Fem säkra läkemedel att ta under graviditeten

De flesta gravida kvinnor har tvivel och oro angående läkemedel under graviditeten. Det är alltid säkrare att inte självmedicinera, eftersom riskerna för fostret då blir avsevärt mindre.
Fem säkra läkemedel att ta under graviditeten

Skriven av Thady Carabaño

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Att känna till vilka läkemedel som är säkra under graviditeten är en stor fråga, eftersom vissa mediciner kan skada fostret.

Graviditeten är en av de mest betydelsefulla upplevelserna i en kvinnas liv. Från och med befruktningen påbörjar kroppen en naturlig förändringsprocess.

Både fysiska och psykologiska effekter kommer visa sig, som yrsel, illamående, kräkningar, smärta och en rad olika obehag är vanliga. Modern kommer även uppleva hormonmässiga förändringar.

Allt detta är relativt vanligt, framförallt under de första tre månaderna av graviditeten.

Vissa komplikationer kan dock uppstå, såsom infektioner i vaginan och njurarna, högt blodtryck graviditetsdiabetes, graviditetstoxikos, för tidig födsel och andra tillstånd.

För många av dessa behöver man läkemedel, men det är viktigt att bara ta sådana som din läkare ordinerat under graviditeten.

Säkra läkemedel att ta under graviditeten

Gravid kvinna med obehag: läkemedel under graviditeten

“Det finns säkra läkemedel du kan ta under graviditeten, men du bör endast ta dem efter att ha talat med din läkare eller åtminstone en apotekare.”

Utöver de vanliga obehagen som associeras med graviditeter så kan en blivande moder även drabbas av andra tillstånd, som kan kräva läkemedel.

Ja, det finns många receptfria läkemedel på apoteken som kan behandla förkylningar, hosta, diarré, förstoppning eller illamående, men det är bäst att tala med din läkare innan du tar dem.

Undvik läkemedel som erbjuder lindring för flera olika symptom. Om du till exempel tar ett smärtstillande medel mot huvudvärk så ska du undvika varianter som även innehåller antihistaminer och avsvällande medel.

Nedan listar vi några av de vanligaste säkra läkemedel som man kan ta under graviditeten:

1. Paracetamol och acetaminofen

Dessa är smärtstillande medel (analgetika) som rekommenderas för att minska inflammation som orsakar smärta. Både tillhandahåller lindring för mindre åkommor och kan till och med lindra förkylningssymptom.

2. Klotrimazol och mikonazol

Dessa är svampmotverkande medel som är vanliga under graviditeter eftersom de hjälper till att motverka vaginala svampinfektioner. De är även effektiva om symptom som sveda och vaginala flytningar finns.

3. Magnesiumantacida

De mest välkända märkena av antacida som innehåller magnesium är effektiva och säkra när det kommer till att stilla irriterande symptom som halsbränna.

Detta tillstånd är väldigt vanligt när man är gravid, speciellt under de sista veckorna innan förlossningen.

4. Loratadin eller klorfeniramin

Båda dessa antihistaminer är varmt rekommenderade för allergier. Båda lindrar nästäppa när den blivande modern utsätts för allergener.

5. Milax eller senna (senokot)

Dessa läkemedel är laxerande och effektiva för att behandla förstoppning – ytterligare ett vanligt symptom bland gravida kvinnor, speciellt under de sista månaderna.

Säkra läkemedel och vitaminer under graviditeten

Ät nyttigt när du är gravid

Varje gravid kvinna kommer gagnas av att inkludera vitamin B12 och folsyra i sin kost. Som vanligt ska du dock alltid rådfråga din läkare om vad du behöver.

Vitaminer och tillskott är viktiga för att fostret ska utvecklar bra. Din barnmorska kan ge dig information om vad som är bäst för just dig.

De som oftast tas under graviditeten är dock vitamin C för korrekt bildning av fostrets blodkärl; folsyra för produktionen av röda blodkroppar; vitamin D för friska tänder och ben; samt järn för utveckling av bebis och moderkaka.

Men även om vitaminer går att köpa receptfritt så ska du inte överdriva konsumtionen av dem, för mer är inte alltid bättre. Du kommer huvudsakliga göra dig av med överflödet via urinen, så du kommer dessutom slösa pengar.

Du kan få i dig gott om vitaminer från naturliga källor, och dessa är även av högre kvalitet.

Säkra läkemedel och naturliga kurer under graviditeten

Huskurer vid graviditet

Naturliga kurer är ytterligare ett sätt att behandla obehag och smärta. Tala alltid med din läkare innan du provar.

Utöver alla läkemedel vi nämnt ovan finns det även många naturliga huskurer. Ibland kan symptomen som visar sig under graviditeten lindras genom att helt enkelt ändra vissa dagliga vanor.

Om du anammar en hälsosam livsstil under graviditeten kommer du inte behöva vända dig till läkemedel. Många av dessa pärlor har funnits sedan antiken, och de fungerar ofta förvånansvärt bra.

Det är givetvis även viktigt att man följer en bra kost och förblir så aktiv man kan. Att hålla sig frisk under graviditeten är viktigt eftersom de minskar symptomen som kan kräva läkemedel.

Att ha ett fastslaget schema för när man sover, slappnar av och vilar är också viktigt för hälsan.

Du kanske även vill läsa: Behandling av hypotyreos under graviditet

Självmedicinera inte

De flesta kvinnor vet att de bara bör ta säkra läkemedel under graviditeten. Men om man är gravid och lider av svårare tillstånd så kan ens läkare skriva ut passande läkemedel.

Det viktigaste är att man bevarar sin egen och fostrets hälsa. Självmedicinering är därför sällan en bra idé. Speciellt under den första trimestern, eftersom det är ett känsligt utvecklingsskede för fostret.

Tala alltid med en läkare innan du tar läkemedel, tillskott eller till och med naturliga huskurer, även sådana som sägs vara säkra och harmlösa under graviditeten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gimeno, FJ Abad, et al. “Categorías de riesgo de los medicamentos utilizados durante el embarazo: Guía rápida de consulta.” Farm Aten Prim 3 (2005): 49-61.
  • Taboada Lugo, Noel, et al. “Uso de medicamentos durante el embarazo y su posible efecto teratogénico.” Revista Cubana de Medicina General Integral 20.4 (2004): 0-0.
  • Vergel Rivera, Germán, and Alicia Zapata Martínez. “Embarazo y medicamentos en un área de salud.” Revista Cubana de Medicina General Integral 15.3 (1999): 227-231.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.