7 idéer för hur du kan dekorera med växter i badrummet

Badrummet är ett av de utrymmen vi tenderar att försumma när vi inreder. I den här artikeln delar vi några idéer för hur du dekorerar ditt badrum med växter.
7 idéer för hur du kan dekorera med växter i badrummet

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Om det finns en plats i huset som kan behöva en touch av liv och grönska så är det badrummet. Ofta har detta rum inga fönster och det tenderar att ha en mycket konventionell design. Dessutom är detta ett rum där du antagligen vill skapa en fräsch och ren atmosfär. En av de bästa metoderna för att göra detta är genom att dekorera med växter i badrummet.

Växter ger inte bara en naturlig touch till din inredning, de ger också färg och bra luft till utrymmet. Fuktigheten i badrummet kan också hjälpa vissa växter att förvandlas till gröna, frodiga och vackra plantor.

Dekorera med växter i badrummet

Naturen ger oss oändliga möjligheter vad gäller inredning och dekoration i våra hem. Det är dock viktigt att veta vilken typ av växt som passar bäst för badrummet. Nedan följer 7 idéer som hjälper dig att dekorera med växter i badrummet:

1. Placera dem nära speglar

Vissa badrum har bara mycket små eller inga fönster, så de saknar naturligt ljus. Därför är det en idé att ställa dina växter framför en spegel.

2. Plantera dem i hängande krukor och amplar

Platsbrist är ett av de återkommande problemen i våra badrum. Men du kan ändå dekorera även de minsta rummen med växter. Allt du behöver är en kruka du kan hänga upp.

3. I stor skala

Om du har lite större utrymme är detta den bästa lösningen. Oavsett om du placerar växterna i ett hörn eller nära badkaret kan du placera växterna på olika höjder. Det hjälper till att förvandla ditt badrum till en vacker plats med en känsla av att vara i en djungel. Ett tips är att använda flätad rotting eller andra naturmaterial till dina ytterkrukor, det ger en dekorativ touch.

dekorera badrummet med växter

4. Välj en minimalistisk inredning

Enkelt kan vara smakfullt. Du kan använda små vaser fyllda med vatten och sätta en kvist eller två i dem. Det är ett sätt att dekorera med växter i badrummet som inte kräver så mycket skötsel men ändå ser väldigt trevligt ut.

5. Dekorera med växter vid fönstren i badrummet

Vissa fönster har fönsterbrädor där du kan placera dina växter. Detta är särskilt bra för de arter som behöver naturligt ljus för att växa. Dessutom kan du sätta klättrande växter i fönstren.

6. Placera dem vid handfatet

Handfatet är en av de bästa platserna att sätta små krukor med växter. Denna plats är perfekt för suckulenter eller andra små växter som inte behöver mycket jord.

7. Placera dem vid badkaret

Det kanske låter konstigt till en början, men sanningen är att många badkarskanter har plats för växter. Tänk på allt utrymme du har för tvål, schampo och andra produkter, och fundera på hur du kan ersätta någon av dessa produkter med växter. Dessa växter har förmågan att skapa en fräsch och naturlig atmosfär som kan ge en behaglig atmosfär för dina bad.

Vilka växter trivs bra i badrummet?

Så nu har du idéerna, men nu måste du veta vilka typer av växter som är bäst att använda för att dekorera badrummet. Ta en titt på den här listan och välj den växt som är bäst för dig!

Bambu

Bambu är en av de växter som klarar sig bäst i fuktiga miljöer. Dessutom hjälper det till att minska luftfuktigheten i rummet. Det är viktigt att byta vatten för att hålla din bambu fräsch.

Kobrakallasläktet (Anthurium), krotoner och hyacinter

Om du vill inreda med växter i badrummet för att lägga till en färg är det här de perfekta växterna. En av fördelarna är att du inte behöver byta vatten hela tiden eftersom det är planterade växter, inte vaser.

För att lyfta fram deras skönhet ännu mer rekommenderar vi att du letar efter målade keramikkrukor eller andra färgglada ytterkrukor.

Kaktusar och suckulenter

På grund av sin storlek är dessa växter bra lämpade för att dekorera små utrymmen. De ser också bra ut i subtila arrangemang som syftar till att uppnå en mer rustik estetik.

Murgröna: Bra växter att dekorera badrummet med

Detta är en av de växter som tar upp mest koldioxid och det är också en av de bästa inomhusväxterna.

Det olika sorter, men den vanligaste är Hederia helix. Denna växt behöver inte heller något naturligt ljus, och eftersom det är en klätterväxt gör det din inredning ännu mer tilldragande.

Läs också den här artikeln: Tåliga växter som inte kräver mycket vård

Filodendron

Det här är kanske det mest fashionabla alternativet om du vill dekorera med växter i badrummet. De stora vackra bladen gör den till en favorit bland inredningsarkitekter.

Dessutom behöver de inte mycket naturligt ljus och växer bra i fukt.

Ormbunkar

Den här typen av växt lever på fukt, så den gör sig riktigt bra i badrummet. För att hålla din ormbunke frisk och fin är det viktigt att spraya den med vatten och hålla den borta från direkt ljus.

ormbunke i ampel

Svärmorstunga (Sansevieria trifasciata)

Denna växt har stela blad med en gröngul färg. Dessa färger ger ditt badrum dynamik. Bland dess största fördelar är att den hjälper till att rena luften och den behöver inte mycket ljus.

Orkidéer: Färgstarka växter att dekorera med i badrummet

Dessa tropiska blommor är mycket motståndskraftiga mot fukt. Men även om de inte behöver direkt solljus bör de vara nära ett fönster. Inomhusarter är bland andra dracula , aerangis och masdevallia.

Silverkalla (Aglaonema)

Dess blad är en blandning av grönt och vitt. Eftersom denna växt kommer från våtmarker och tropiska skogar klarar den sig bra i rum med svagt ljus.

Slutord om att dekorera med växter i badrummet

Du kanske inte har erfarenhet av att ta hand om växter, men att fördjupa dig i växternas värld kan vara en fascinerande utmaning. Detta gäller särskilt när man försöker inreda utrymmen som vanligtvis är ganska tråkiga, som badrummet.

Naturen och grönskan ger en positiv och lugn atmosfär – vilket kanske är den bästa anledningen till att ha växter hemma!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.