7 rosliknande blommor för din trädgård

Det finns en hel värld av rosliknande blommor där ute och de har alla sin egen charm. Upptäck 7 av dem här!
7 rosliknande blommor för din trädgård

Senaste uppdateringen: 24 mars, 2023

Även om rosor är vackra, finns flera rosliknande blommor som också har sin charm. I den här artikeln ska vi berätta vilka dessa rosliknande blommor är.

På så sätt kommer du att kunna diversifiera din trädgård mycket mer och få den att se färgglad ut utan att den är exklusiv för en enda växt. Fortsätt läsa för att ta reda på vilka dessa växter är! Du känner dem säkert redan och trodde en gång att de var rosor när du såg dem.

Vilka blommor är rosliknande?

Rosor är charmiga, romantiska och eleganta blommor. Deras charm ligger i deras form, doft och variation av färger.

De tillhör släktet Rosa och är även kända som blommornas drottningar. Det uppskattas att det finns 30 000 sorter.

Det är dock alltid intressant att känna till andra alternativ och veta att vi kan pryda vår trädgård också med andra blommor som liknar rosor, men med en annan skönhet. Nedan berättar vi vad de är.

1. Pioner är rosliknande blommor

Pioner är väldigt lika rosor, men mycket dyrare.
Pioner är väldigt lika rosor, men mycket dyrare.

Pioner är en av de blommor som mest liknar rosor. De är vackra och dyra att köpa, så de är synonyma med lyx och elegans. Detta gör dem till huvudpersoner i brudbuketter och i mycket speciella ceremonier.

Att ha dem i din trädgård kan vara en stor fördel. Om du till exempel planerar att gifta dig eller ska hålla en elegant fest, kan du plantera och odla dem för firandet. Vi måste dock nämna att de inte är växter för nybörjare, eftersom de kräver mycket skötsel.

Dels är de ljuskänsliga, men de behöver ändå ljus för optimal tillväxt, så man måste reglera detta korrekt. De kräver också konstant bevattning och uppmärksamhet för att undvika att de drunknar i vatten, samtidigt som underlaget hålls fuktigt.

Blomningssäsongen är på hösten.

2. Kamelia är rosliknande blommor

Kamelia (bilden högst upp) är väldigt vackra och liknar rosor. Blommorna till den vilda Camellia japonica har bara fem kronblad, medan andra hybridarter har många fler.

För att de ska trivas i din trädgård måste de förses med ett område där de har halvskugga. Samtidigt måste substratet vara surt, så du måste kontrollera pH-nivån väl.

I detta avseende behöver de gödsel som är rikt på fosfor, kalium och magnesium under tillväxtstadiet. Bevattningsvattnet bör vara mineralbreikat eller regnvatten.

3. Gardenia

Gardenia är en mycket vacker blomma som vanligtvis är vit eller gul. Dessa blommor väldigt lika rosor och avger även en söt doft som gör att alla kan bli förvirrade och blanda ihop sorterna.

Att odla dem kräver engagemang, särskilt med bevattningen. De behöver också odlingjord med en temperatur mellan 20 och 23 °C. Även du måste se till att ge dem en bra mängd vatten, får detta inte röra själva blommorna, eftersom det skadar dem.

4. Japansk ros

Den japanska rosen finns i många olika färger.
Den japanska rosen finns i många olika färger.

Den japanska rosen eller lisianthus är mycket lik vanliga rosor och nejlikor. Den är mycket vanlig i blomsterarrangemang eftersom den har en lång stjälk som lämpar sig för denna typ av hantverk.

Faktum är att det rekommenderas att när du får ett japanskt rosblommarrangemang, bör du ställa det i vatten. Knopparna kommer nämligen att fortsätta växa ett tag.

När det gäller odling kan du börja med både frön och sticklingar; det andra alternativet är det enklaste. När det gäller bevattning behöver den vattnas två gånger i veckan under vintern och ytterligare en gång varje vecka under sommaren.

Blommorna bör inte stå i direkt ljus eftersom det bränner dem. Vissa botaniska studier har även funnit att den blommar mer under tider med endast få timmars ljus.

5. Rosliknande blommor: Ranunkel

Ranunkeln är väldigt speciell eftersom deras rosliknande blommor går att odla både i trädgården och i krukor inomhus. De blommar i färger som vit, gul, orange, rosa, röd och lila, antingen enfärgade eller i blandade färger.

Lökarna från dessa blommor är populära att hybridisera för att skapa unika kombinationer. När det gäller skötseln behöver de en stor mängd vatten, men inte så att underlaget blir genomblött.

6. Balsaminväxter

Impatiens är rosliknande.

Balsaminväxter har också rosliknande blommor, speciellt de som är dubbla. De blommar i nyanser av vitt, lila, rosa och orange, så din trädgård kommer att bli väldigt färgglad ut när du har flera av dessa växter.

De kan planteras direkt i marken utomhus eller i krukor om du vill ta in skönheten inomhus. Det senare är väldigt bekvämt när vintern kommer, eftersom de inte överlever frost.

Om du har dem i krukor kan du lätt ta in dem på vintern.

7. Dubbla tulpaner

Den sista av de rosliknande blommorna vi ska berätta om är dubbla tulpaner. De är dock ovanliga. Eftersom de har dubbla kronblad ser de frodigare ut.

De är något komplexa att odla eftersom de kräver specifika näringsämnen och en mycket bördig och väldränerad jord så att lökarna som blommorna växer från håller sig friska. De tål kyla bra och behöver mycket solljus.

Rosor och rosliknande blommor kan samexistera

Du behöver inte välja den ena eller den andra sorten när du skapar din trädgård. Kombinera gärna traditionella rosor med dessa rosliknande blommor i trädgården. Du kan då skapa ett brett spektrum av färger som gläder dina ögon.

Rådgör med en specialist eller en plantskola för att upprätta ett lämpligt planteringsschema. I rätt klimat kan du skapa blomning året runt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Chung, M. Y., Epperson, B. K., & Gi Chung, M. (2003). Genetic structure of age classes in Camellia japonica (Theaceae). Evolution57(1), 62-73.
  • Zaccai, M., & Edri, N. (2002). Floral transition in lisianthus (Eustoma grandiflorum). Scientia horticulturae95(4), 333-340.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.