Banan-och honungskräm för att lindra hosta och förkylning

Honung och banan är väldigt effektiva ingredienser för att lindra halsont eftersom de lugnar irritation och tillhandahåller vitaminer, mineraler och antioxidanter.
Banan-och honungskräm för att lindra hosta och förkylning

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kontinuerliga förändringar i klimatet, speciellt låga temperaturer, kan försvaga immunförsvaret och öka risken för diverse sjukdomar. Även om kylan inte har en direkt påverkan på förkylningar och influensan har det bevisats att exponering för låga temperaturer ökar risken för dem. Det finns såklart kommersiella kurer som kan hjälpa oss, men de är inte alltid det bästa alternativet för våra kroppar och  kan komma med oönskade bieffekter. Därför är det en god idé att lära sig några naturliga alternativ för att lindra hosta och förkylning.

Tack vare de medicinska egenskaperna kan naturliga alternativ erbjuda nästan samma effektivitet som kommersiella, utan några bieffekter.  Utbudet av hemgjorda kurer är som tur är rikligt. De brukar även att vara baserade på ingredienser som finns nära till hands för de flesta. En av dessa är en god blandning av banan och honung som är perfekt för att höja immunförsvaret.

Hemgjord banan- och honungskräm för att lindra hosta och förkylning

Den här naturliga kuren är ganska populär, inte bara för sin effektivitet, utan även för att den är lätt att göra och har en god smak. Den rekommenderas speciellt för barn, eftersom näringsämnena stärker deras immunförsvar och skapar en skyddande barriär mot virus. Den är även effektiv för vuxna och kan faktiskt vara bra mot bronkit, allvarlig hosta och lungproblem.

Egenskaper hos banan

skivad banan i skål

Banan är en söt frukt som är både mångsidig och näringsrik. Det är en av de mest rekommenderade livsmedlen för att ge kroppen energi och samtidigt stärka immunförsvaretBanan innehåller avsevärda mängder fibrer, såväl som naturliga sockerarter och essentiella antioxidanter samt mineraler.

Dess bidrag av folsyra deltar i produktionen av röda och vita blodceller, vilket håller försvaren uppe. Bananer är dessutom väldigt snälla mot halsen, och hjälper till att minska irritation från influensa, förkylning och andra andningsproblem.

Egenskaper hos honung

honung i burk

Honung är ett mycket effektivt antibiotikum. Den anses vara ett “superlivsmedel” och är en avsevärd källa till vitaminer, mineraler, antioxidanter och enzymer. Den förbättrar din kropps försvarsmekanismer och närvaron av antikroppar.

Sedan urminnes tider har honung varit en av de populäraste kurerna för behandling av andningsproblem. Den minimerar trots allt symptom och snabbar upp återhämtningen tack vare sina antimikrobiella, antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper. Honung är även en källa till vitamin C och B, utöver mineraler såsom kalium, kalcium och järn.

Hur man gör denna naturliga banan- och honungskräm

kräm mot hosta gjord på banan och honung

För att göra denna hemgjorda banan- och honungskräm ska du se till att använda färska ingredienser som är 100% ekologiska. 

Det finns trots allt många variationer av honung som har genomgått industriella processer eller raffinering. Det betyder att även om smaken är densamma är de medicinska egenskaperna minimala eller icke-existerande. På grund av det minskar fördelarna eller uteblir helt och hållet.

Ingredienser

 • 2 mogna bananer
 • 2 matskedar honung
 • 1/2 liter kokande vatten

Beredning

 • Skala de två bananerna och lägg dem i en behållare.
 • Tillsätt sedan honungen.
 • Ta en gaffel och mosa frukten tills du fått en tjock smet.
 • Häll kokande vatten över smeten, täck över och låt stå i 30 minuter.

Hur man äter den

 • Ät 1-2 matskedar av den varma krämen högst fyra gånger om dagen.
 • Förvara i kylen och värm upp varje gång du vill använda den.

Tänk på att även om det inte är någon mirakelkur är det ett bra alternativ för att lindra hosta och förkylning. Ät krämen enligt rekommendationerna ovan och njut av alla fördelar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Goldman RD. Honey for treatment of cough in children. Can Fam Physician. 2014;60(12):1107–1110.
 • Morice AH, McGarvey L, Pavord I; British Thoracic Society Cough Guideline Group. Recommendations for the management of cough in adults. Thorax. 2006;61 Suppl 1(Suppl 1):i1–i24. doi:10.1136/thx.2006.065144
 • Zhang, P., Whistler, R. L., Bemiller, J. N., & Hamaker, B. R. (2005). Banana starch: Production, physicochemical properties, and digestibility – A review. Carbohydrate Polymers59(4), 443–458. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2004.10.014

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.