5 tecken på att du binder vätska - var uppmärksam!

Visste du att generell eller lokal svullnad i vissa delar av kroppen kan vara tecken på att du binder vätska och att det är ett problem du bör åtgärda?
5 tecken på att du binder vätska - var uppmärksam!

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Tror du att din kropp kanske binder vätska men känner inte till tecknen på vätskeretention?

Vätskeretention, eller ödem, är ett normalt eller sjukligt tillstånd som orsakas av att extra mycket vätska samlas i bindväven.

 • När det rör sig om ett sjukligt tillstånd härstammar det generellt från cirkulationsproblem, hjärtsvikt eller problem med njurar och lever.
 • Handlar det om ett normalt tillstånd beror det oftast på en utvidgning av kärlen under perioder med höga utomhustemperaturer.

Tecken på att du binder vätska:

 • Oförklarlig viktuppgång
 • Svullnad i ben och vrister
 • Magen ökar i omfång eller du upplever ett minskat behov av att kissa

Ödem förekommer mest hos äldre vuxna men även ungdomar får ibland diagnosen.

Tillståndet är mer vanligt hos kvinnor än hos män, särskilt när orsaken är hormon- eller dietrelaterad.

Det verkar också ofta uppstå i samband med klimakteriet, graviditet eller då man har en stillasittande livsstil.

Vätskeansamling kan även vara tecken på andra problem, såsom hjärt-, lever-, njur- eller matsmältningsbesvär.

Tecken på att du binder vätska

1. Nedre delen av kroppen är svullen

Ben i högt läge

Nedre delen av kroppen är den första som påverkas av vätskeansamling, så var särskilt uppmärksam på dina ben och dina fötter.

Inledningsvis kan du känna trötthet och få en tung känsla i benen, vilket beror på otillräcklig vätskeutsöndring.

2. Tjockare vrister

Ödem får dina vrister att se tjockare ut än vanligt.

Från det att du vaknar tills du går och lägger dig kommer vristerna successivt öka i omfång.

3. Kramp i benen

Kramp i vaden

För att återgå till benen så kommer de också svullna, även om det kanske inte alltid märks så mycket.

Ett annat tecken på att du binder vätska är att du regelbundet får kramp i benen, samtidigt som du känner svaghet i dem.

4. Uppblåst mage

Något annat som kan vara ett tecken på att du binder vätska är din mage. Många tror till och med att de gått upp i vikt när de i själva verket har en uppblåst mage.

En del går igenom långa, strikta dieter i tron att deras ökade midjemått utgörs av extra fett när det istället är så att deras utsöndringssystem inte fungerar som det ska.

5. Svullet ansikte

Svullet ansikte

Svullnad som orsakas av ödem förekommer även i ansiktet. Det är oftast mest synligt på kinder och ögonlock, vilka ökar något i storlek.

Överflödet av vätska får ditt ansikte att framstå som rundare.

Några lösningar

Om du tror att du binder vätska kan du prova på följande:

Drick mer vatten

Det kan verka kontraproduktivt, men när din kropp binder vätska beror det på att den är uttorkad.

Så se till att dricka tillräckligt så att inte kroppen behöver lagra vätska i onödan.

Testa en lågkaloridiet med reducerat natrium

Om du kämpar med vätskeretention kan det vara en bra idé att minska ditt intag av raffinerat mjöl och socker samt fett och salt. 

Övriga tips

 • Motionera: Verkar vara botemedlet för alla möjliga åkommor. Att motionera hjälper dig bli av med extra vätska både genom din svett och din urin. Det ökar dessutom din blodcirkulation. Försök att träna i minst 20 minuter per dag.
 • Drick vätskedrivande teer: Vissa ingredienser som maskros, fänkål, persilja och grönt te får dig att gå på toaletten oftare. Inkludera även grönsaker såsom morötter och gurka i din diet samt frukt som vatten- och honungsmelon.
 • Ät kaliumrik mat: Majs, blomkål, bananer och sparris kan på grund av sin höga kaliumhalt hjälpa till om du binder vätska.
 • Skippa drycker som gör dig uttorkad: Det gäller primärt alkohol – där vodka och öl är värst – och kaffe. Som sagt tror kroppen att den måste lagra vätska om den inte får tillräckligt med vatten.
 • Ät mer protein: Kyckling, rött kött, fisk och skaldjur samt grönsaker är alla bra alternativ. Brist på protein får dig att binda vätska.
 • Använd inte för tajta kläder: Det är onödigt obekvämt och får din kropp att svullna lite extra allteftersom dagen går.
 • Sitt inte för mycket: Om du sitter vid ditt skrivbord hela dagarna, se till att resa dig och röra på dig minst fem minuter varje timme. På det viset hamnar kroppen aldrig i ett stillasittande läge.
 • Håll dig borta från för mycket värme: Undvik alltför varma miljöer eftersom värme orsakar uttorkning. När det händer kommer din kropp binda vätska.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.