Prova dessa fem naturliga örtteer för anemi

Har du anemi och är inte säker på hur du ska hantera det? Vissa örtteer för anemi och ett antal rekommendationer kan underlätta för dig att stabilisera dina järnnivåer.
Prova dessa fem naturliga örtteer för anemi

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Anemi är ett problem som drabbar många människor. Även om detta tillstånd kan manifestera sig av olika skäl, är det vanligaste relaterat till problem vid upptagningen av järn från kosten. Men visste du att det finns örtteer för anemi?

Örtteer har olika fördelar. De kan hjälpa till att lindra magvärk eller förbättra matsmältningen. De kan också hjälpa din kropp att absorbera järn bättre. I denna artikel ska du få upptäcka några av de bästa örtteerna för detta tillstånd.

Örtteer för anemi

Enligt en viktig studie fungerar vissa örtteer bättre än andra eftersom de innehåller mindre garvsyra (vilket förhindrar korrekt järnabsorption). Experter rekommenderar att du dricker dessa örtteer minst en timme efter din måltid så att din kropp kan ta upp järnet från maten. Att dricka en kopp om dagen räcker.

Låt oss titta lite närmare på dem.

1. Örtte med fänkål

En av våra första örtteer mot anemi är fänkålste. Dess vetenskapliga namn är Foeniculum vulgare och även om vi nedan pratar om att dricka det som ett te kan du också inkludera fänkål i dina måltider.

För att göra detta örtte behöver du:

 • 30 gram fänkålsblad.
 • Tillsätt en liter vatten.
 • Låt dra som ett vanligt örtte.

  fänkål är bra i örtteer för anemi
  Du kan också tillsätta fänkål till många av dina rätter för att skapa några läckra järnrika måltider.

2. Örtteer för anemi: mynta

Mynta är en allmänt använd växt som många har i sitt kök. Denna växt är perfekt för att hjälpa matsmältningen och minska den tunga känslan som kan komma efter att man har ätit stora måltider. Men det hjälper också om du lider av anemi.

En av egenskaperna hos mynta är att det är en rik järnkälla. Av den anledningen är det bra att dricka detta örtte minst en timme efter att man har ätit. Du kan dricka en kopp mintte minst två gånger om dagen. I detta avseende är det bäst att köpa eller odla myntablad för att göra en hemgjord infusion.

3. Kanelte

En annan av våra örtteer för anemi är en infusion med äkta kanel (Cinnamomum verum). Du kan också använda denna krydda som många älskar, för att tillaga olika rätter och desserter. När du vill tillaga den som ett örtte, följ dessa steg:

 • Du behöver två kanelstänger och 2,5 dl vatten.
 • Koka upp vattnet.
 • När det når kokpunkten, lägger du i kanelstängerna.
 • Låt det koka i några minuter och stäng sedan av värmen. Drick ditt te när det har svalnat något eller som en kyld dryck.

4. Rosmarinte för anemi

Rosmarin (Rosmarinus officinalis) är också mycket rik på järn. Dessutom har denna växt olika egenskaper som gör den till ett utmärkt medel när du vill motverka gas- och magbesvär.

örtteer för anemi: rosmarin
Ett te på rosmarin hjälper inte bara att driva ut gaser, utan det ger dig också ett tillskott av järn.

Även om du kan förbereda den som ett normalt örtte är det bättre om du köper rosmarinblad istället för färdiga tepåsar. Det första alternativet är mycket mer naturligt och effektivt.

Tips för anemi

Förutom alla örtteer för anemi vi just tagit upp, bör du också inkludera livsmedel som är rika på järn i din kost. Några livsmedel som är rika på detta mineral är bland annat:

 • Kött, fågel och fisk
 • Fullkorn och baljväxter
 • Rotväxter och knölar

Dessutom kan ett glas vitt vin i eller till dina måltider också bidra till att öka absorptionen av järn som finns i både fullkorn och växtbaserade livsmedel. Men experter rekommenderar att man inte överskrider den rekommenderade mängden på ett glas.

Nu när du har läst om dessa örtteer för anemi är det viktigt att komma ihåg att du aldrig ska dricka dem direkt efter måltiderna. På detta sätt ser du till att de inte hindrar upptaget av järn från maten.

Det är också viktigt att introducera livsmedel som är rika på järn i din kost, till exempel de som vi nämner ovan, samt följa din läkares rekommendationer. Din läkare kanske ser att du behöver ta några extra kosttillskott för att stabilisera dina järnnivåer.

Har du någonsin testat något av dessa fyra örtteer för anemi? Hjälpte det dig?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Fernández-Palacios, Lorena, Ros-Berruezo, Gaspar, Barrientos-Augustinus, Elsa, Jirón-de-Caballero, Elizabeth, & Frontela-Saseta, Carmen. (2017). Aporte de hierro y zinc bioaccesible a la dieta de niños hondureños menores de 24 meses. Nutrición Hospitalaria34(2), 290-300. https://dx.doi.org/10.20960/nh.1161
 • Gallegos-Zurita, M. (2016, October). Las plantas medicinales: principal alternativa para el cuidado de la salud, en la población rural de Babahoyo, Ecuador. In Anales de la Facultad de Medicina (Vol. 77, No. 4, pp. 327-332). UNMSM. Facultad de Medicina.
 • Madaleno, I. M., & Montero, M. C. (2012). El cultivo urbano de plantas medicinales, su comercialización y usos eitoterapeuticos en la ciudad de Río Cuarto, provincia de Córdoba, Argentina. Cuadernos Geográficos, (50), 63-85.
 • Mercado-Mercado, Gilberto, Rosa Carrillo, Laura de la, Wall-Medrano, Abraham, López Díaz, José Alberto, & Álvarez-Parrilla, Emilio. (2013). Compuestos polifenólicos y capacidad antioxidante de especias típicas consumidas en México. Nutrición Hospitalaria28(1), 36-46. https://dx.doi.org/10.3305/nh.2013.28.1.6298

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.