8 myter om vin som vi fortfarande tror på

Det finns faktiskt många myter om vin som inte är sanna.
8 myter om vin som vi fortfarande tror på
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Älskar du vin? Låt oss berätta några saker för dig som du bör lära dig om denna dryck. Det finns nämligen ett antal myter om vin som du bör vara medveten om.

Genom att spräcka myterna kommer det bli enklare för dig att njuta av gudarnas nektar.

Myter om vin: ett gott vin måste vara dyrt

Häller upp vin.

Tror du att ett gott vin måste vara dyrt? Så är inte alltid fallet, men det finns fortfarande många som tror att ett högt pris innebär hög kvalitet.

Det finns många vinproducenter som erbjuder goda viner till bra priser; smaken påverkas inte av prislappen överhuvudtaget.

Ett gott vin kan inte göras med blandade druvor

Ett gott vin kan faktiskt göras med hjälp av olika typer av druvor. Det finns personer som tror att vin som görs av olika typer har en lägre kvalitet, men det stämmer inte.

Faktum är att man genom att blanda olika typer av druvor kan skapa en mer balanserad smak, vilket kommer ge vinet en rad goda smaker.

Myter om vin: em ett vin har skruvkork så är det “falskvin”

Flaskor på hylla.

Om du märker att vinflaskan har en skruvkork så innebär inte det nödvändigtvis att det är ett dåligt eller falskt vin.

Många vin använder skruvkorkar. Detta är bara ytterligare en av många myter om vin. Många vinproducenter använder dem av främst två anledningar:

Halvsöta viner har lägre kvalitet

En annan myt om viner är att halvsöta viner har lägre kvalitet, men det stämmer inte.

De flesta är nog överens om att halvsöta viner inte har lägre kvalitet än torra och halvtorra. Man använder faktiskt socker i produktionen för att balansera eventuella defekter.

Varje rätt passar bara med ett specifikt vin

Kvinna som luktar på ett glas rödvin.

Vissa personer tror att det bara finns ett vin som kan matchas med en viss maträtt.

Begränsa inte dig själv till dessa myter: det bästa är att experimentera och lära sig hur man letar efter nya kombinationer och oförglömliga smaker.

Att någon gillar eller inte gillar en kombination innebär inte att det är fakta, oavsett om personen utger sig för att vara någon form av expert. Det finns inget mer subjektivt än smak.

Fina etiketter innebär bättre vin

Vilken produkt som helst kan stå ut från mängden med en bra presentation, men detta innebär inte att maten är bättre. Detsamma gäller med vin.

P.g.a. den höga konkurrens som finns på vinmarknaden så måste vinproducenter använda sig av olika sätt för att visa upp sina produkter.

Ett av dessa sätt är att använda fina etiketter. Detta är dock bara en marknadsföringsstrategi som inte har något att göra med produktens faktiska kvalitet.

Vinavlagringar innebär att det innehåller färgämnen

Vinflaska och druvor.

Till skillnad från vad många tror så innebär inte vinavlagringar att vinet innehåller färgämnen.

Det finns personer som tror att de avlagringar som förekommer i vinglaset kommer från tillsatta färgämnen. Många tror också att denna avlagring innebär att produkten har låg kvalitet.

Det enda som en avlagring innebär är att vinet inte är filtrerat och att det är naturligt, vilket faktiskt är bättre än filtrerade viner. Så det är faktiskt motsatsen till vad folk tror.

Myter om vin: viner blir alltid bättre med åren

Detta är en vanlig myt, men många viner förlorar sina egenskaper i takt med att åren går. Vinerna som mår bra av att lagras på flaska är förhållandevis få.

Detsamma gäller smaken: den blir sällan bättre med tiden.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.