De vanligaste orsakerna till vaginala infektioner

Det är väldigt vanligt med vaginala infektioner, och många gånger kan de uppstå trots att man tar bra hand om sig själv. Lär dig mer om dem i den här artikeln.
De vanligaste orsakerna till vaginala infektioner

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vissa upplever vaginala infektioner som lätt går över, andra har svårt att bli av med dem. Symptomen kan vara alltifrån klåda och rodnad till illaluktande flytningar och även smärta. Det är dock inte alltid så uppenbart vilka som är orsakerna till vaginala infektioner.

Vaginala infektioner kan orsaka förändringar både i vaginan och i vulvan. Vi ska här prata om de vanligaste vaginala infektionerna och vad som kan få dem att uppstå oftare.

De vanligaste orsakerna till vaginala infektioner

Orsakerna till vaginala infektioner kan vara många

Vissa kvinnor drabbas oftare, men det beror inte nödvändigtvis på dålig hygien, dåliga vanor eller riskfyllt sex.

Inte byta kondom under samlag

Även om det inte är direkt kopplat till att vaginala infektioner uppstår, kan en av orsakerna vara att man har anal- och vaginalt sex utan att byta kondom. Vad som händer är att bakterier sprids från anus till vaginan.

För att undvika det är det viktigt att man byter kondom om man vill göra båda.

Antibiotika

Antibiotika kan leda till vaginal infektion

Det kan låta motsägelsefullt eftersom antibiotika är ämnat för att göra av med sjukdomsframkallande ämnen, men det kan vara en av orsakerna till vaginala infektioner, eftersom antibiotika påverkar både de goda bakterierna (bakteriefloran) och de skadliga bakterierna. Detta gör kroppen mer mottaglig för att utveckla svampinfektioner.

Hormonförändringar

Hormonförändringar kan också vara en av orsakerna till vaginala infektioner på grund av ökade östrogennivåer i kroppen. Vi är som mest mottagliga under graviditet, under hormonterapi och under klimakteriet.

Du använder kläder i syntetmaterial

Som vi alla vet är fuktiga och dåligt ventilerade platser där bakterier och svamp trivs som bäst. I denna kategori hittar vi:

 • Tätt åtsittande byxor
 • Underkläder i syntetiskt material
 • Byxor eller leggings i lycra

Alla dessa skapar en perfekt miljö för att mikroorganismer ska börja utvecklas i könsområdet, speciellt jästsvamp Tycker du om tajta byxor, prova att ta av dem eller byt byxor var tionde timme. Vi rekommenderar även att du tittar på etiketten i byxorna och ser till att du väljer material som består av minst 50% bomull.

Högt blodsocker

Det är inte bara människor som tycker om sötsaker, även jäst älskar socker. Så det finns ett samband mellan diabetes och jästinfektioner. Det är viktigt att man äter en kost med endast lite fett och socker, både för att förbättra hälsan och för att motverka vissa sjukdomar.

Har man diabetes är det viktigt att se till att glukosnivåerna är inom gränsvärdena, också för att det kan vara en av orsakerna till vaginala infektioner.

Typer av vaginala infektioner

Inte alla vaginala infektioner är desamma. De har alla olika karakteristika och behöver således behandlas på olika, speciella sätt.

Candida eller svampinfektion

Olika vaginala infektioner behöver behandlas på olika sätt

En av de vanligaste infektionerna är candida, eller svampinfektion. Vanligtvis har man då symptom som:

 • Tjocka flytningar
 • Rodnad i vaginan och vulvan
 • Kliande

Behandlingen är enkel i de flesta fall. Du kan köpa tabletter och krämer på alla apotek. Du bör även se till så att du äter bra eftersom kosten också kan ge upphov till candida.

Bakteriell vaginos

Det är vanligt för kvinnor i fertil ålder. Vaginos ökar risken för att utveckla sexuellt överförbara sjukdomar. Symptomen på det är:

 • Flytningar med en “fiskliknande” doft efter samlag
 • Smärta när man kissar
 • Missfärgning eller vit missfärgning
 • Klåda och smärta i vaginan

Trikomonasinfektion

Den här orsakas av en parasit som kallas Trichomonas vaginalisDen bör behandlas med antibiotika eftersom den sprids genom samlag. Symptomen på trikomonasinfektion är:

 • Mögellukt
 • Gulgröna flytningar
 • Brännande och klåda i vaginan

Klamydia

Det här är en sexuellt överförbar sjukdom. Den kan smitta både könsområdet men kan även orsaka sjukdomar som artrit, lunginflammation eller bindhinneinflammation. Den ger symptom som flytningar som luktar illa, och i vissa fall missfärgade flytningar.

Virusinfektion

Den här typen av infektion orsakas av viruset herpes simplex. Förutom irritation uppstår blåsor runt könsområdet som efter en tid spricker till sår. En annan anledning till att infektionen uppstår är humant papillomvirus som ger könsvårtor. I båda fallen måste man uppsöka läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.