12 krukväxter som är säkra för dina husdjur

Innan du köper en inomhusväxt, kontrollera om den kan vara skadlig för dina husdjur. Den här listan samlar de bästa alternativen för att undvika att hundar och katter blir förgiftade i ditt hem.
12 krukväxter som är säkra för dina husdjur

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Om du delar ditt hem med djur är det viktigt att veta vilka krukväxter som är säkra för dina husdjur. Både katter och hundar kan vara mycket nyfikna, speciellt när de är valpar och kattungar.

Det är vanligt att de knaprar på blad och även äter dem. När det gäller krukväxter som är skadliga för djurens hälsa kan denna typ av lek i vissa fall vara dödlig. Vi vill bjuda in dig att ta en titt på en lista över växter du kan ha hemma som inte är giftiga för husdjur.

1. Orkidéer (Phalaenopsis-varianter)

För dem av oss som älskar dessa växter har vi goda nyheter: orkidéer är en av de mest populära arterna att ha hemma. Populariteten kommer av att orkidéer erbjuder en mängd olika färger, och deras blomning sker under lång tid.

Det finns inga bevis för att denna växt kan vara giftig, så du kan ha dem i dina husdjurs närhet utan att riskera deras hälsa. Vi föreslår dock att du placerar dem på otillgängliga platser, eftersom de lätt kan skada växterna när de vill leka.

kvinna med orkide

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 7 idéer för hur du kan dekorera med växter i badrummet

2. Gul palm (Areca)

Detta är en tropisk växt som behöver mycket lätt och fuktig jord för att trivas. Gula palmer är idealiska att placera i ett hörn och utgör ingen risk för dina husdjur.

Bland fördelarna kan vi nämna att dessa växter fungerar som en anmärkningsvärd luftrenare, förutom att de ger en exotisk stil till dina inre utrymmen. Kom ihåg när du bestämmer dig för var du ska placera din gula palm att den kan bli så hög som en och en halv meter.

3. Krukväxter som är säkra för dina husdjur: Ampelliljor

Denna art kan kanske vara den perfekta växten för att dekorera ditt hus eller lägenhet. Den är inte skadlig för husdjur, är väldigt lättskött, tålig och samtidigt elegant. Den planteras vanligtvis i en kruka en bit upp från marken eftersom bladen faller ner när de växer vilket ger en mycket attraktiv visuell effekt.

4. Ormbunkar

På tal om växter som man med fördel kan placera högt upp så är en ormbunke idealisk att hänga upp. Det är en luftrenande och säker växt för våra fyrbenta vänner, så länge du väljer sorten pteridofyt.

Samtidigt kräver ormbunkar inte för mycket skötsel. De behöver bara en plats med gott om naturligt ljus (men inte direkt ljus) och frekvent vattning med små mängder vatten. Dessutom hjälper ormbunken till att reglera luftfuktighetsnivåer.

5. Elefantöra (Pilea peperomioides)

Detta är en art av prydnadsväxter som du inte får missa i ditt hem. Den kallas även parasollpilea.

Den behöver inte mycket bevattning och föredrar platser med mycket indirekt ljus. Den är inte farlig för husdjur, så du kan med fördel dekorera ditt hem med denna växt med sina vackra gröna, rundade blad som kommer att försköna ditt utrymme året runt.

6. Kaktusar och suckulenter

Det här är favoritväxterna för dem som inte är särskilt förtjusta i att pyssla med växter. De behöver inte mycket vård, passar i alla rum och är inte skadliga för husdjurens hälsa.

Vissa kaktusar kan utveckla mycket stora taggar, så dessa sorter kan du välja bort och hålla dig till de med små taggar för säkerhets skull.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Fem sätt att göra naturligt gödningsmedel för dina växter

7. Krukväxter som är säkra för dina husdjur: Bananpalm

Detta är ett populärt val bland krukväxter som är säkra för husdjur. Den här palmen blir ganska stor, så du måste ha ett bra hörn att ställa den i.

Den har stora, gröna, vackra blad. Som en tropisk växt behöver den solljus och mycket vatten. Ha bara lite tålamod eftersom den tar cirka 3 år att växa till sig.

8. Kalathea

Kalathea är en växt med stort prydnadsvärde. De rundade bladen har en unik kombination av grönt och vitt. Den utgör inget hot mot våra hundar och katter.

9. Dracaena sanderiana

Denna växt går även under namnen banddracaena, Lucky Bamboo, Belgian Evergreen eller ibland Ribbon Plant. Den är perfekt att hänga upp så att dess bandliknande blad faller nedåt vilket skapar en vacker grönska att vila ögonen på. Dessa växter är giftfria för husdjur, men kan vara en stor attraktion för valpar som är frestade att leka, så du måste vara uppmärksam på detta. Denna krukväxt föredrar ljusa utrymmen och mycket vatten.

10. Flasklilja (Beaucarnea recurvata)

När den odlas i en kruka kan flaskliljan bli två meter hög. Det är en tropisk växt som är ofarlig för husdjur.

Till skillnad från andra tropiska arter så trivs den bäst med indirekt ljus och sparsamt med vatten.

11. Gerbera

Det här är växter som ger en väcker färgklick till ditt hem och de är helt ofarliga för husdjur. De blommar i upp till 6 veckor.

krukväxter som är säkra för dina husdjur

12. Krukväxter som är säkra för dina husdjur: Hjärtan på tråd

Hjärtan på tråd (Ceropegia Woodii), kallar man även lyktranka. Denna vackra växt växer som en hängväxt, och dess hjärtformade blad flätas samman och faller sedan mot marken. Det betyder att du kan hänga upp den för att dekorera alla hörn av ditt hus.

Den anpassar sig till alla typer av miljöer och kräver inte mycket vatten. Vi är säkra på att den kommer att bli en av dina favoriter!

Krukväxter som är säkra för dina husdjur och ger harmoni till hemmet

Vi hoppas att du kan odla några av dessa 12 sorter av växter som är väldigt dekorativa och inte är vara farliga för dina husdjur. Var dock alltid noga med att rådgöra med specialister om toxiciteten hos en art innan du tar in en ny i ditt hem.

Välkända växter som fiolfikon, fredsliljor och guldranka kan orsaka matsmältningsproblem hos hundar och katter om de får i sig deras blad eller andra delar. Därför måste du vara uppmärksam på vad som händer mellan dina husdjur och dina växter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Zeinsteger, P. A., & Gurni, A. A. (2004). Plantas tóxicas que afectan el aparato digestivo de caninos y felinos. Revista Veterinaria15(1), 35-44.
  • Sánchez Araya, P. (2015). Plantas tóxicas para perros y gatos en Costa Rica.
  • Uhlig, M. (2008). Cactus y otras suculentas. Editorial HISPANO EUROPEA.
  • Cambi, V. N., & Pérez Cuadra, V. (2010). Conozcamos las plantas: Galería fotográfica de ornamentales presentes en los jardines de infantes del partido de Bahía Blanca (Arg.).
  • Rivas-Morales, C., Oranday-Cárdenas, M. A., & Verde-Star, M. J. (2016). Investigación en plantas de importancia médica. OmniaScience.
  • González, G. J. D. (2010). Plantas tóxicas de importancia en salud y producción animal en Colombia. Universidad Nacional de Colombia.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.