13 hängväxter att ha inomhus för dekoration i hemmet

Precis som att det finns välkända alternativ för olika hängväxter så finns det också mindre kända. Det bästa med de växter vi presenterar här är att samtliga blir fina i ditt hem!
13 hängväxter att ha inomhus för dekoration i hemmet

Senaste uppdateringen: 22 januari, 2023

Att ha hängväxter inomhus ger liv till hemmet. Utöver inredning är de bra för att rena luften runtomkring, jaga bort insekter och balansera rumstemperaturen. Att skapa en oas i huset är väldigt enkelt.

Grönt, grönt och ännu mera grönt… Naturliga växter bör ha en självklar plats i hemmet och på kontoret. Faktum är att i princip alla är lättskötta.

Men tänk till innan du köper en växt! Rusa inte bara till närmaste blombutik för att köpa första bästa blomma eller växt. Ta tillfället med oss och lär dig om de bästa hängväxterna i denna artikel.

1. Tillandsia, en luftväxt

Tillandsia råkar vara en väldigt exotisk växt eftersom man inte behöver plantera den i kruka för att den ska växa. Ja, du läste rätt: den är såpass unik att man kan plantera den på vilket underlag som helst, till exempel sten, metall eller trä. Detta eftersom rötterna inte utvecklas på konventionellt sätt.

Man kan till och med ha den här typen av växt i en glaskupol. Den vackra looken gör att du kan experimentera med olika dekorativa uppsättningar. Det bästa är att de är ofarliga för husdjur.

För övrigt så behöver du inte vattna en luftväxt, men den behöver dock sprejas en gång i veckan. Se till att bladen blir ordentligt fuktade.

Vi tror även att du kan gilla den här artikeln: Odla runt poolen: 8 fantastiska växter

2. Peperomia: En klassiskt vacker inomhusväxt

Peperomia går inte obemärkt förbi i ett rum. Formen och grönskan är helt klart väldigt tilltalande för de flesta, speciellt när de karakteristiska runda bladen är fullt utslagna.

Gällande skötsel så kräver den lite mer arbete: inget direkt solljus, men den behöver ändå ljus och lite vatten. Dessutom är det värt att sätta den i en fin kruka som framhäver de kraftiga bladen.

Kentiapalm: en stor och elegant krukväxt inomhus.

3. Fågelbobräken, en mycket ovanlig växt

Precis som namnet antyder har denna typ av ormbunke rikligt med vågformade blad som formar en krona. De påminner om ett fågelbo när man tar väl hand om dem och kan bli upp till en meter höga.

Tack vare egenskaperna tål denna växt att vara i utrymmen med lite ljus. Men det är ändå bra att se till att det finns bra ljus, bara det inte är direkt solljus. Se också till att luftfuktigheten är hög.

Jorden ska vara fuktig men inte jätteblöt. Vi rekommenderar att vattna växten två eller tre gånger i veckan beroende på temperatur.

4. Gullranka, ännu en klassisk hängväxt

Den här växten har hjärtformade gröna blad. Den här hängväxten är troligtvis en av de bästa för nybörjare eftersom den är tålig och inte tar skada så lätt.

Den behöver vattnas ibland, är lätt att så fler av och kräver inte mycket ljus. Men var försiktig: Den är inte bra att ha om man har hund eller katt hemma eftersom det är en giftig växt för dem.

5. Jättebalsamanin, en lummig perenn

Den här växten är en fröjd för ögat om man sköter den rätt. Jättebalsaminen har vackra små gröna blad som ger en lummig växt.

Jättebalsaminen bör inte stå i direkt solljus. Det kan nämligen leda till att bladen blir brända. Därför är det säkrast att ha den i halvskugga.

Vänta tills jorden torkat helt innan du vattnar. Ta grenar bort torra och blad.

6. Ormbunkar, populära hängväxter inomhus

Detta är en hängväxt som är ofarlig för husdjur och perfekt för att skapa en nordisk stil inne i sitt hem. Undvik att ha växten i direkt solljus och vattna lagom. Se också till att torka av ormbunkens blad då och då.

7. Tradescantia, en väldigt vacker hängväxt

Tradescantian utmärker sig för sina vackra toner. Bladen har en intensiv lila- eller rödaktig ton. Den här typen av inomhusväxt är väldigt tålig så den går att ha utomhus också. Dessutom vissnar den inte så snabbt, vilket kan underlätta om man är nybörjare.

Växten bör bara få naturligt, indirekt ljus. Vattna växten två gånger i veckan i varmt klimat och låt den stå i en temperatur som inte är lägre än 12 °C.

8. Rosenkrans, känns igen på formen

Den här växten är även känd under namnet “pärlhalsband” på grund av de utmärkande grenarna som är täckta med gröna pärlor. Faktum är att de är växtens vattenreservoar, som gör att den klarar av långa torrperioder. Men den behöver vatten ganska ofta för att hålla sig fin.

Den här succulenten kräver minimal skötsel, trots dess exotiska utseende. Se bara till att ha den inomhus eftersom den inte klarar av kyla och blåst.

9. Silverranka

Den här inomhushängväxten har mörkgröna blad som ser ut som en duk som framhäver de slående silverfläckarna. Se till att ha den på en hylla där den får naturligt ljus men inte direkt solljus.

Vattna den med måtta. Vattna bara en gång i veckan vid varmt väder och varannan vecka under vintern.

Du kanske också vill läsa: Råd om att ta och plantera sticklingar

10. Spindelväxter, tjusiga hängväxter att ha inomhus

Ampellilja, ett annat känt namn, är ett annat val av inomhushängväxt att börja med. Den förvarar vattenreserver i rötterna för att klara av plötslig torka. Men man bör vattna två till tre gånger under sommaren och en gång i veckan på vintern.

De är väldigt tåliga för slarviga och glömska ägare. Den har många tunna gröna blad. Den trivs bäst på en halvskuggig plats och tycker om fuktighet.

11. Petunian, en fantastisk och lättsam växt

Det här är en blommig husväxt som ger en munter nyans till hemmet. Petunior klarar inte kalla temperaturer då de har ursprung i Sydamerika.

Därför bör de vara på ljusa platser och vattnas ofta, men se till att den inte står i för mycket vatten.

Blomma i fönster

12. Smalbladig porslinsblomma, en mycket elegant växt

Den här växten har livligt gröna blad, vackert spiralformade stjälkar och eleganta blommor som utsöndrar en behaglig doft. Hoya linearis  är en väldigt komplett hängväxt. För att bevara skönheten bör man se till att den står i bra ljus men undviker direkt solljus.

13. Orkidéer, lyxiga växter

De mest kända är  Cymbidiumorkidéer, som har asiatiskt ursprung. De växer vertikalt och kan bli nästan en meter långa. De har vackra färger och former som ger extra elegans till olika utrymmen.

Tänk på att de behöver naturligt ljus, men inte direkt ljus, och att stjälkarna aldrig bör vara helt torra. Av denna anledning varierar det hur ofta du  måste vattna. Tänk också på att optimal temperatur är mellan 15 och 18 °C.

Hängväxter inomhus: Den perfekta inredningen för hemmet

Att ha hängväxter inomhus sätter en dekorativ prägel som aldrig blir omodern. Naturen ger ljus och livar upp hemmet.

Men tänk på att alla växter är olika. Naturens nyanser är just den perfekta inredningen ditt hem behöver!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.