10 tips för att naturligt stärka din hårbotten

Om du har problem med din hårbotten så kan du följa de rekommendationer som vi har tagit upp här. Det är viktigt att hårsäckarna är friska för att även håret i sig ska kunna hålla sig friskt.
10 tips för att naturligt stärka din hårbotten
Karla Henríquez

Skriven och verifierad av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Många personer vill stärka skalpen för att förhindra att håret bryts av. Det finns många faktorer som kan påverka dessa problem, men det värsta problemet är att man inte tar hand om rötterna. Om du har problem med din hårbotten så rekommenderar vi att du följer de tips som vi har tagit upp här för att naturligt stärka din hårbotten.

Ett av problemen är att många begränsar sina rutiner till att använda vissa produkter samtidigt som de ignorerar andra viktiga vanor. De glömmer bort att det finns saker som kan skada håret, och de glömmer dessutom bort att ge håret näring.

Har du fortfarande problem med hårväxten? Håller det på att falla av eller ser det torrt ut? Om svaret är ja så bör du tänka mer på din hårbotten.

Försök att praktisera de 10 tips som vi tar upp härunder.

Tips för att naturligt stärka din hårbotten

Regelbunden användning av irriterande kemikalier, gifter i miljön och okontrollerade hormonnivåer kan påverka din hårbottens hälsa. Det är inte alltid ett allvarligt problem, men det kan leda till hårförlust och mjäll.

Det finns som tur är några enkla tips som hjälper dig att stärka skalpen utan att spendera för mycket pengar. Det finns många enkla trick som du enkelt kan använda dig av i din rutin för att komplettera användningen av dina vanliga produkter.

Läs mer om vilka de är!

Använd rätt produkter

Rätt produkter för att naturligt stärka din hårbotten.

Att använda produkter som är lämpliga för din hårtyp är en av de vanor som kommer förhindra att du tappar håret. En person med torra hårsäckar bör inte använda samma schampo som någon med oljiga hårsäckar.

Du bör också undvika att byta produkter varannan vecka.

Drick mer vatten för att naturligt stärka din hårbotten

Att dricka vatten är ett enkelt sätt att stärka skalpen. Denna vitala vätska förhindrar att håret blir för torrt och främjar cirkulationen så att håret ska kunna bli friskare.

Massage

En daglig massage hjälper med att stimulera cirkulationen så att håret växer snabbare.

  • Använd fingertopparna för att massera nätt i cirkulära rörelser vid hårbottnen.
  • För att få bättre resultat så kan du också använda en olja.

Undvik för mycket värme

Kvinna med skadat hår.

Värme från locktänger, din hårtork och liknande kan skada håret. Till en början kan du få en perfekt hårstil, men över tid kan de skada hårsäckarna och gör att du tappar håret.

Ät en hälsosam kost

Näring är viktigt när det kommer till att stärka skalpen. Genom att ha en hälsosam kost så kommer du kunna bibehålla ett starkt och friskt hår. Det är viktigt att du får tillräckligt med protein, vitamin A, B och E samt järn.

Kontrollera dina stressnivåer

Stressfulla situationer kan ha negativa effekter på kroppen. Stress kan försvaga rötterna och leda till hårförlust. Praktisera avslappningstekniker, träna och andas sakta för att lindra din stress.

Skydd mot solen

Kvinna med solskydd.

Man bör inte bara applicera solskydd på de delar av kroppen som är blottade. Det är inte alla som tänker på detta, men det är också viktigt att man tar hand om sin hårbotten.

Om man utsätter håret för direkt solljus så kan detta leda till torrt hår och näringsbrist hos håret. Det är bäst om man använder hårprodukter med solsken eller att man har på sig hatt om man spenderar många timmar i solen.

Använd rosmarinolja för att naturligt stärka din hårbotten

Rosmarinolja är en av de bästa produkterna för att stimulera hårväxten. Den innehåller antioxidanter och viktiga mineraler som stimulerar cirkulationen i hårbottnen. Den förbättrar syresättningen och ger näring åt håret.

Motverka mjäll

Mjäll kan åtföljas av många andra problem. Det ökar exempelvis också känsligheten hos rötterna och ger upphov till klåda och rodnad. Det är viktigt att man kontrollerar mjäll med speciella produkter och huskurer för att håret inte ska skadas.

Använd äppelcidervinäger för att naturligt stärka din hårbotten

Direkt applicering av äppelcidervinäger blandat med vatten har några intressanta effekter när det kommer till att stärka skalpen.

  • Den reglerar först och främst pH-värdet, vilket motverkar torrhet och överskottsproduktion på samma gång.
  • Den ger också näring åt hårsäckarna och gör att håret växer bättre.

Om du har problem med håret så rekommenderar vi att du följer de tips som vi har tagit upp här för att naturligt stärka din hårbotten. Det är viktigt med friska rötter för att man ska kunna få ett glänsande och friskt hår.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Vinegar, A. C. (2016). 40 Ways to Use Apple Cider Vinegar. Swanson Blog.
  • Panahi, Y., Taghizadeh, M., Tahmasbpour, E. et al. (2015). Rosemary oil vs Minoxidil for the treatment of alopecia: a randomized comparative trial. SKINmed.
  • Kaushik, R., Gupta, D., & Ydav, R. (2011). Alopecia: Herbal Remedies. International Journal of Pharmaceutical Science and Research.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.