Sju effektiva sätt att rena luften i sitt hem

Även om du inte kan se det blotta ögat så kan luften i ditt hem bli unken, speciellt om du håller fönstren stängda. Av denna anledning ska du lära dig sätt att rena luften i ditt hem och förbättra hälsan för dig och din familj.
Sju effektiva sätt att rena luften i sitt hem

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

För att rena luften i ditt hem måste du anamma vissa vanor som främjar din familjs välmående. Många förbiser det, men det är viktigt att rena luften i sitt hem på partiklar och allergener.

Dessa bidrar till utvecklingen av astma, allergier och andra sjukdomar. Världshälsoorganisationen (WHO) har utfärdat en varning om effekterna som luftföroreningar har på hälsan.

Enligt deras rapport kan fina partiklar som finns i luften förvärra symptomen på astma och andra lungsjukdomar.

Det är dock lätt att minimera riskerna genom att använda enkla åtgärder för att förbättra luftkvaliteten inomhus. Är du intresserad av att lära dig?

Om så är fallet ska du fortsätta läsa, för vi ska ge dig lite relevant information. Här kommer sju tips man kan använda för att rena luften i sitt hem.

Varför är det viktigt att rena luften i sitt hem?

Vikten av att ha ren luft inomhus ligger i grund och botten i att försäkra din familjs välmående. Unken luft blir i princip giftig och utgör en risk för andningssystemet och till och med hudhälsan.

Många vanliga allergier och infektioner är faktiskt resultatet av en ansamling av skadliga luftpartiklar som hamnar i ditt system.

Dessa smittoämnen ökar risken för bronkit, allergier, huvudvärk och hjärtsjukdomar, bland andra. Att inte rena luften på dessa platser kan kort och gott påverka immunförsvaret.

Personerna som löper högst risk att drabbas av negativa effekter är:

 • Personer med hjärt- och andningstillstånd.
 • Bebisar och små barn.
 • Äldre vuxna.
 • Alla med en immunsjukdom.
 • Gravida kvinnor.
 • Personer med diabetes.

Sju sätt att rena luften i sitt hem

Din regelbundna städrutin kanske inte räcker för att rena luften i hemmet. Även om utrymmena verkar oklanderligt rena för blotta ögat, kvarhåller många ytor fortfarande en viss mängd förorenande partiklar.

Med det sagt kommer här några råd för att underlätta förnyelsen av luft i hemmet.

1. Skaffa en luftrenare

En luftrenare för att rena luften i sitt hem

Luftrenare minskar den unkna luften i ditt hem.

För att tackla problemet med stillastående luft i många hem kan man använda sig av olika luftrenare. Dessa enheter har förmågan att eliminera många partiklar som finns i luften.

Du bör överväga att skaffa en.

2. Undvik användning av luftfräschare och ljus

Konventionella doftljus och luftfräschare innehåller diverse kemiska beståndsdelar som kan utlösa allergier, speciellt hos personer med svaga immunförsvar. Ja, vissa luktar gott, men de är kontraproduktiva.

Välj naturliga alternativ eller gör egna luftfräschare.

3. Rengör filtren hos AC och värmesystem

De flesta ignorerar det eller känner inte till det, men luftkonditioneringsfilter och värmare ansamlar mycket damm och partiklar. Dessa kan över tid vara skadliga för andningssystemet.

Se därför till att rengöra och ersätta dem regelbundet.

Du kanske även vill läsa: 6 hälsorisker med luftkonditionering

4. Dammsug allt du kan för att få renare luft

Dammsug möbler dagligen

Dammsugare är det mest effektiva sättet att minska dammpartiklar på möbler och andra ytor.

När det kommer till städning så är dammsugaren ett bra redskap för att rena luften. Denna apparat kan enkelt ta bort partiklar som damm, död vävnad och hår från djur som ansamlas i skrymslen.

Försök att använda den varje dag, men se till att den har ett HEPA-filter så att små partiklar inte sprids i luften.

5. Tvätta sängkläder och gosedjur

Sängkläder, handdukar, kläder och gosedjur är perfekta hem för damm och kvalster, vilket kan förvärra andningstillstånd och leda till hudproblem.

Om det är dags att göra en djuprengöring och rena luften i ditt hem, ska du försöka att lägga till ett desinfekterande medel när du tvättar dem.

6. Ta bort mögel i fuktiga områden

Mögel kan börja utvecklas i de flesta hem, och områden som badrum och kök drabbas ofta. Men denna svamp producerar inte bara mörka fläckar och dålig lukt, utan kan även påverka andningshälsan.

Mögel frodas i fuktiga områden, så om man eliminerar fukten så eliminerar man möglet. För att behandla det ska du applicera bikarbonat direkt på fläckarna och torka bort några timmar senare.

Upprepa så länge det behövs.

7. Öppna alla dörrar och fönster några timmar varje dag

Vädra hemmet dagligen

Du bör öppna alla fönster för att ventilera hemmet dagligen för att minska den unkna atmosfären och förnya luften.

Det avslutande tipset för att förbättra luftkvaliteten hemma är att öppna alla dörrar och fönster minst 30 minuter om dagen. Denna enkla åtgärd kommer låta luften cirkulera fritt och avgifta hemmet.

Det bästa är att göra det under timmar när det är mindre trafik och mindre pollen i luften.

Slutsatser om att rena luften i sitt hem

Luftföroreningar inomhus kan påverka både din hud och andning. Även om det inte alltid är synligt för blotta ögat, finns det många skadliga partiklar i varje hemmiljö.

Av denna anledning ska du anamma dessa vanor och strategier för att rena luften i ditt hem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Bernstein, J. A., Alexis, N., Barnes, C., Bernstein, I. L., Bernstein, J. A., Nel, A., … Williams, P. B. (2004). Health effects of air pollution. Journal of Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2004.08.030
 • Brunekreef, B., & Holgate, S. T. (2002). Air pollution and health. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(02)11274-8
 • Perez-Padilla, R., Schilmann, A., & Riojas-Rodriguez, H. (2010). Respiratory health effects of indoor air pollution. International Journal of Tuberculosis and Lung Disease.
 • E., P. (2017). Presence of Household Mold, Children’s Respiratory Health, and School Absenteeism: Cause for Concern. Journal of Environmental Health.
 • Anderson, J. O., Thundiyil, J. G., & Stolbach, A. (2012). Clearing the Air: A Review of the Effects of Particulate Matter Air Pollution on Human Health. Journal of Medical Toxicology. https://doi.org/10.1007/s13181-011-0203-1

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.