Frukter som hjälper dig att behandla urinvägsinfektioner

Frukter är rika på C-vitamin, vilket kan hjälpa kroppen att eliminera bakterier i urinblåsan. Genom att öka din konsumtion av citrusfrukter förbättrar du också tarmhälsan.
Frukter som hjälper dig att behandla urinvägsinfektioner
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Drabbas du av ofta av urinvägsinfektion? Utöver att behandla urinvägsinfektioner med den medicin som läkaren har ordinerat är det alltid en bra idé att se till att du följer en lämplig diet, och frukter kan vara dina vänner. Vill du veta vilka som är de bästa för dig?

Fördelarna med frukt för att behandla urinvägsinfektioner

Urinvägsinfektioner är ett mycket vanligt besvär hos kvinnor. När vi drabbas av denna irriterande inflammation i urinblåsan upplever vi vanligen också en brännande känsla när vi kissar, tryck i buken och ibland till och med låg feber. Har det någonsin drabbat dig?

Som du säkert vet behandlas urinvägsinfektioner oftast med en antibiotikakur som ordinerats av din läkare. Men idag vill vi ge några tips som kan komplettera denna behandling, och frukter är ett mycket lämpligt tillägg.

Så hur kan frukter hjälpa dig att behandla urinvägsinfektioner? I grund och botten beror detta på att de är rika på C-vitamin och andra föreningar som hjälper dig att gradvis minska mängden bakterier i urinblåsan. Vi vill även ge dig en genomgång av de olika strategier du kan följa utöver din antibiotikakur:

  • Drick mycket vätska. Det hjälper dig att rensa urinblåsan och urinvägarna.
  • Teer gjorda på kamomill, kanel och rosmarin är också ganska bra eftersom de minskar inflammation.
  • Ät livsmedel med antibiotiska egenskaper. Dessa inkluderar vitlök, ingefära och persilja… Du kan göra ett ingefärste på eftermiddagen, eller ett hopkok genom att koka 5 kvistar persilja i 2 dl vatten. Filtrera vätskan och drick – du kommer att må bättre.
  • Vätskedrivande livsmedel förebygger vätskeretention och främjar urinering. De bästa är sparris, gurka, selleri och rödbetor.
  • Undvik sådant som kan irritera blåsan, som kaffe och grönt te.
  • Undvik livsmedel som framställts med raffinerat mjöl, jäst och socker – alla dessa främjar kvarhållandet av vätskor och kommer inte hjälpa dig att bekämpa infektionen.
  • Drick ett glas vatten varje dag med en matsked bikarbonat löst i det. Det hjälper dig bli av med din urinvägsinfektion.

Frukterna som bidrar till att behandla urinvägsinfektioner

1. Tranbär

Tranbärste

Gillar du tranbär? Kan du enkelt få tag på dem i din lokala mataffär? Du bör alltid ha tranbär i åtanke när du har problem med urinvägarna – läkare och dietister är redan väl medvetna om deras utmärkta antibiotiska och antioxiderande egenskaper.

Tranbär ökar surheten i urinen, vilket hjälper till att eliminera alla typer av bakterier genom att antingen ta död på dem eller hindra dem från att fästa till väggarna i urinvägarna.

Här är ett tips: Köp inte färdigförpackade tranbärsjuicer i butik för de innehåller inte några aktiva ingredienser som främjar läkning, och de har också hög sockerhalt. Det är mycket bättre att köpa färska tranbär och göra egen juice hemma.

2. Papaya

Papayajuice

Papaya är ett annat exempel på en frukt med hög surhet som hjälper till att avlägsna bakterier och ta hand om urinvägarna. Det är en naturlig källa till antioxidanter och C-vitamin. En annan sak att tänka på är att papaya främjar avgiftning för att det är rikt på fibrer, och i kombination med höga halter av antioxidanter bidrar denna frukt till att rengöra urinblåsan och tarmarna.

Papaya är också bra för oss eftersom det innehåller enzymer som minskar inflammation och främjar läkning. Tveka inte att prova denna frukt – den är mycket terapeutisk när det kommer till att behandla urinvägsinfektioner.

3. Apelsin- och citronjuice

Citrusfrukter

Som du redan vet är det få frukter som är lika rika på C-vitamin och antioxidanter som apelsiner och citroner. Företrädesvis på morgonen rekommenderar vi att du gör en juice med två apelsiner och en halv citron. Filtrera inte bort fruktköttet och drick långsamt. Fruktköttet bidrar också till att rengöra dina tarmar. Drick denna naturliga juice varje dag och komplettera den med de andra frukterna vi pratat om.

4. Fördelarna med ananas

Ananas och juice

Visste du att ananas innehåller enzymer som påskyndar återhämtningen genom att minska inflammationen i urinblåsan? Ja, så är det – det är en medicinsk frukt som är värd att äta varje dag precis som du vill: som de är, som en del av sallader eller i juice.

5. Röda vindruvor

Vindruvor

Vindruvor är naturligt näringsrika frukter som bidrar till att ta hand om våra urinvägar, nästan lika bra som tranbär. De är både läckra och tilltalande för ögat, och bra att inkludera i vår dagliga kost för att behandla urinvägsinfektioner. De är rika på antioxidanter, minskar inflammation, är mycket vätskedrivande och ger oss utmärkta vitaminer som bidrar till att främja vår dagliga återhämtning. Njut!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.