Rosmarin för friskt hår: tre metoder

Visste du att du kan använda rosmarin för att få ett friskt och hälsosamt hår? Nu kan du lära dig tre olika metoder som hjälper dig dra nytta av alla fördelarna med rosmarin.
Rosmarin för friskt hår: tre metoder

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Om du aldrig har använt rosmarin i ditt hår, har du missat ett fantastisk sätt för att återställa glans och samtidigt behandla hårbotten. Men det är inte för sent!

Kolla in dessa tre fantastiska metoder.

Fördelarna med rosmarin för ett friskt hår

Att använda rosmarin för att förbättra din hårkvalitet är ett av de bästa valen du kan göra, eftersom rosmarin har flera olika fördelar.

Studier visar att rosmarin stimulerar hårväxten. Dessutom har rosmarin många andra olika egenskaper som kan hjälpa när stress resulterar i exempelvis håravfall eller försämring av densitet eller dermatit. Stress är faktiskt ett av de mest vanliga problemen. Studier visar också att rosmarin har antiseptiska, läkande och stimulerande egenskaper för hårbotten. På så vis lindras irritation och huden läks.

Kvinna böjer sig framåt och hennes hår visas
Fördelarna med rosmarin är välkända, och många har använt växten i årtionden som en metod för ett friskare hår.

Rosmarinkurer för ett friskt hår

Nu när du vet hur rosmarin kan förbättra ditt hår, ska vi visa dig hur du kan göra ett par behandlingar för att dra nytta av denna växts egenskaper.

1. Olja med rosmarin för ett friskt hår

Rosmarinolja har många användningsområden. Det enklaste sättet att använda det på är att massera in det direkt i hårbotten, eftersom det hjälper till att förebygga håravfall. Du kan antingen köpa denna produkt eller göra den hemma.

Så här gör du den hemma:

 • Först och främst, ta stjälkar och barr från rosmarinväxten och lägg dem i en skål.
 • Fyll därefter skålen med olivolja.
 • Förvara under en hel månad på en mörk och torr plats.
 • Slutligen, ta fram den och sila oljan.

Som du kan se, tar det ett tag att bearbeta denna olja. Lyckligtvis går oljan även att köpa. Se dock till att den är 100% naturlig.

2. Rosmarinvatten

Den andra metoden är mycket enklare, och denna produkt kan du använda genom att spraya den i ditt hår efter att du har duschat. Det gör att du lättare kan reda ut ditt hår. Dessutom förebygger rosmarin håravfall, särskilt när medlet appliceras direkt i hårbotten.

 • Först och främst, skapa en rosmarininfusion genom att lägga rosmarin i en kastrull med vatten och låt koka.
 • Stäng därefter av plattan och låt svalna.
 • Sila vattnet när det har blivit kallt och häll därefter ner det i en sprayflaska.
En burk rosmarin som kan användas i håret.
Rosmarin är idealiskt när du vill återuppliva håret.

3. Tonic med rosmarin för friskt hår

Du vet redan hur du gör rosmarinolja och rosmarinvatten. Nu kan du även lära dig hur du skapar en rosmarin-tonic. Allt du behöver för detta är vatten och olja, vilket blandas till en väldigt kraftfull mix som ditt hår säkerligen uppskattar.

 • Koka upp 5 dl vatten.
 • Tillsätt därefter 5 matskedar rosmarinvatten och 10 droppar rosmarinolja.
 • Låt svalna, men inte så att det blir för kallt.
 • Applicera den ljumna vätskan i din hårbotten med en försiktig massage.

Denna tonic lugnar din hårbotten, speciellt ifall den kliar på grund av dermatit. Dessutom förbättrar den din hårväxt, stärker hårrötterna och förhindrar håravfall.

Det är viktigt att vara konsekvent

Eftersom du behandlar ditt hår på ett naturligt sätt med hjälp av rosmarin, måste du vara konsekvent för att se dess effekter. Tänk på att alltid vara disciplinerad när det gäller behandlingar med krämer, masker och andra produkter.

Vi rekommenderar att du testar var och en av dessa metoder så att du kan se vilken du föredrar. Beroende på din livsstil kan rosmarinvatten vara det bästa alternativet för dig. Eller så kanske det är tonic som visar sig vara mest effektiv för ditt hår.

Har du någonsin använt rosmarin i ditt hår? I så fall, berätta! Eller så har du kanske nu upptäckt lösningen för dermatit, håravfall eller bara det bästa sättet för att hålla ditt hårsvall friskt och vackert!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Avila-Sosa R, Navarro A, et al. Romero: una revisión de sus usos no culinarios. Ciencia y Mar. 2011. XV (43): 23-36.
 • Coy Barrera, Carlos Andrés, & Eunice Acosta, Gema. (2013). Actividad antibacteriana y determinación de la composición química de los aceites esenciales de romero (Rosmarinus officinalis), tomillo (Thymus vulgaris) y cúrcuma (Curcuma longa) de Colombia. Revista Cubana de Plantas Medicinales18(2), 237-246. Recuperado en 05 de junio de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962013000200007&lng=es&tlng=es.
 • Dentone, Sandra, & Morales Cauti, Siever. (2017). Determinación in vitro de la actividad antimicótica del aceite de romero (Rosmarinus officinalis) sobre Microsporum canis. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú28(1), 56-61. https://dx.doi.org/10.15381/rivep.v28i1.12932.
 • González Minero F. J, Bravo Díaz L. Estudio botánico y farmacéutico de productos con aplicación cosmética y cuidados de la piel. Ars Pharmaceutica. Octubre-diciembre 2017. 78 (4).
 • Martinello, M.A., & Pramparo, M.. (2005). Poder Antioxidante de Extractos de Romero Concentrados por Destilación Molecular. Información tecnológica16(5), 17-20. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642005000500004

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.