Kan anemi påverka dina känslor?

· juni 6, 2017
Anemi påverkar inte bara dina energinivåer, utan kan också påverka dina känslor och relationer. Lär dig hur det påverkar dina känslor i den här artikeln.

När du är sjuk kan dina symptom påverka ditt humör och hur du interagerar med folk omkring dig.

En sjukdom påverkar dig inte bara fysiskt, utan också känslomässigt. Vad gäller anemi finns det psykologiska konsekvenser som kan förändra ditt vardagliga liv.

Idag vill vi prata om dem.

Vad är anemi och varför inträffar det?

Innan vi pratar om anemins emotionella påverkan är det en bra idé att lära oss lite om vad det är.

I grunden är anemi ett tillstånd som kommer från järnbrist i kroppen. Den medicinska definitionen är ”en stor koncentration av hemoglobin i blodet.

Att upptäcka det kräver ett blodprov. En laboratorieanalys kan även visa på andra förändringar i blodflödet, såsom mindre mängder röda blodceller än normalt och minskade erytrocytnivåer. Men det finns också andra tydliga tecken som kan hjälpa dig att upptäcka det.

Anemi är inte en sjukdom; det är ett tillstånd eller en brist.

Brist på järn kan leda till järnbristanemi. Det är ofta en effekt av gastrointestinala problem eller blodförlust (såsom från en olycka eller på grund av riklig menstruation).

När du är anemisk får du mindre energi

Energibrist är ett av de enklaste sätten att inse att du saknar järn i blodet.

Apatin går längre än att bara vilja stanna i sängen en regnig dag eller att ha problem med att gå upp när väckarklockan ringer.

De som lider av det är ofta oförmögna att göra något utan att stegvis ta sig dit. De saknar ibland till och med styrkan att göra dagliga sysslor.

Andra uppenbara tecken på anemi är:

  • Blekt ansikte
  • Stort håravfall
  • Naglar som lätt går sönder

Vissa använder en speciell teknik för att slå fast huruvida de har för få röda blodceller: de lyfter upp det understa ögonlocket och tittar på ytan inuti. Om ytan är väldigt vit betyder det att du förmodligen har anemi. Det är givetvis inte vetenskapligt, men det kan vara ganska pricksäkert.

Några konsekvenser av att vara anemisk inkluderar neurologiska faktorer såsom förändringar i din syn eller huvudvärk, yrsel, sömnlöshet och oregelbunden menstruation.

Hur påverkar anemi dig känslomässigt?

Utöver konsekvenserna av järnbrist på din fysiska hälsa kan det också påverka dig på en emotionell eller psykologisk nivå.

Att må dåligt kan få dig att inte känna dig nöjd med dig själv eller folket omkring dig. Anemi kan dessutom leda till obeslutsamhet och osäkerhet över vad du vill i livet.

Som om det inte vore nog kan du även känna som om det inte finns någon motivation eller utmaning som är tillräckligt stor för att kliva upp ur sängen.

Du känner inte för att göra något, men har inga andra symptom som pekar på ett specifikt hälsoproblem. Ofta ”känner du bara inte för” att röra på dig.

Du kanske inte ens kan identifiera varför du känner så. Som en konsekvens blir du på dåligt humör. Det kan även leda till att du blir arg på dig själv eftersom du aldrig känner för att göra något.

Håglöshet och apati är två direkta konsekvenser av anemi. Det påverkar alla områden i ditt liv.

Kanske är det nu dubbelt så jobbigt att göra saker du tidigare älskade. Kanske det som ”förankrade dig” nu bara känns som en börda eller förpliktelse.

Anemi och problem på jobbet

Alla har ibland problem med att vakna upp tidigt, göra sina uppgifter och hantera sin chef. Men för de med järnbrist blir det en regel snarare än ett undantag.

Irritabilitet, koncentrationssvårigheter på jobbet, kommunikationsproblem eller svårigheter med att vara proaktiv är varningstecken du inte får ignorera.

Om du till exempel lätt blir distraherad, om du inte kan hitta ett ord eller göra enkel matematik i huvudet eller glömmer bort vad du skulle göra, kan det vara kopplat till brist på energi på grund av anemi.

Läs även: Vitalisera kroppen med päron-, rödbets- och spenatjuice

Hur anemi påverkar ditt privatliv

Brist på järn försvinner inte när din arbetsdag är slut och du kommer hem. Ofta känns situationen bara värre.

Att städa, laga middag, träna, träffa familjen, ta kurser… allt verkar jobba emot dig.

Det blir svårare och svårare att hitta tillräcklig motivation för att kliva upp ur soffan eller sängen på helgerna, trots att solen skiner och du har en intressant dag framför dig.

Om du vet att en familjemedlem har dessa symptom är det första steget att insistera på att denne genomgår en medicinsk undersökning som kan diagnostisera det.

Samtidigt kan du försöka få personen att börja med små saker som kan ge lite mer energi: en lätt promenad i parken, lite musik, en dessert, frukt och grönsaker som är rika på järn…

De ger personen ny energi så att denne än en gång kan börja njuta av sakerna och ting.