Forskare kan ha hittat den fysiska källan till depression

Tänk om risken för att drabbas av depression fastslogs av interna faktorer? Enligt en ny studie är det möjligt att det finns olika cerebrala kopplingar som orsakar tillståndet. Det kan alltså röra sig om den fysiska källan till depression.
Forskare kan ha hittat den fysiska källan till depression

Senaste uppdateringen: 27 maj, 2022

Ett vetenskapligt framsteg kan ha funnit den fysiska källan till depression i hjärnan. Upptäckten kan ge upphov till teorier som förändrar behandlingen och uppfattningen om denna mentala åkomma. Det skulle utgöra ett stort steg mot att förstå den fysiska orsaken till depression.

University of Warwick i Storbritannien och University of Fudan i Kina har demonstrerat att depression påverkar delen av hjärnan som aktiveras när man får en bestraffning eller när man inte mottar belöningarPå grund av det tror man att depression kan vara kopplat till känslan en person får när denne inte blir belönad.

En viktig studie för att hitta källan till depression

deprimerad kvinna

Professor Feng, mannen bakom studien, säger: “”Minst en av tio personer drabbas av depression under sitt liv. Depression är en sjukdom som är så vanlig i det moderna samhället att vi till och med kan hitta spår av Prozac [ett antidepressivt medel] i Londons kranvatten.”

“Vår upptäckt, i kombination med mycket data runtom i världen och våra nya metoder, gör att vi kan lokalisera källan till depression.

Det kan komma att öppna upp nya vägar för bättre terapeutiska behandlingar i den nära framtiden, och därmed låta oss behandla denna fasansfulla sjukdom.”

Resultaten av studien

kvinna bakom en mask

Forskarna gjorde viktiga slutsatser efter att ha skannat hjärnorna hos 909 personer i Kina med högprecisionslaser. Tekniken visade på aktivitet i kopplingarna mellan de olika delarna av den mänskliga hjärnan som påverkar depression. Delen som är kopplad till brist på belöning visade kraftigare kopplingar hos de deprimerade deltagarna.

Källan till depression

Studien har som sagt demonstrerat att delen av hjärnan som är kopplad till brist på belöning blir aktiverad när en person får en allvarlig bestraffning eller när en önskad belöning inte delas ut. Därför tror experter att depression kan vara associerat med dessa uppfattningar.

Upptäckten kan ge upphov till nya sätt att behandla och se på depression. Samtidigt är det ett viktigt steg mot att förstå den fysiska källan till depression.

Faktorer som kan påverka depression

kvinna som lider av depression

Det finns inte en enda sak som orsakar depression. I själva verket är vissa mer benägna att drabbas än andra. Det finns flera olika orsaker som kan förklara denna predisposition:

Genetiska och biokemiska faktorer

  • Ärftlighet: risken är stor att drabbas av klinisk depression när det finns en familjehistorik av sjukdomen.
  • Biokemiska faktorer: vidare har studier visar att biokemin i hjärnan spelar en väldigt viktig roll hos depression. Personer med allvarlig depression har ofta en obalans av vissa kemiska substanser i hjärnan, kända som neurotransmittorer.
  • Det är även sant att sömnmönstren tenderar att vara annorlunda hos personer med depression.
  • Avslutningsvis kan vissa läkemedel orsaka eller lindra depression, medan vissa hormoner kan påverka emotionella tillstånd.

Miljömässiga faktorer

  • Vidare kan situationer såsom en närståendes dödsfall vara orsaken. En kronisk sjukdom, relationsproblem, ekonomiska problem, en skilsmässa, etc. kan också vara anledningar.
  • Allt ovan kan leda till episoder av depression, och om de fortsätter en längre tid kan de även bli till kronisk depression.
  • Årstidsbunden depression är ett tillstånd där individer utvecklar depression under vintermånaderna när dagarna är kortare. Det kan vara det minskade antalet soltimmar som påverkar balansen hos vissa kemiska beståndsdelar i hjärnan och som resultat leder till depression hos vissa.
  • Personlighet kan också spela roll. Individer med negativa tankar, låg självkänsla, brist på kontroll över omständigheter i livet och en tendens att oroa sig överdrivet kan vara mer benägna att få depression. Det verkar som att ett mönster av negativa tankar brukar etablera sig i barndomen eller ungdomen. Efter ett tag resulterar det i en deprimerad personlighet.

Om du eller en närstående lider av depression ska du aldrig tveka att skaffa hjälp.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.