5 fördelar med att ha växter i köket

Beroende på vilken växt du placerar i ditt kök får du antingen en örtkrydda nära till hands eller en luftrenare. Upptäck andra fördelar med att skapa ett grönt utrymme här!
5 fördelar med att ha växter i köket

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Du har säkert redan hört att det finns fördelar med att ha växter i köket. I den här artikeln kommer vi att berätta lite mer om detta.

Lavendel, aloe vera, basilika, mynta och rosmarin är bara några av de örtväxter du kan odla i ditt kök. Bäst av allt, de kan även bidra med vissa fördelar.

Till exempel är det en fördel att om du har lite utrymme kan du hitta ett sätt att placera dem utan att förlora det dekorativa inslaget.

Här är några tips och fördelar med att ha ett grönt inslag i köket.

1. Växter i köket kan krydda dina måltider

Aromatiska örter ger våra rätter en speciell smak. Att ha örtväxter i köket innebär en stor fördel då de alltid är färska och nära till hands. Många menar att hemodlade aromatiska växter ger en rikare och mer koncentrerad arom.

Några alternativ att plantera i krukor och ha i köket är basilika, rosmarin, koriander, persilja och mynta. Se bara till att krukan eller burken där du placerar din planta har hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna av varje gång du vattnar den.

Du funderar förmodligen redan på vilken maträtt du ska använda dina örter till!

Läs också den här intressanta artikeln: 10 växter du enkelt kan odla i din trädgård

2. Du kan använda dem för att behandla småsår och mindre skador

När du lagar mat händer ibland små olyckor. Kanske skär du dig med en knivsegg eller får en brännskada från olja, vatten eller en varm stekpanna.

Du kanske har ett första hjälpen-kit inom räckhåll, men du kan även använda gel från aloe vera som kan hjälpa till att läka huden, samt återfukta området och lindra smärta.

Kom ihåg att aloe kräver en plats med naturligt ljus och god ventilation, så du bör placera den nära ett fönster. Om din växt är stor, var försiktig så att du inte vattnar den för mycket, eftersom du då kan dränka rötterna.

växter i köket: aloa vera
Aloe tillskrivs helande egenskaper, så många använder denna växt vid brännskador.

3. Växter i köket är en prydnad för rummet

Växter är utan tvekan dekorativa i hemmet. De ger färg, glädje och passar alla inredningsstilar, förutom att de ger huset en konstant fräsch lukt. De kan också vara det perfekta tillfället att locka fram din kreativa sida. Att dekorera en låda eller tillverka en egen kruka att plantera växter i ger ditt kök ett unikt och personligt utseende. Det är bara att sätta igång!

4. Förbättra den allmänna hälsan

En genomgång av studier som publicerats i Preventive Medicine Reports tyder på att trädgårdsskötsel kan hjälpa till att dämpa ångest, depression och minska kroppsmassindex (BMI), samt förbättra livskvaliteten och ge en känsla av tillfredsställelse.

Att lägga tid på att ta hand om dina växter genom att plantera om dem, beskära dem eller vattna dem kan hjälpa dig att ta en paus från din dagliga rutin och oro.

5. De renar luften

Vissa växter är kända för sina förmågor att rena eller fräscha upp luften. Förutom att de ger dig syre, hjälper de till att motverka rök, matos och starka lukter. För att nämna några exempel utmärker sig svärmorstunga, ampellilja, arekapalm och fönsterfikus (Ficus elastica) för sina förmågor att förbättra luftkvaliteten.

Tips för att få dina växter i köket att trivas

Växter kräver specifika förhållanden och skötsel. Tänk också på att inte alla växter kan överleva i det klimat som ett kök erbjuder.

Därför ska vi ge dig några tips som kan vara användbara:

  • Undersök vilka växter och örter som kan vara mest användbara i köket.
  • Se till att platsen där du placerar växterna är på tillräckligt stort avstånd från ugnsvärmen, matos och starka luftströmmar.
  • Placera krukorna på en ljus plats där solen inte träffar dem direkt under alltför många timmar i sträck.
  • Om ditt kök är begränsat i storlek är det bra att ha dina växter i hängande krukor och amplar.
  • Undvik att placera dina växter nära diskbänken, eftersom de då kan komma i kontakt med rester eller diskmedel.

Växter i köket: Fördelar utöver estetik

Ett grönt utrymme kan passa in i alla inredningsstilar och hem. Det som är mest anmärkningsvärt med att ha växter i köket är att de kan ge dig många fördelar. Bland de mest framträdande är att de kan minska ångest och depression, göra luften renare och hjälpa dig med småsår och skador.

Speciellt för äldre har trädgårdsarbete kopplats till förbättringar av livskvaliteten. Vårt humör och välmående blir bättre när vi lägger tid på att ta hand om naturen.

Dessutom har du alltid en färsk örtkrydda redo att smaksätta dina maträtter med! Kom bara ihåg att placera dem på platser som inte är får matos direkt från spisen, inte är utsatta för starkt drag och att varje kruka har nödvändiga dräneringshål för att låta överflödigt vattnet rinna ut när du vattnar dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Soga, M., Gaston, K. J., & Yamaura, Y. (2016). Gardening is beneficial for health: A meta-analysis. Preventive medicine reports, 5, 92–99. https://doi.org/10.1016/j.pmedr.2016.11.007
  • Gozalo Vallepuga, Nuria, and Ana Luisa Caballero Navarro. “Aplicaciones terapéuticas para hacer frente a la depresión en ancianos: una revisión bibliográfica.”

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.