8 intressanta fördelar med att dricka rödvin

Att dricka rödvin kan vara väldigt bra för hjärthälsan. Det kan även hjälpa dig att förebygga cancer. Därför borde du dricka ett glas per vecka.
8 intressanta fördelar med att dricka rödvin

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vin har många fördelar, som inkluderar allt från att kontrollera hypertoni till att förebygga demens. Lyckligtvis är vindrickande en djupt inrotad vana på många håll i världen. Vin kan hjälpa folk att hålla sin vikt under kontroll. Det kan till och med hålla dåligt kolesterol (LDL) balanserat. I den här artikeln vill vi dela med oss av de åtta främsta fördelarna med rödvin för din hälsa.

1. Det hjälper dina artärer

Att dricka rödvin kan förebygga blockering i artärerna samt förhårdnad av artärväggarna. Detta tack vare det stora antalet antioxidanter som finns i vin. Rött vin hjälper dessutom till att:

  • Hålla blodet flödande
  • Bättre hantera din hjärtrytm
  • Undvika blodproppar som orsakas av inaktivitet

Med det sagt får du inte förbli stillasittande bara för att du dricker ett glas vin. Försök att dricka en måttlig mängd, och din rutin måste även inkludera lite träning varje dag. Det hjälper dina artärer att hålla sig i bästa möjliga skick.

2. Det hjälper dig med viktkontroll

Rött vin går hand i hand med en gen som saktar ned bildandet av nya fettceller. Att dricka ett glas rödvin gör även något annat: det hjälper din kropp att metabolisera fettcellerna du redan har, vilket eliminerar dem sakta men säkert.

För att det ska hända är det bästa du kan göra att dricka små kvantiteter varje dag. Mer än ett glas är skadligt för din kropp. Det är även rekommenderat att du dricker långsamt. På så sätt kan din kropp smälta och absorbera näringsämnena.

3. Rödvin ger dig energi

bekämpa trötthet

Vin görs med både vindruvor och deras skal. Båda dessa innehåller resveratrol, som är en bra bundsförvant för att undvika trötthet.

I måttliga doser kan rödvin likna en energidryck. Några av de bästa effekterna är:

  • Bättre matsmältning
  • Produktion av mer komplexa kemiska substanser i kroppen
  • Katabolism – nedbrytning av komplexa molekyler

4. Det hjälper din mun

Har du ofta ont i halsen? Blöder ditt tandkött då och då? Rödvin kan förebygga att dåliga bakterier växer i din mun. Det är framförallt sant för de som associeras med hål och streptokocker. Bakterien som orsakar streptokockhalsinfektion kommer från denna grupp.

Det är även utmärkt att dricka rödvin för att göra halsen avslappnad. Därför är det inte konstigt att många sångare vant sig vid att dricka ett glas rödvin innan framträdanden. Många av dem håller med om att det är utmärkt för att slappna av, speciellt när de måste uppträda en längre tid.

5. Det ger dig fler endorfiner

kvinna på stranden

Ett glas rödvin, vid ett mellanmål, stimulerar endorfinproduktionen. Det gör kroppen avslappnad och gör dig på gott humör. Därför är det rekommenderat att dricka rödvin en dag innan stressiga händelser. Det underlättar för dig att ta dig igenom situationen, och kommer göra att du känner dig friare än du kan tänka dig.

6. Rengör gommen

Tack vare sina sammandragande egenskaper har rödvin läkande, blödningsmotverkande, antiinflammatoriska och i vissa fall gomrengörande effekter. Rött vin hjälper dig även att bättre absorbera näringsämnena från livsmedel. Det kan dessutom sänka ditt sug efter feta köttyper. Detta eftersom det i små mängder höjer din mättnadskänsla.

7. Minska risken för cancer

Antioxidanterna i rödvin kan blockera tillväxten av celler som orsakar bröst- och lungcancer. Resveratrol agerar som en östrogendetektor och begränsare hos kvinnor. Det hjälper kvinnor att förebygga uppkomsten av cancer.

Vi säger inte att stora mängder vin kommer hjälpa dig att förebygga alla dessa problem, men försök att dricka ett glas per vecka. På så sätt kan du dra nytta av alla fördelarna.

8. Undvik urinvägsinfektioner

njursystemet

Rött vin minskar mängden bakterier som fastnar i njurar och blåsa. Det är återigen tack vare dess sammandragande och antioxidativa egenskaper. Det optimerar dessutom dessa organs förmågor att agera som filter.

Ta till dig vanan att dricka ett glas vin

Om rödvin inte varit en del av din kost kan det vara en god idé att börja med det. Många börjar dricka vin för att njuta av smakerna. Lyckligtvis finns det många olika viner som passar alla smaklökar. Prova dem och hitta det du gillar bäst.

Ett annat alternativ är att äta en dessert som använder vin som ingrediens. Det hjälper dig att minska mängden vinsmak du upplever, samtidigt som du får alla fördelar.

Se bara till att inte äta för mycket socker.

Skål!

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.