8 anledningar att dricka rödvin med måtta

Beståndsdelarna i rödvin, som inkluderar resveratrol, kan vara till stor hjälp för kroppen så länge du dricker det med måtta.
8 anledningar att dricka rödvin med måtta

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Rödvin är en av de populäraste alkoholhaltiga dryckerna i hela världen. De utgör en del av hundratals kulturer och har katalogiserats som en källa till näringsämnen som gagnar hälsan. Allt är förstås dåligt i överdrift, så det är viktigt att bara dricka rödvin med måtta.

Ett glas eller två om dagen tillhandahåller kroppen med kraftfulla antioxidanter, vitaminer och mineraler som främjar fysiskt och mentalt välmående.

Dess huvudsakliga aktiva beståndsdel, resveratrol, skyddar våra celler från de negativa effekterna av fria radikaler, som är skadliga partiklar som snabbar upp åldrandet.

Det finns många andra anledningar till att man kan dricka rödvin med måtta utan att känna ånger. I den här  artikeln ska vi dela med oss de åtta bästa.

1. Skyddar hjärnhälsan

Ta hand om hjärnan

Tack vare sina höga koncentrationer av antioxidativa beståndsdelar, inklusive resveratrol, kan rödvin hjälpa till att skydda hjärncellerna från effekterna av oxidativ stress.

Dessa substanser stödjer regenerationen av vävnader och reglerar blodflödet för att garantera en tillräcklig syresättningsprocess av hjärnan.

2. Kan förebygga depression

De som har en tendens att genomgå episoder av depression kan uppleva en förbättring när de dricker rödvin med måtta regelbundet.

Det stimulerar produktionen av neurotransmittorer, såsom endorfiner och serotonin, som är kända som lyckohormoner.

 • Det räcker att dricka 3-4 glas per vecka för att minska problem.

3. Att dricka rödvin med måtta förbättrar munhälsan

Undvik problem i munnen

Även om överdriven konsumtion av rödvin kan påverka tandemaljen är en liten mängd i veckan bra för att skydda tänderna och tandköttet mot infektioner.

De antimikrobiella beståndsdelarna stoppar spridningen av vissa bakterier som lever i munnen och annars kan orsaka karies såväl som gingivit.

 • Drick 2-3 glas per vecka, och se till att blöta hela munnen.

4. Förbättrar din andningshälsa

Resveratrol har även förmågan att skapa en skyddande barriär i luftvägarna. Därför minskar risken för irritation och sjukdom på grund av gifter eller externa ämnen.

Rödvinets antiinflammatoriska och avgiftande effekt rensar luftvägarna och kontrollerar den överdrivna produktionen av slem, för att undvika igentäppning.

 • Att dricka ett litet glas rödvin om dagen stärker immunhälsan och minskar risken för influensa och förkylning.

5. Förbättrar den kardiovaskulära hälsan

Förbättra hjärthälsan

Att dricka alkohol kan ha negativa konsekvenser för den kardiovaskulära hälsan, men att dricka rödvin med måtta kan vara väldigt fördelaktigt.

Vinets kraftfullt antioxidativa egenskaper förebygger oxidering av kolesterol i artärerna, vilket förebygger åkommor såsom hyperkolesterolemi och ateroskleros.

 • Kvinnor bör dricka ett litet glas om dagen, medan män kan dricka upp till två.

6. Bekämpar urinvägsinfektioner

Rödvin kan vara till stor hjälp för att kontrollera urinvägsinfektioner.

De vätskedrivande egenskaperna ökar elimineringen av vätskor och främjar borttagningen av bakterier som växer i urinvägarna. Vinet har även en sammandragande effekt som förbättrar blåshälsan genom att förebygga infektioner som uppstår på grund av irriterande substanser och avfall.

 • Drick ett litet glas rödvin varje dag när du känner av symptomen på en infektion.

7. Ger dig mer energi

Kvinna dricker rött vin

De som är trötta på morgonen kan hitta en bra energikälla i rödvin. Näringsämnena ger kroppen en energiboost, vilket förbättrar den fysiska och mentala prestationsförmågan.

Detta eftersom vinet förbättrar blodcirkulationen och ökar transporten av syre i hela kroppen, vilket är viktigt för att undvika trötthet.

 • Drick lite rödvin när du känner dig trött eller svag.
 • Kom ihåg att aldrig dricka alkohol innan du ska köra ett fordon eller hantera annan farlig utrustning.

8. Förebygger åldrande i förtid

Letar du efter sätt att undvika effekterna av åldrande i förtid? Även om det allmänt är viktigt att ha en hälsosam livsstil kan regelbunden, måttlig konsumtion av rödvin vara till stor hjälp.

Resveratrol skyddar cellerna från gifter, och kan därför minimera skadan som åsamkas organ och vävnader.

 • Drick minst fyra glas rödvin per vecka för att dra nytta av denna effekt.

Som du kan se finns det många fördelar med att dricka rödvin med måtta. Drick det i små mängder då och då för bästa resultat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Gharaee-Kermani, M., Moore, B. B., & Macoska, J. A. (2016). Resveratrol-mediated repression and reversion of prostatic myofibroblast phenoconversion. PloS one11(7), e0158357.
 • Mirkarimi, M., Eskandarion, S., Bargrizan, M., Delazar, A., & Kharazifard, M. J. (2013). Remineralization of artificial caries in primary teeth by grape seed extract: an in vitro study. Journal of dental research, dental clinics, dental prospects7(4), 206-10.
 • Stockinger, J., Maxwell, N., Shapiro, D., deCabo, R., & Valdez, G. (2017). Caloric restriction mimetics slow aging of neuromuscular synapses and muscle fibers. The Journals of Gerontology: Series A73(1), 21-28.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.