Naturliga sätt att reparera skadat hår

Då ditt hår är skadat visar detta sig genom symtom som torrhet, skörhet, livlöshet, kluvna hårtoppar. Orsakerna till skadat hår kan variera från överanvändning av hårtorkar och locktänger, uttorkning, eller för mycket exponering för solen. 

Skadat hår ser vanligtvis tråkigt och livlöst ut, och även om det kan vara svårt att reparera är det inte omöjligt. I vissa fall, då du använder rätt behandling, kan skadat hår återfå sin styrka, vitalitet och sin lyster. Här är några naturliga sätt att reparera skadat hår.

Mask med aloe vera och öl

Om du märker att ditt hår blir torrt, fett, tråkigt eller skadat hjälper denna naturliga kur dig att återställa det.

Ingredienser:

  • Ett halvt glas öl
  • Två stjälkar aloe vera
  • Olivolja

För att tillreda denna mask behöver du blanda gelen från aloe-stjälkarna med ölen samt en matsked olivolja. Då du har fått en jämn massa applicerar du det på ditt hår från rötterna till topparna, och se till att försiktigt massera in det i skalpen. Låt denna mask sitta i 30 minuter.

Avokadomask

avokado

Denna fantastiska huskur är idealisk för kvinnor som har frissigt hår eller kluvna hårtoppar. De många näringsämnena i avokadon gör den till ett perfekt naturligt val för att reparera skadat hår.

Ingredienser:

  • Mogen banan
  • Vetegroddsolja
  • Avokado

För att tillreda denna mask mosar du bara avokadon tillsammans med bananen och lägger till en matsked vetegroddsolja. Då blandningen är redo applicerar du den i hela håret och låter den sitta i en timme.

Majonnäsbaserad hårmask för skadat hår

Denna mask är perfekt för att återställa ditt hårs naturliga lyster, styrka och fuktighetsnivå. Bara massera in lite majonnäs i håret då det är livlöst och låt det sitta i 30 minuter. Skölj med varmt vatten innan du tvättar ditt hår som vanligt.

Mandelolja

mandlar

Denna naturliga fuktgivare är väldigt effektiv för att behandla skadat hår då den motverkar torrhet och håravfall, och den ger vidare ditt hår näring från rötterna till topparna. Du kan applicera mandelolja direkt på håret eller blanda det med lite honung.

Äppelcidervinäger

Detta är en vanlig behandling för att återställa skadat hår, eftersom vinägern hjälper till att balansera hårets naturliga pH-balans och ger det samtidigt lyster och motverkar mjäll. Spä bara ut äppelcidervinägern med lite vatten och applicera det i håret.

Kakaosmör

Tack vare dess fuktgivande egenskaper är kakaosmör perfekt ifall du har skadat hår. Mjuka bara upp 1 dl kakaosmör i mikron och bred därefter ut smöret i ditt hår – speciellt på topparna – och låt det sitta i 10 minuter innan du sköljer ur och tvättar med ditt schampo som vanligt.

Arganolja

Arganolja är en fantastisk naturlig kur för skadat hår, som ger toppenresultat. Då den är en kraftig fuktgivare kan den reparera ditt hår på nolltid. Du kan lägga till lite i dina vanliga hårprodukter, eller applicera oljan direkt på skadat hår.

Rosmarinschampo

rosmarin

Rosmarin är idealisk för hår som ser livlöst och tråkigt ut, och hjälper till att motverka håravfall. Blanda bara 20 ml neutralt schampo med 5 droppar rosmarinolja och 1 äggula, och vispa sedan tills du får en krämig massa. Du bör alltid tillreda denna blandning som färsk varje gång du vill använda den.

Kom ihåg…

Dessa kurer är väldigt effektiva för att behandla skadat hår, men de kan även användas för att massera din skalp för att återge ditt hår sin lyster och ge det volym samt de essentiella ämnen som behövs för allmän hårhälsa.

Det är inte lätt att hålla håret friskt, silkeslent och fritt från mjäll. Det är viktigt att du följer de steg vi lagt ut ovan och bibehåller en lämplig kost, som speciellt fokuserar på mat som är rik på vitamin A och B, samt kalcium, kiseldioxid, järn, protein och fettsyror.

Vi hoppas att du dragit nytta av denna artikel om hur du reparerar skadat hår!

MER FÖR DIG