Naturliga sätt att reparera skadat hår

Naturliga sätt att reparera skadat hår
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Då ditt hår är skadat visar detta sig genom symtom som torrhet, skörhet, livlöshet och kluvna hårtoppar. Orsakerna till skadat hår kan variera från överanvändning av hårtorkar och locktänger, uttorkning, eller för mycket exponering för solen. Som tur är finns det metoder att reparera skadat hår.

Skadat hår ser vanligtvis tråkigt och livlöst ut, men även om det kan vara svårt att reparera är det inte omöjligt. I vissa fall, då du använder rätt behandling, kan skadat hår återfå sin styrka, vitalitet och sin lyster. Här är några naturliga sätt att reparera skadat hår.

Mask med aloe vera och öl

Om du märker att ditt hår blir torrt, fett, tråkigt eller skadat hjälper denna naturliga kur dig att återställa det.

Ingredienser:

  • Ett halvt glas öl
  • Två stjälkar aloe vera
  • 1 msk olivolja

För att tillreda denna mask ska du blanda gelén från aloe-stjälkarna med ölen samt olivoljan. Då du har fått en jämn massa applicerar du det på ditt hår från rötterna till topparna, och se till att försiktigt massera in det i hårbotten. Låt denna mask sitta i 30 minuter.

Reparera skadat hår med en avokadomask

Reparera skadat hår med en avokadomask

Denna fantastiska huskur är idealisk för frissigt hår eller kluvna hårtoppar. De många näringsämnena i avokadon gör den till ett perfekt naturligt val för att reparera skadat hår.

Ingredienser:

  • Mogen banan
  • Vetegroddsolja
  • Avokado

För att tillreda denna mask mosar du bara avokadon tillsammans med bananen och lägger till en matsked vetegroddsolja. Då blandningen är redo applicerar du den i hela håret och låter den sitta i en timme.

Majonnäsbaserad hårmask för skadat hår

Denna mask är perfekt för att återställa ditt hårs naturliga lyster, styrka och fuktighetsnivå. Bara massera in lite majonnäs i håret då det känns livlöst, och låt det sitta i 30 minuter. Skölj med varmt vatten innan du tvättar ditt hår som vanligt.

Mandelolja

Mandel är en naturliga fuktgivare

Denna naturliga fuktgivare är väldigt effektiv för att behandla skadat hår då den motverkar torrhet och håravfall, och den ger vidare ditt hår näring från rötterna till topparna. Du kan applicera mandelolja direkt på håret eller blanda det med lite honung.

Äppelcidervinäger

Detta är en vanlig behandling för att reparera skadat hår, eftersom vinägern hjälper till att balansera hårets naturliga pH-balans och ger det samtidigt lyster och motverkar mjäll. Spä bara ut äppelcidervinägern med lite vatten och applicera det i håret.

Kakaosmör

Tack vare dess fuktgivande egenskaper är kakaosmör perfekt ifall du har skadat hår. Mjuka bara upp 1 dl kakaosmör i mikron och bred därefter ut smöret i ditt hår – speciellt på topparna – och låt det sitta i 10 minuter innan du sköljer ur och tvättar med ditt schampo som vanligt.

Arganolja

Arganolja är en fantastisk naturlig kur för skadat hår, och ger toppenresultat. Då den är en kraftig fuktgivare kan den reparera ditt hår på nolltid. Du kan lägga till lite i dina vanliga hårprodukter, eller applicera oljan direkt på skadat hår.

Rosmarinschampo

Rosmarin hjälper till att motverka håravfall

Rosmarin är idealisk för hår som ser livlöst och tråkigt ut, och hjälper till att motverka håravfall. Blanda bara 20 ml neutralt schampo med 5 droppar rosmarinolja och 1 äggula, och vispa sedan tills du får en krämig massa. Du bör alltid tillreda denna blandning färsk varje gång du vill använda den.

Kom ihåg…

Dessa kurer är väldigt effektiva för att reparera skadat hår, men de kan även användas för att massera din hårbotten för att återge lyster och volym åt ditt hår, samt de essentiella ämnen som behövs för allmän hårhälsa.

Det är inte lätt att hålla håret friskt, silkeslent och fritt från mjäll. D et är viktigt att du följer de steg vi lagt ut ovan och bibehåller en lämplig kost, som speciellt fokuserar på mat som är rik på vitamin A och B, samt kalcium, kiseldioxid, järn, protein och fettsyror.

Vi hoppas att du dragit nytta av denna artikel om hur du reparerar skadat hår!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Revista del Consumidor. (2002). Los mejores champús y acondicionadores. Revista Del Consumidor No.
  • Barrientos Priego, A. (2010). El aguacate. Biodiversitas.
  • Ortega Tovar, M. Á. (2003). VALOR NUTRIMENTAL DE LA PULPA FRESCA DE AGUACATE HASS. Actas V Congreso Mundial Del Aguacate.
  • Zorer, C. (2007). Mayonesa. In Appetizers.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.