8 tips för att arrangera en sommarfest

Sommaren är den perfekta tiden för utomhusfester med familj eller vänner. Men vad ska man tänka på när man arrangerar en sommarfest? Vi ger dig några tips!
8 tips för att arrangera en sommarfest

Skriven av Ana Luzardo

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Varma sommardagar är det perfekta tillfället att koppla av, umgås med vänner och bara bryta vardagens rutin. Det är många som utnyttjar det fina vädret för att festa och göra tiden minnesvärd. Funderar du på att arrangera en sommarfest och är osäker på var du ska börja? I så fall kan vi hjälpa dig!

Det finns många idéer som du kan ta till hjälp när du planerar en sommarfest. Generellt är det dock en god idé att börja med att organisera, välja en lämplig plats och bestämma vilken mat och dryck du ska servera. För att hjälpa dig i denna process ger vi dig 8 rekommendationer.

Låt oss ta en titt på dem!

8 tips för att arrangera en sommarfest

Att arrangera en sommarfest behöver inte vara komplicerat. Men det är ändå en bra idé att planera i förväg och ordna alla nödvändiga saker så att det blir en så trevlig upplevelse som möjligt.

Är du nyfiken? Låt oss då börja!

1. Fundera över hur du vill ha det

Vet du redan vad du vill?

Fundera på platsen, maten, underhållningen, inredningen och dryckerna. Dessa är grunderna för din fest. Ta också hänsyn till hur många som ska komma, så att du har tillräckligt för alla.

personer hänger upp belysning för en sommarfest
Gör en lista över allt du vill göra på din sommarfest. Välj ett tema för dekorationerna och maten.

2. Lägg upp en budget

För att göra en budget måste du titta på priserna på de saker du vill ha. Du bör inkludera följande:

  • Mat
  • Hyreskostnad för lokal
  • Vad du vill använda för underhållning
  • Dekoration
  • Drycker för dina gäster (till exempel läsk och drinkar)

Nu när du har prislistan på din dator eller på papper och kan du titta över om du är redo att spendera så mycket pengar eller om du vill ta bort eller lägga till något.

3. Dekorera själv när du vill arrangera sommarfest

Att dekorera är inte alltför komplicerat och du kan göra det själv. Leta reda på ljusslingorna från julen och häng upp dem i trädgården. Gör girlanger och köp några facklor eller lyktor att tända när solen går ner.

4. Menyn för en sommarfest

Sommarfester brukar ha klassiska menyer som grillat, hamburgare och alla andra alternativ som sätter kött i fokus. Man kan variera det lite med en god gryta. Ett annat alternativ är att duka upp en buffé så att folk kan ta och välja sin egen mat.

Vi rekommenderar tacos, burritos, pitabröd och all sorts mat som är lätt att göra efter eget tycke. En god efterrätt kan vara glass eller någon slags fruktsmoothie. Fråga dina gäster vilka smaker de gillar bäst innan du gör dem.

5. Drycker

När det kommer till drycker ska de alltid vara kalla på grund av värmen. Så oavsett om det är alkohol, läsk, juice eller drinkar så är det viktigaste att de alla är kalla och hjälper till att svalka dina gäster i sommarklimatet. Du kan förvara dem i is genom att lägga dryckerna i en hink full med isbitar.

6. Vattenlekar för din sommarfest

På sommaren tenderar människor att söka sig till pooler eller stränder för att få svalka i det varma klimatet. Men om du vill hålla en fest hemma eller på en plats där det inte finns någon pool, har du två alternativ: Använd en uppblåsbar simbassäng eller välj spel och lekar som involverar vatten. Spelen du kan välja är exempelvis följande:

  • Att blöta ner folk med hinkar med vatten när de svarar felaktigt på frågor.
  • Krig med vattenballonger eller vattenpistoler.
  • En skumfest.
kvinna sprutar med vattenslang
Om du inte är i närheten av stranden och du inte har en pool, är vattenlekar det perfekta svaret för att underhålla dina gäster på sommaren!

7. Ljud och stämning

Musik är en grundläggande del av varje fest. Se till att ha en bra ljuduppsättning för din fest med musik som alla närvarande gillar. Om du har tillräckligt i budgeten kan du till och med anlita en DJ för att skapa en miljö som gör din fest till en hit.

8. Berätta för dina grannar om festen

Undvik problem och prata med dina grannar i god tid innan. Berätta för dem att du ska ha en fest, hur länge den kommer att pågå och att de förmodligen kommer att höra ljudet. På så sätt kommer de att vara förberedda och ni kan hålla uppe en god grannsämja.

Varför anordna en sommarfest?

Sommaren är oftast den bästa tiden för att hålla fester utomhus. Det finns flera anledningar, och den första är det fina vädret, när det inte regnar och alla helst vill vara utomhus. Dessutom har många lite mer ledig tid och allting känns mer avslappnat.

Vill du fira bröllop, födelsedag eller bara ha en fest för att du är glad och på gott humör? Tänk på att planera allt i förväg och ha kul med dessa enkla tips!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.