Yogaställningar som hjälper dig att bli smalare snabbt

Vi berättar här vilka yogaställningar som hjälper dig att gå ner i vikt.
Yogaställningar som hjälper dig att bli smalare snabbt
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Många vill veta vilken yogaställning som är bäst för att gå ner i vikt och bli smalare snabbt. Figuren man kan få genom yogaställningar är nämligen en av de många saker som gör att folk testar yoga till att börja med.

När en person sitter i lotusställningen gör denne mer än bara mediterar och tystar sina sinnen. Det finns även en fysisk fördel: en smalare, mer flexibel och tonad kropp – och såklart också en hälsosammare kropp.

Det ska poängteras att du inte måste ha en viss kroppstyp för att börja med yoga, eller vara väldigt smal. Alla kan börja med det och alla kan träna sin kropp för att förbättra sin hälsa.

Hur man går ner i vikt med yoga

Allteftersom tiden går och personen gör det till en vana att utöva yoga flera gånger i veckan börjar kroppen vänja sig vid det. De direkta fördelarna är:

 • Bättre blodcirkulation
 • Mer energi och vitalitet
 • Förbättrad sömnkvalitet
 • Bättre mental hälsa
  • Mindre stress
  • Förbättrat humör
 • Lindrar spänning
  • Avslappning

Hur går man ner i vikt med yoga? Genom att man sträcker musklerna med speciella ställningar.

När du utövar yoga, positionerar du kroppen på ett visst sätt och stannar i denna under en kort tid (från sekunder till minuter).

Genom att hålla denna ställning stannar kroppen i en spänd position där musklerna dras samman.

Med andra ord hjälper nästan alla yogaställningar dig att gå ner i vikt, men repetitionen av vissa av dem kan hjälpa dig att bränna mer fett.

Genom att hålla ställningen under en viss tid bränner man fett, aktiverar musklerna och tonar vissa delar av kroppen.

Det beror såklart helt på övningarnas intensitet. Yogainstruktörerna ökar därför komplexiteten och ställningarnas varaktighet lite i taget.

Genom att göra det har kroppen möjlighet att vänja sig vid kraften och utveckla motståndskraft.

Viktminskningen kommer att upplevas progressivt. Det ska noteras att minskningen kan komma att uppnås snabbt, eller inte, beroende på ens personliga kost. Yoga av sig själv garanterar inte viktminskning om det inte åtföljs av en hälsosam livsstil.

De bästa yogaställningarna för att bli smalare snabbt

Om du inte vill eller inte har tid med en yogakurs, oroa dig inte. Du kan göra övningarna hemma. Du behöver bara 30 minuter per dag (och lite lugn och utrymme). Kom ihåg att det som räknas är kvaliteten på övningen, inte var du utför den.

De främsta yogaställningarna för att gå ner i vikt och bli smalare snabbt är följande:

Kobran

Kobran är effektiv när man vill bli smalare snabbt

Det är en av de mest effektiva yogaställningarna för att gå ner i vikt eftersom den arbetar med många olika muskler på samma gång.

Kobran är väldigt lätt att göra. Du behöver bara lägga dig på magen på en yogamatta och placera handflatorna vid axlarna. Sträck armarna för att lyfta bröstet från golvet. Håll huvudet riktat framåt.

Du kan hålla ögonen öppna, fokuserade på en viss punkt, eller stänga dem. Andas djupt några gånger. Det är viktigt att du håller ryggen rak.

Krigaren

Den här ställningen praktiseras stående och stärker dina extremiteter. För en fot framåt och den andra bakom dig. Böj det främre knät något.

Vinkla ut tårna på din bakre fot och fördela kroppsvikten över båda fotsulorna. Höj dina armar över ditt huvud och för samman dina handflator. Håll ryggen rak.

Fisken

Fiskställningen är bra mot nacksmärtor

Fiskställningen är grundläggande yoga. Den hjälper mycket när man har hukande axlar (från att ha spenderat många timmar framför datorn) eller nacksmärtor.

Sitt på golvet med dina ben raka och ihop. Lägg handflatorna vid dina sidor (bredvid dina lår). För din överkropp bakåt tillsammans med ditt huvud tills dina armbågar rör golvet.

Din rygg kommer vara något böjd. Stanna kvar i ställningen i några sekunder och återvänd sakta till ursprungsställningen så att du inte blir yr.

Plogställningen

Den här är lite mer komplicerad, men den påminner om fiskställningen och du kommer säkert klara av den. Denna ställning hjälper dig också att bli smalare snabbt. Med ljusställningen ökar du blodflödet till hjärnan, stärker dina ben och jobbar med dina magmuskler.

Lägg dig ner på ryggen med dina ben tillsammans och armarna vid dina sidor. Lyft dina ben så att de är vinkelräta mot golvet.

Fortsätt föra benen mot huvudet så mycket som möjligt (tanken är att dina tår ska röra vid golvet genom att gå över huvudet). Stanna i ställningen i några sekunder. Andas djupt och återvänd sakta till den ursprungliga ställningen.

Trädet

Trädet skapar balans

Med den här ställningen tonar du magen, blir smalare snabbt och främjar en god balans. Stå rakt upp med ryggen rak. Lyft din vänstra fot och stöd den mot ditt högra knä. Höj dina armar över ditt huvud och för dina handflator samman. Håll ställningen i några sekunder.

Bågens position

Bågens position hjälper dig att förbättra metabolismen och stärka musklerna i rygg och bröst. För att göra ställningen lägger du dig på magen.

Håll sedan dina händer längs dina sidor. Ta tag i fötterna med dina händer och lyft upp huvudet. Håll ställningen i en minut eller två och återvänd därefter till den ursprungliga ställningen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Swift DL., McGee JE., Earnest CP., Carlisle E., et al., The effects of exercise and physical activity on weight loss and maintenance. Prog Cardiovasc Dis, 2018. 61 (2): 206-213.
 • Santos HO., Macedo RCO., Impact of intermittent fasting on the lipid profile: assessment associated with diet and weigth loss. Clin Nutr ESPEN, 2018. 24: 14-21.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.