7 tips för att förebygga håravfall och främja snabb hårväxt

För att förebygga håravfall, öka cirkulationen och stimulera hårets tillväxt bör du borsta håret och massera hårbotten dagligen.
7 tips för att förebygga håravfall och främja snabb hårväxt

Senaste uppdateringen: 19 april, 2019

Många lider av håravfall utan att hitta en lösning. Det kan relateras till flera faktorer såsom hormoner, genetik, stress, näringsbrist, mm. I den här artikeln ger vi dig några effektiva och naturliga tips för att förebygga håravfall, stimulera hårbotten och främja snabb och hälsosam hårväxt.

Kan man förebygga håravfall?

Varje fall är unikt och det är viktigt att först få en diagnos. Ofta kan det vara tillfälligt i samband med en dålig diet, en period av stress eller en tillfällig förändring i sköldkörteln. I dessa fall finns det individanpassade behandlingar som är effektiva och heltäckande.

Andra gånger kan det vara ett större hälsoproblem eller en genetisk sjukdom, som är svårare att behandla. Men om du följer dessa tips kommer du se en förbättring på kort tid. Våra råd är också användbara för de som inte lider av håravfall men som vill att deras hår ska växa snabbare och bli tjockare.

1. Gör hårbotten avslappnad

Drar händerna genom håret

Idag lider vi av spänningar i alla delar av kroppen. Ett av dessa områden är hårbotten. Denna spänning hindrar blodflödet i hårrötterna, vilket kan orsaka håravfall, svaghet, gråa hår, fett hår, mjäll, mm.

Det första steget för att bekämpa dessa spänningar är att massera din hårbotten varje dag. Inte en ytlig massage, utan en lite mer intensiv, där du rör på och slappnar av hårbotten. Det är en mycket avkopplande massage, perfekt att göra i 5 eller 10 minuter varje kväll innan du går till sängs.

2. Stimulera med mynta och kanel för att förebygga håravfall

När du masserar din hårbotten kan du förstärka effekten med en naturlig produkt som hjälper till att stimulera blodflödet. Du kan hitta mycket enkla alternativ i två eteriska oljor med stimulerande egenskaper: mynta och kanel.

Båda oljorna ökar cirkulationen, men med motsatta effekter. Mynta kyler medan kanel ger värme. Genom att kombinera dem får du en mycket gynnsam varm och kall effekt.

Använd det alltid i små mängder, med en återfuktande bas:

  • 2 matskedar aloe vera-gel eller extra jungfrukokosolja
  • 5 droppar eterisk myntaolja
  • 5 droppar eterisk kanelolja

3. Välj naturliga produkter

Om du vill ta hand om din kropp på bästa sätt ska du alltid välja produkter som är så naturliga som möjligt. När det gäller att skydda håret och förebygga håravfall ska du undvika produkter som innehåller konserveringsmedel (parabener) och mycket starka sulfater, såsom natriumsulfat.

Du kan hitta naturliga eller ekologiska produkter i ört- och hälsokostbutiker.

4. Borsta håret varje dag om du vill förebygga håravfall

Kammar sig för att förebygga håravfall

Det kan verka uppenbart, men att borsta håret är ett sätt att förbättra cirkulationen i hårbotten och sprida ut oljor för att få mer glänsande och balanserat hår. Försök använda kvalitetskammar tillverkade av naturmaterial, till exempel trä med naturborst av vegetabiliskt eller animaliskt ursprung.

Kamma håret i alla riktningar varje dag.

5. Ät en balanserad kost

Det är viktigt att äta en balanserad kost rik på vitaminer, mineraler, protein och fettsyror för att erhålla de näringsämnen som ditt hår behöver.

Din kost måste innehålla följande:

  • Torkad frukt och frön
  • Råa frukter och grönsaker
  • Baljväxter
  • Fiskolja
  • Ägg
  • Öljäst
  • Havssalt
  • Skirat smör

6. Vänd dig upp och ner

Står på huvudet

Inverterade ställningar där huvudet är lägre än resten av kroppen är mycket fördelaktigt för hälsan, i synnerhet för att förebygga håravfall. Du kan inta en enkel ställning, liggande i ett lutande läge eller ta hjälp av en speciell gymnastikmaskin.

Det räcker att göra det i 5 till 10 minuter per dag, med en gradvis ökning i början. Undvik att göra det under matsmältningen eller menstruation.

Vill du veta mer? Läs också: 4 tips för att motverka mensvärk

7. Säg adjö till stress

Sammanfattningsvis, glöm inte att stress är ett av de värsta hälsoproblemen du kan ha. Det får hela kroppen ur balans och det är början på flera sjukdomar och andra hälsoproblem, bland dem håravfall.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • García, M. G. O., del Campo, A. M., Acar, M. R., & Peralta, M. L. (2013). Factores psicológicos asociados con la alopecia areata. Dermatol Rev Mex57(3), 171-177.
  • Rusting, R. L. (2001). Crecimiento y caída del pelo. Investigación y ciencia, (299), 56-63.
  • Sarria, I. (2016). Caída del cabello: estrategias terapéuticas. El farmacéutico: profesión y cultura, (540), 24-30.
  • Tapia, A. G., & González-Guerra, E. (2013). Los cambios estacionales del cabello: hasta dónde la verdad de la caída otoñal. Medicina Cutánea Ibero-Latino-Americana41(3), 95-96.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.