En del av hjärnan mognar inte förrän 36 års ålder

Fram tills nu trodde man att människans primära visuella cortex följde samma mönster som andra djur. Det har dock nu upptäckts att vår cerebrala mognad kan ta decennier längre.
En del av hjärnan mognar inte förrän 36 års ålder

Senaste uppdateringen: 25 mars, 2019

Finns det en del av hjärnan som mognar ända fram till 36 års ålder? Hur är det möjligt? Till vår stora överraskning och fördel är det dock fullt möjligt.

Fram tills för inte länge sedan trodde man att hjärnan nådde full mognad under de första åren i livet. En annan myt är den klassiska idén om att vi inte kan få tillbaka förlorade nervceller eller nervvävnader när vi väl blivit vuxna eller får en hjärnskada. Alla dessa idéer (och fler) uppdateras i takt med att diagnostekniker, såsom magnetröntgen, förbättras.

Som tur är utvecklas nya metoder för analys och observation, och dessa låter oss upptäcka fantastiska saker. En är kraften hos neuroplasticitet. Vår hjärna regenererar sig oavsett hur gamla vi är eller vilket trauma vi drabbats av. Hjärnan etablerar nya och konstanta nervkopplingar om du stimulerar den, fostrar den och förbättrar din kognitiva reserv varje dag.

En annan upptäckt på senare tid är att en del av hjärnan når komplett mognad mellan 30 och 40 års ålder.

Din hjärna fortsätter mogna efter 30

Hologram av hjärna

Vare sig du ännu inte nått 30 eller om du passerade denna siffra för många år sedan sedan ska du veta att milstolpen knappast är märkbar, såvida du inte drabbas av visuella problem. 30 är något som går obemärkt förbi. Nyheten att en del av hjärnan fortsätter mogna fram till 36 eller 40 års ålder publicerades för några månader sedan. Den nådde publikationer såsom Science Daily och trycktes inledningsvis i The Journal of Neuroscience.

Visuella cortex – en del av hjärnan som fortsätter mogna fram till 36 års ålder

Hjärnan och synen

En grupp forskare från McMaster University i Ontario, Kanada, upptäckte att visuella cortex – centern för visuell bearbetning i den mänskliga hjärnan – slutar mogna nära 40 års ålder. Fram tills dess trodde många att det slutade efter 5-6 månader i livet, så denna plötsliga upptäckt chockerade forskarna.

Hjärnvävnaden hos 30 personer mellan 20 och 80 år analyserades efter döden på psykologi– och neurovetenskapsavdelningen på McMaster University.

De upptäckte följande:

Aktiviteten hos vissa glutamatergiska proteiner nådde sin fulla kraft och aktivitet när personen var mellan 35 och 41 år gammal. Fram tills väldigt nyligen trodde forskare att människans visuella cortex följde samma mönster som djur; med andra ord att den nådde sin mognad under barndomen.

Men de upptäckte nu att till skillnad från djur kan mognaden av den mänskliga hjärnan dras ut i flera decennier. Den mänskliga synen fortsätter utvecklas efter barndomen, till skillnad från vad man tidigare trodde.

Vissa proteiner, specifikt vissa GABAerga-proteiner, når 80% av sin aktivitet när mognaden är komplett. Vidare är det viktigt att notera att det inte fanns någon skillnad mellan män och kvinnor. Alla följer vi samma mognadsmönster.

Vad betyder denna upptäckt?

Ögat

För att förstå upptäckten måste vi tänka på vad visuella cortex gör:

  • Primära visuella cortex bearbetar information som mottas av näthinnan.
  • Väl där bär den informationen till 20 specialiserade områden genom nästan 280 miljoner neuroner.

Läkaren Kathryn Murphy – ledare för studien – förklarar att upptäckten öppnar dörrar för avsevärt fler behandlingsalternativ för många olika synproblem.

Ett av dem är skelögdhet.

  • Det refererar till en utvecklingsmässig försening i den visuella funktionen. I detta fall utvecklar barnet inte 100% av sin syn, av biologiska skäl.
  • Fram tills nu trodde experter att det var ett obotligt tillstånd om man inte skred till handling mellan sju och nio års ålder.
  • Men det skulle nu kunna behandlas hos 30-åriga vuxna.

Sist men inte minst öppnar studien dörren till andra möjligheter och frågor.

Tänk om vår hjärna har större potential än vi tror? Tänk om den har ännu mer plasticitet och om det finns fler områden som fortsätter att utvecklas när vi är äldre?

Dessa är fascinerande tankar som vi kanske har fantastiska svar på om några år.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Vision keeps maturing until mid-life (2017), Science Daily
  • Caitlin R. Siu, Simon P. Beshara, David G. Jones and Kathryn M. Murphy, Development of Glutamatergic Proteins in Human Visual Cortex across the Lifespan (2017), JNeurosci

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.