Tvätta ansiktet med mandlar och rosmarinvatten

Att tvätta ansiktet hjälper till att ta bort smuts och smink såväl som döda hudceller. Lär dig hur du gör en hälsosam, naturlig rensare med mandlar och rosmarinvatten.
Tvätta ansiktet med mandlar och rosmarinvatten

Senaste uppdateringen: 27 mars, 2019

Att tvätta ansiktet varje dag är lika viktigt som att återfukta med rätt produkter. Det hjälper även till att ta bort smuts och smink, såväl som döda hudceller. I den här artikeln kan du läsa hur du kan tvätta ansiktet naturligt med en uråldrig skönhetskur med mandlar och rosmarin.

Mandlar

Mandlar på slev

För att förstå varför mandlar är så fördelaktiga för huden måste vi titta på varför mandelolja är så populärt. Mandelolja står ut som en av de mest näringsrika och ekonomiska återfuktarna som finns. Det finns många andra oljor som har blivit moderiktiga, men de är ofta dyrare. Mandelolja är istället en grundläggande produkt som många använder än idag.

De huvudsakliga fördelarna med mandlar är deras kapacitet för uppmjukning; alltså deras förmåga att återfukta och mjuka upp huden. De står även ut från mängden tack vare sina lugnande egenskaper. Det betyder att de är väldigt lämpliga för irriterad hud, eksem eller alla hudåkommor som är kopplade till stress.

Vi föreslår att du tvättar ansiktet med råa mandlar. På så sätt innehåller blandningen du gör alla behövliga näringsämnen, inklusive de som är obearbetade. Att använda råa mandlar låter dig även varsamt exfoliera huden för att rengöra på djupet.

Rosmarin

Rosmarin i knippe

Du har förmodligen hört äldre kvinnor prata om rosmarinvatten som en ansiktskur. Alla borde vi ha rosmarinolja i badrumsskåpet av den enkla anledningen att det är lättanvänt och effektivt.

Rosmarin är rik på mineraler (magnesium, zink, järn), essentiella fettsyror samt vitamin B och C. Den sistnämnda är en kraftfull antioxidant såväl som en förstärkare av kollagen, vilket gör huden både fast och len.

Vidare kan rosmarin förbättra hudens naturliga vätskesättning tack vare sina egenskaper för cirkulationen. Resultatet är hud med lyster och näringsämnen som inte är gör huden för glansig.

Det är också en kraftfullt åldersmotverkande produkt tack vare sitt innehåll av vitamin C och fettsyror, som kan rensa ansiktet genomgående och minimera märken efter akne. Du kan använda rosmarinvatten som en rengörare och tonic, förberett som ett koncentrerat avkok. Alternativt kan du använda rosmarinolja, men du måste späda ut det.

En naturlig ansiktstvätt

Tvätta ansiktet med mandel

Ingredienser

 • 50 g malda mandlar
 • 5 matskedar rosmarinblad, färska eller torkade
 • 2 dl vatten

Beredning

 • Bered först rosmarinvattnet. För att göra det kokar du upp vattnet och tillsätter rosmarinen. Låt koka i en minut om de är torkade eller fem minuter om de är färska.
 • Stäng av värmen, täck över kastrullen och låt blandningen stå i 15 minuter.
 • Sila avkoket och blanda med de malda mandlarna lite i taget medan det fortfarande är varmt. Sikta på att få en tjock, krämig smet som inte droppar.
 • Förvara smeten i en lufttät behållare i kylskåpet i max tio dagar.

Applicering

Som vi redan sagt har blandningen en smetliknande konsistens som gör att du lätt kan applicera den som en återfuktande ansiktsskrubb.

Så här ska du göra:

 • Fukta ansiktet med ljummet vatten.
 • Ta lite av smeten (ungefär som storleken på en hasselnöt) och blanda med liten vatten i handen för att göra smeten mer flytande.
 • Applicera i ansiktet och massera väl med fingertopparna i en minut, speciellt i T-zonen (panna, näsa och haka).
 • Skölj av blandningen med varmt eller kallt vatten och torka ansiktet väl.
 • Om du vill kan du applicera en ansiktstonic och fuktkräm som lämpar sig för din hudtyp. Tonicen kan vara rosmarinvatten utan några andra ingredienser.
 • Tvätta ansiktet eller andra delar av kroppen med denna exfolierande smet för att rengöra, återfukta och lugna, såsom områden med prickar, eksem, psoriasis eller torr hud.
Detta kanske intresserar dig
2 fantastiska detoxbehandlingar för ansiktet
Steg för HälsaLäs det Steg för Hälsa
2 fantastiska detoxbehandlingar för ansiktet

Har du provat på detoxbehandlingar för ansiktet? Gifter kan orsaka negativa tillstånd och reaktioner i kroppen, så det är viktigt att bli av med dem. • Kamil, A., & Chen, C. Y. O. (2012). Health benefits of almonds beyond cholesterol reduction. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf2044795
 • Rašković, A., Milanović, I., Pavlović, N., Ćebović, T., Vukmirović, S., & Mikov, M. (2014). Antioxidant activity of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) essential oil and its hepatoprotective potential. BMC Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1186/1472-6882-14-225