De bästa träden och buskarna för avskildhet i trädgården

Träd och buskar är ett utmärkt alternativ till att skapa avskildhet i trädgården på ett naturligt sätt
De bästa träden och buskarna för avskildhet i trädgården

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Träd och buskar är ett utmärkt alternativ till att skapa avskildhet i trädgården på ett naturligt sätt. Lär dig allt om de bästa träden och buskarna för att skapa avskildhet i din trädgård eller runt din uteplats så att du kan göra ditt område till ditt eget.

Det är viktigt att dina uteplatser är privata om du ska kunna njuta av dem till fullo. Nyfikna grannar kan trots allt förstöra en släktträff eller en sammankomst med vänner på en sekund. För att undvika detta kan du exempelvis plantera några träd och buskar för avskildhet i trädgården eller på terrassen.

Även om trädgårdsarbete kanske inte är din starka sida, gillar du förmodligen att tillbringa en stor del av dagen eller helgen under sommarhalvåret i din trädgård och njuta av den friska luften. Därför vill vi tipsa om några växtarter vars egenskaper gör att de fungerar som en grön vägg som lätt går att integrera i den naturliga miljön.

Bambu för att ge avskildhet i trädgården

Det första av alternativen är den välkända bambuväxten. Denna växt blir hög och kan ge stil och elegans till vilken trädgård som helst.

Tanken är att plantera flera i rad framför en mur eller ett staket som man vill täcka. Som en tålig vintergrön växt har bambu ett rykte om sig att lätt växa utom kontroll och ta över området.

Detta stämmer dock bara delvis och det går att hålla efter bambu så att den håller sig på sin plats. Den sort som är bäst lämpad för uteplatser Fargesia. Det är en god idé att plantera den i en rabatt eller i krukor så att den inte sprider sig till hela trädgården.

Ritning av bambu som kan ge avskildhet i trädgården
Bambu har också en filosofisk komponent som förknippar den med motståndskraft på grund av dess förmåga att böja sig utan att gå av.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artiklen: Hur man skapar en urban trädgård i ett begränsat utrymme

Brakved (Rhamnus alaternus)

Denna art är inte lika lummig som bambu, men den kan växa sig upp till 8 meter hög, så om du behöver insynsskydd på höjden är det ett utmärkt alternativ. Den är väldigt tålig och du kommer att ha grönt året runt med denna växt!

Kaktusar

Även om det kanske inte är bland de första man tänker på när det kommer till att ge trädgården avskildhet, ser kaktusar mycket vackra och dekorativa ut när de planteras på rad. Den största fördelen med kaktusar är att de är mycket lätta att underhålla och vissa arter får även vackra blommor.

Buxbom

Detta är en mycket dekorativ buske som håller sig grön året runt, vilket verkligen är något som talar till fördel för denna lilla växt. Man placerar den vanligtvis i höga krukor och den gör sig bra i små utrymmen.

En rad med fyra eller fem krukor med denna buske kommer att se bra ut i alla utomhusutrymmen, oavsett om det är i en trädgård eller på en mer ombonad uteplats.

Häckar för avskildhet i trädgården

Häckar är en klassiker i trädgårdar och de verkar aldrig gå ur modet. De kräver väldigt lite underhåll, håller sig gröna året runt och är resistenta mot alla väderförhållanden.

Man rekommenderar att man planterar dem på stora ytor. Annars kan de få trädgården att se liten och trång ut. En av de mest populära busksorterna man använder i häckar är lagerhägg (Prunus laurocerasus) eftersom den är väldigt lummig och bladen har egenskaper som gör att de ser lysande gröna ut.

En annan typ av buske som gör sig bra som häck är Escallonia. Dess medelstora och djupt gröna vintergröna blad gör den till en av de bästa alternativen för att skapa avskildhet i trädgården. Dessutom får den tjusiga blommor som varierar mellan rosa, vita och röda, vilket gör den väldigt dekorativ.

Cypress

Dessa träd är idealiska för trädgårdar omgivna av byggnader. Eftersom de är så buskiga går de utmärkt att gömma sig bakom. De kräver inte mycket underhåll, och deras höjd gör att man inte kan titta in från utsidan.

Skavfräken (Equisetum hyemale)

Detta är en mycket attraktiv och dekorativ växt som täcker utrymme relativt bra. Den kan odlas i dekorativa eller rustika krukor för att bilda en grön häck. Det är en växt som ger ett utmärkt resultat när det gäller att bidra med avskildhet i trädgården.

Klätterväxter och vinrankor för att skapa avskildhet i trädgården

Dessa växttyper är en favorit för den som har utomhusytor som trädgårdar och terrasser i anslutning till grannarnas mark. En klätterväxt är en bra lösning om du har ett staket som skiljer två terrasser åt. Förutom avskildhet i trädgården får du gott om grönska, skugga och ventilation.

Murgröna är en av de mest använda växterna i denna stil. Denna växt är mycket bra på att ge avskildhet i trädgården. Om du vill att den ska klättra över en vägg fäster du helt enkelt ett trådnät som grenarna kan klänga fast vid.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa den här: Fem sätt att göra naturligt gödningsmedel för dina växter

Kinarosor (Rosa chinensis)

Denna art är mycket eftertraktad eftersom dess blommor på sensommaren, förutom att den ger mycket grönska och avskildhet till trädgården, bidrar med en otrolig färg. Med en kinaros får du verkligen allt i ett: Grönt, blommor och tätt bladverk.

Ceder

Ceder är ett träd vars löv är extremt eleganta och ovanliga. De har små kottar från vilka löven kommer fram vilka ser ut som små barrknippen. Genom att plantera flera cederträd i rad bildar du en mycket attraktiv och naturlig vägg.

Växter för att skapa avskildhet i trädgården
Leta efter växter som är tillräckligt höga för att ge ett bra insynsskydd till din trädgård.

Hortensia

Denna buske är en prydnadsbuske som man använder för att täcka utrymmen som inte kräver särskilt höga växter. Hortensiablommor är mycket täta och rikliga, så de kommer att ge både en vacker färg och visuell effekt.

En naturlig form av avskildhet i trädgården med träd och buskar

Vi hoppas att denna blygsamma lista över arter du kan plantera i din trädgård eller runt din uteplats hjälper dig att lösa problemet med nyfikna grannar som vill se vad som händer på dina uteplatser.

Innan du väljer en av dessa, eller någon annan växt, se till att lära dig om deras egenskaper och behov för att vara säker på att de kan trivas i din trädgård.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Reyes, S. A., & Rosado, I. A. (2000). Plantas utilizadas como cercas vivas en el estado de Veracruz. Madera y Bosques6(1), 55-71.
  • Aymerich, P. (2015). Nuevos datos sobre plantas suculentas alóctonas en Cataluña. Bouteloua22, 99-116.
  • Valdés Illán, R. (2012). Cultivo de hortensia en maceta bajo agua residual depurada salina: eficacia del lavado con agua buena.
  • Lesniewicz, P. (1982). Bonsai: árboles en miniatura. Reverté.
  • CESAR PÉREZ LOPÉZ · 2002. Guía de árboles, arbustos y planta de flor. 3a ed
  • Maurice Dupérat 2007. Árboles y arbustos (Guías de bolsillo)

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.