8 rekommendationer för att förebygga urinvägsinfektion

Även om man kan tro att det är ofarligt att hålla sig för att kissa, kan detta uppmuntra en bakterieattack vilket kan orsaka urinvägsinfektion.
8 rekommendationer för att förebygga urinvägsinfektion
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Drabbas du ibland av blåskatarr? Vill du veta hur du kan göra för att kunna förebygga urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektioner uppkommer på grund av okontrollerad tillväxt av bakterier och virus. Dessa är tecken på ett försvagat immunsystem eftersom det är immunsystemet som producerar de nödvändiga antikropparna för att kontrollera attacker av mikroorganismer.

Infektionen medför symptom som en brännande känsla när man kissar. Den orsakar även förändringar i urinering och, i vissa fall, feber och frossa. Detta är ett problem som kan drabba folk i alla åldrar. Dock är det oftast kvinnor som drabbas, vilket beror på att urinröret är kortare och gör det därmed lättare för bakterier att förflytta sig.

Urinvägsinfektioner kan komma och gå sporadiskt och obemärkt, men behandlar man dem inte kan det leda till komplikationer som kan påverka livskvaliteten. Det är därför viktigt att lära sig hur man kan förebygga urinvägsinfektion. Detta kan du göra genom att ha hälsosamma vanor och börja med några rekommenderade vanor som minskar riskerna.

Upptäck vilka dessa är!

Hur du gör för att förebygga urinvägsinfektion

1. Använd bomullstrosor

Använd bomullstrosor för att förebygga urinvägsinfektion

Även om de flesta kvinnor inte tänker på det så är materialet i underkläderna viktigt. Detta har en stor koppling till hur lätt man har att drabbas av infektioner i urinvägarna och underlivet. Använder du kläder i elastiskt material som inte består av bomull, i synnerhet som trosor, kan det ha negativ inverkan. Det ökar ansamlingen av vätskor och skapar en perfekt miljö för bakterier att växa.

 • Det är mycket viktigt att du väljer underkläder av bomull. De bör också vara i rätt storlek, för små trosor är inte heller bra.

2. Drick mer vatten

Många urinvägsinfektioner uppkommer på grund av uttorkning. Vätskebrist påverkar njurarnas funktion, och eftersom du inte producerar tillräckligt med urin, kan mikroorganismer lättare få grogrund och börja växa. Man tänker kanske inte på att om man inte dricker tillräckligt med vatten så kan det orsaka inflammation. Men vätskebrist gör symptomen svårare.

 • För att undvika detta, och förebygga urinvägsinfektion rekommenderas att du dricker minst mellan 6 och 8 glas vatten om dagen.

3. Håll dig inte för att kissa

Håll dig inte!

Att hålla dig från att gå och kissa i några minuter kan vara ofarligt. Problemet uppkommer när du håller dig en längre stund, speciellt om du håller dig så pass länge att det börjar skapa en inflammation i urinblåsan. Vanan att hålla sig för länge är en av orsakerna till urinvägsinfektion eftersom när man håller inne urinen, gör detta det lättare för bakterier att attackera.

 • För att förebygga urinvägsinfektion är det viktigt att du går på toaletten varje gång du behöver, även om det är ofta.

4. Undvik produkter med doft

Du behöver inte parfymerade produkter för att hålla god hygien i dina intima områden. Oftast innehåller dessa en massa kemiska komponenter som påverkar pH-värdet. Detta ökar möjligheten för uppkomst av bakterier och svamp.

Vissa produkter kan också påverka den naturliga smörjningen av dina intima delar, vilket också är en orsak till ökad infektionsrisk.

 • Välj milda tvålar tillverkade av naturliga ingredienser.
 • Undvik att använda talk, parfymer och deodoranter.

5. Begränsa intaget av irriterande mat

Kaffe kan verka irriterande på dina vävnader

Äter du för mycket av vissa sorters mat, kan detta försvaga ditt immunsystem och öka risken för urinvägsinfektion. Detta beror på att de skapar inflammatoriska reaktioner i dina vävnader. Dessa gör att bakterier lättare börjar växa.

För att förebygga urinvägsinfektion kan det vara bra att försöka undvika följande:

 • Starka kryddor
 • Kaffe och koffeinberikade produkter
 • Alkoholhaltiga drycker
 • Kallskuret
 • Raffinerat socker
 • Livsmedel med hög salthalt

6. Kissa efter sex

Det är bra att gå på toaletten direkt efter sex. Det hjälper till att få bort en del av de bakterier som fastnat i urinröret. För att förebygga urinvägsinfektion är detta bra att ta som vana både före och efter sex.

7. Undvik fuktiga kläder

Ha inte på dig blöta badkläder för länge

De som har lätt för att få urinvägsinfektion bör undvika att ha på sig blöta badkläder för länge. Fuktigheten gör det lättare för infekterande bakterier att få fäste.

 • Alla blöta kläder som vidrör dina intima områden kan sätta igång urinvägsinfektion.

8. Ät livsmedel med probiotika

Att äta mat som innehåller probiotika är en hälsosam vana som är bra för att förebygga urinvägsinfektion. Probiotika minskar risken för infektioner och inflammationer. Följande livsmedel innehåller levande kulturer, vilka gör att de kan neutralisera skadorna från bakterier, svamp och virus.

 • Naturell yoghurt
 • Kefir
 • Surkål
 • Mikroalger
 • Inlagda grönsaker
 • Misosoppa
 • Mörk choklad

Se till så att du följer alla dessa rekommendationer eftersom de hjälper dig att för att förebygga urinvägsinfektion.

Om du har svårt att undvika att få urinvägsinfektioner, försök att behandla dem så snabbt som möjligt när du upptäcker att de är på gång, så att de inte hinner orsaka komplikationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.