Hur mycket kött bör du äta per vecka?

Rött kött kan vara en del av en balanserad kost. Du bör dock äta det med måtta och inte alltför ofta. Läs den här artikeln för att ta reda på vad de nuvarande rekommendationerna säger om köttkonsumtion.
Hur mycket kött bör du äta per vecka?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

En av de vanligaste diskussionerna inom näringslära är hur mycket kött en person ska äta per vecka. Under de senaste åren har det florerat flera veganska påståenden som säger att din hälsa kan förbättras genom att helt ta bort animaliska produkter från din kost. Vetenskapen stöder dock inte detta påstående fullt ut, och stöder i stället behovet av köttkonsumtion för att erhålla alla proteiner och alla nödvändiga mikronäringsämnen.

Dessutom är en av de grundläggande egenskaperna hos en hälsosam kost variation och rätt andel av de livsmedel som utgör din kost. Av denna anledning bör du inte äta köttprodukter dagligen. Istället bör du se till att du också får proteiner från ägg och fisk. Läs den här artikeln för att ta reda på hur mycket kött du bör äta på en vecka.

Hur mycket kött ska du äta? Prioritera vitt över rött

Det finns vetenskapliga bevis som bekräftar att ett intag av bearbetat rött kött (alltså inte allt rött kött) ökar risken för att utveckla vissa sjukdomar. Att äta för mycket rött kött kan i sig vara kopplat till ökad kardiovaskulär risk, enligt en artikel publicerad i The British Journal of Nutrition. Det finns dock inga starka bevis för detta samband. Vi behöver därför mer forskning för att kunna ge ett definitivt påstående.

Vi rekommenderar trots allt att du prioriterar vitt framför rött kött. Likaså bör du äta produkter från den förstnämnda gruppen 3-4 gånger i veckan, samtidigt som du minskar konsumtionen av rött kött till en eller två gånger i veckan.

Olika sorters rått rött kött
Du bör begränsa din konsumtion av rött kött. Istället rekommenderar vi att du äter vitt kött för att få proteiner av hög kvalitet.

Du kanske också är intresserad av: Kvicksilver i fisk – hur farligt är det?

Det är bättre att äta fisk

Under de senaste åren har forskare kommit fram till att ökad konsumtion av fisk och minskat intag av kött är en positiv vana för din allmänna hälsa. Fet fisk innehåller nämligen både enkelomättat och fleromättat fett som har antiinflammatoriska egenskaper, såsom omega 3-fettsyror. Att regelbundet äta dessa lipider är kopplat till en minskning av kardiovaskulär risk, enligt en studie som genomfördes år 2018.

Dessutom har fiskproteiner ett högt biologiskt värde, det vill säga de är desamma som de för kött. Av denna anledning är skaldjur en näringskälla av hög kvalitet. De innehåller också B-vitaminer och olika mineraler.

Med tanke på detta rekommenderar man för närvarande att du inkluderar en högre konsumtion av fisk i din kost. Rekommendationen är att du äter vit fisk cirka 3 gånger i veckan, medan du kan äta fet fisk 2 gånger i veckan. När det gäller den senare är det viktigt att notera att du bör prioritera små fiskar – som sardiner – eftersom de har mindre mängder tungmetaller i fettvävnaden.

Du bör inte äta bearbetat kött

Även om det inte finns några goda bevis som kopplar köttkonsumtion till ökad risk för sjukdom, är detta samband tydligt när det gäller bearbetade produkter. Därför bör du begränsa din konsumtion av dessa livsmedel, till exempel industriella hamburgare. Denna typ av mat har ett dåligt näringsvärde och riskerna med att äta den överväger långt deras fördelar.

Olika sorters bearbetat kött
De negativa effekterna av rött kött uppväger de möjliga fördelarna. Av denna anledning bör du begränsa hur mycket kött du äter.

Kött kan vara en del av en hälsosam kost

Så länge vetenskapen inte anger något annat faller kött inom spektret av en hälsosam kost. Det ger viktiga näringsämnen som proteiner, zink och B-vitaminer, allt som behövs för energimetabolismen och för att förhindra anemi. Du bör dock inte äta kött för ofta och vi rekommenderar därför att du prioriterar vitt framför rött kött.

Å andra sidan har specialister börjat rekommendera fisk istället. Skaldjur erbjuder också högkvalitativa proteiner tillsammans med fettsyror med antiinflammatorisk förmåga, vilka kan minska risken för att utveckla vissa sjukdomar.

Kom ihåg att kombinera en varierad och balanserad kost med regelbunden träning. På det sättet kommer du att upprätthålla god hälsa och din kropp kan utföra sina funktioner på ett mer effektivt sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carvalho AM., Castro Selem SS:, Machado Miranda A., Marchioni DM., Excessive red and processed meat intake: relations with health and environment in Brazil. Br J Nutr, 2016. 115: 2011-6.
  • Shahidi F., Ambigaipalan P., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits. Annu Rev Food Sci Technol 2018. 9: 345-381.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.