen stå i en flaska med vatten och eventuellt ett svagt gödningsmedel i två veckor för att ge sticklingen en chans att bilda nya rötter. Flytta den sedan till jorden när den har tillräckligt med rötter. Som substrat kan du använda perlit eller vermikulit. Du bör vattna din nya planta var tredje dag.

Att plantera sticklingar kräver precision

Vi kan tänka på sticklingar som ett sätt att klona växter, och därför är precision i varje steg i odlingsprocessen avgörande. I samlingen El Cuaderno (Arbetsboken) kan man läsa beskrivningar för hur reproduktionen av olika växter ger nya små kloner som är identiska med originalet.

Du kanske någon gång har tagit ett skott och planterat den i en kruka i hopp om att det skulle blomma. Om det inte skedde kan du ha gjort något fel.

Oavsett om du är en erfaren trädgårdsmästare eller inte, med tålamod och en bra guide kommer du att bli framgångsrik både vid plantering och skötsel av sticklingar!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.