Hur man behandlar en ytlig brännskada

februari 15, 2020
Små olyckor i hemmet eller i solen kan resultera i en ytlig brännskada. Generellt behöver man inte besöka akuten för dessa, men det är bra att veta hur man bör behandla dem hemma.

Nästan varje person har drabbats av en ytlig brännskada någon gång. Mestadels är de resultatet av hushållsolyckor, huvudsakligen i köket.

Det finns dock andra typer av brännskador, som de man får i solen. Man kan även råka ta på en het locktång, spilla en kopp kaffe eller kanske komma åt avgasröret på en motorcykel.

Dessa lindriga brännskador är ofta lätta att behandla hemma och kräver inte att man uppsöker akuten.

Man måste dock kunna skilja på ytliga sår (första gradens) och djupare skador (tredje gradens). När det kommer till ytliga så finns det många lokala behandlingar som kan lugna huden och smärtan.

Olika grader av brännskador

Brännskadad hand

En brännskada kan klassificeras enligt olika grader beroende på vilket hudlager den når.

Läkare klassificerar brännskador enligt nivån av skada på hudlagren – första, andra och tredje gradens brännskador. Behandlingen kommer bero på egenskaperna hos skadan och i vilken kategori den anses vara:

  • De flesta brännskadorna i hemmet är första gradens. Det innebär att skadan är ytlig och att det bara är det yttre lagret av huden som drabbats.
  • Vissa skador kan dock kategoriseras som andra gradens. Då har skadan inte bara nått det yttersta lagret av huden, epidermis, utan även det andra, eller dermis.
  • Avslutningsvis når tredje gradens brännskador lagret av fett under dermis och är därför avsevärt allvarligare. Detta eftersom det kan leda till permanent avdomnad. Dessa skador orsakas generellt av bränder eller exponering för elektricitet eller kemikalier.

Ytliga brännskador orsakar huvudsakligen rodnad och brännskador. Vidare kan huden se svullen ut och få blåsor.

Lyckligtvis finns det många olika former av grundläggande vård man kan utföra hemma med hjälp av lokala kurer som lindrar svedan, smärtan och svullnaden.

Du kanske även vill läsa: Konstgjord andning vid brännskador

Första hjälpen för en ytlig brännskada

Salva för ytlig brännskada

Att rengöra brännskadan och applicera regenererande krämer kommer främja läkningen.

Det första du ska göra när du fått en ytlig brännskada är att kyla ned huden. Svalt vatten är det bästa sättet att göra det på, men du får inte använda is. Detta eftersom det kan göra ännu mer skada på huden.

Det bästa är att varsamt spola det skadade området med rinnande vatten i några minuter.

När du bekräftat att brännskadan är ytlig ska du varsamt rengöra området med tvål och vatten. Spräck inte blåsorna om det finns några; en öppen blåsa blir lätt infekterad och kan leda till värre problem.

Täck heller inte såret med något som lämnar fibrer efter sig eftersom de lätt kan fastna i brännskadan.

Du kanske hört talas om huskurer som senap, smör, tandkräm, olja eller äggvita, men de är inte bra alternativ. Bättre att använda specialdesignade salvor du kan köpa på apoteket.

Om smärtan blir för mycket kan du använda receptfria läkemedel som paracetamol eller ibuprofen. Vanligtvis kan man effektivt kontrollera smärtan och de påföljande symptomen genom att ta hand om skadan direkt.

Här kommer några av de bästa naturliga kurerna.

Aloe vera-gel

Aloe vera för brännskador

Aloe vera är en utmärkt regenerator för bränd hund, antingen för sig själv eller kombinerad med andra växter, som ringblomma.

Denna växt har många fantastiska fördelar. Bland dem är den perfekt för att lindra irritation, smärta och svullnad. Den är även antibakteriell och ett naturligt, säkert och effektivt alternativ för att behandla ytliga brännskador.

Ringblomskräm

Ringblomma är ytterligare ett effektivt sätt att lindra irritation och svullnad vid en brännskada. Notera att den inte får innehålla några konstgjorda färger eller dofter.

Du kanske även vill läsa: 6 medicinska användningar för vaselin du bör känna till

Honung

I studierna av enkla och snabba behandlingar för att lindra ytliga brännskador har forskare funnit att honung har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper som främjar läkning.

En uppdaterad studie från 2014 undersökte resultaten från fler än ett dussin tidigare studier och avslöjade att ytliga brännskador läker snabbare när de täcks med gasbinda och lite honung.

Läkningen sker faktiskt snabbare än hos sår som endast behandlas med antibiotiska salvor och liknande. En separat rapport som publicerades tidigare ledde till liknande slutsatser.

Läkande krämer för en ytlig brännskada

Många typer av läkande hudkrämer är bra alternativ i dessa situationer. Dessa salvor producerar inte obehag, utan erbjuder omedelbar lindring för huden samt hjälp att regenerera den.

Generellt görs dessa krämer med eteriska oljor och andra ingredienser med antioxidativa, antiinflammatoriska och hudgenererande egenskaper. Effekten är väldigt positiv för dermis.

Avslutningsvis ska du komma ihåg att om du tror att du har att göra med en allvarligare brännskada så bör du uppsöka akuten. En läkare måste utvärdera skadan så att en lämplig behandling kan utföras.

  • Ana Peñalba Citores, Rafael Marañón Pardillo .Sección de Urgencias Pediátricas. Hospital Universitario Gregorio Marañón. Madrid. Tratamiento de las quemaduras en urgencias. Extraído de: https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/tratamiento_de_las_quemaduras_en_urgencias.pdf
  • Miguel Aladro Castañeda, Sara Díez González. Revisión del tratamiento de las quemaduras. Extraído de: https://www.seapaonline.org/UserFiles/File/Revistas/invierno%202013/Revision_del_tratamiento_de_las_quemaduras.pdf