Odla runt poolen: 8 fantastiska växter

Sommar är synonymt med poolhäng, men solens strålar kan orsaka besvär. I den här artikeln kan du ta reda på vilka växter du kan odla runt poolen för att ge både skugga och god estetik.
Odla runt poolen: 8 fantastiska växter

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Sommaren är den perfekta tiden på året att njuta av poolen, men solens strålar kan vara ett elände. Vad kan du göra åt det? Svaret är enkelt. Odla lite växter runt poolen! Växter är idealiska för att ge skugga från solens strålar och gör samtidigt att du kan fortsätta njuta av säsongens värme.

Men det är inte alla växter som passar bra i ett sommarklimat. Du bör därför vara försiktig när du väljer vad du ska odla. Ett dåligt val kan resultera i vissna och hängiga växter. Av denna anledning bör ditt val av växt fokusera på de som klarar av sommartemperaturer. I dagens artikel listar vi några av de växter som skulle passa bra i dekoreringen av ditt poolområde.

Tre tåliga växtarter att odla runt poolen

Poolen blir fort till en favoritplats och kan ge en flykt från vardagen, så det är självklart att du vill dekorera och ha en god estetik för att göra området mer attraktivt för familjen. Det bästa sättet att göra det är med växter! Läs vidare för ett urval av de bästa växterna du kan odla vid poolen, så kan du sedan välja dina favoriter.

1. Träd med icke-invasiva rötter

Först och främst bör du se till att aldrig plantera träd precis intill poolen. Det är istället rekommenderat att du planterar dem i närheten. Följande träd, vars rötter är icke-invasiva och vars löv och frukter är lätta att plocka, är några av de bästa alternativen:

 • Laurus nobilis: Detta är också känt som lagerträd.
 • Ligustrum lucidum: Detta är ett exemplar som når upp till 15 meter i höjd. Bladen är mörkgröna och blir upp till 15 centimeter långa. Denna växt, som också har namnet glansliguster, kan motstå frost vid -18 °C.
 • Magnolia grandiflora: Detta vintergröna träd kan bli 35 meter högt och det börjar förgrena sig på kort höjd. Dess blad är mycket pråliga, liksom dess vita blommor. Bladen kan bli upp till 20 centimeter i diameter. Den tål temperaturer så låga som -18 °C.
Torkade lagerblad

Gillar du den här artikeln? Du kanske också gillar att läsa: Perlit för växter – hur du använder det och varför

2. Pråliga klättrare

En klätterväxt är en idealisk typ av växt för att skapa avskildhet i ett område. Med dem kan du göra en slags skärm av olika typer av löv och uppiggande blommor. Du behöver bara välja den du gillar mest. Vi ger dig några alternativ:

 • Jasminum officinale: Detta är en klättrande art som behåller sitt lövverk hela året och tål frost vid temperaturer till -4 grader Celsius. Den vanliga jasminen, ett annat namn som den är känd under, kan nå upp till 6 meter i höjd. Dess blad består av 5 till 9 gröna folliklar.
 • Passiflora caerulea: Passionsblomma är en vintergrön växt som tål frost till -5 °C. Den når upp till 20 meter hög och har gröna blad och vackra blommor upp till 8 centimeter långa.
 • Trachelospermum jasminoides eller stjärnjasmin: Detta är en växt som blommar året runt och kan nå en höjd av cirka 7 meter. Med mycket väldoftande vita blommor och ovala, mörka, enkla blad tål den temperaturer så låga som -12 °C.

3. Barrväxter att odla vid poolen

Man kan säga att barrväxter är systrar till bladträd, på grund av deras utseende. Men de är också vackra året runt-växter. Deras barr är tunna och läderartade. Vi listar några av de bästa alternativen att odla intill poolen:

 • Abies alba, eller silvergran: Detta är en prydnadsgran som når mellan 20 och 50 meter i höjd och 6 meter i diameter. Den har en kolumnformad stam och en pyramidformad krona. Detta exemplar kan överleva vid -18 °C.
 • Vanlig cypress: Med en höjd på 25 till 30 meter och i vissa fall upp till 42 meter, producerar denna art av cypress å ena sidan inte särskilt pråliga blommor. Å andra sidan har den istället vackra konformade frukter. Den tål frost ner till -18 °C.
 • Svart idegran eller vanlig idegran: Med en höjd på upp till 28 meter har denna vintergröna art mörkgröna lansliknande barr. Den producerar röda frukter som är väldigt lika bär. Den tål temperaturer så låga som -18 °C.

5 växter du kan odla för att dekorera vid poolen

När du har skyddat integriteten på ditt poolsområde med några av de större urvalen av växter som vi har föreslagit ovan, bör du börja jobba med att dekorera platsen. Följande riktigt pråliga växter kan hjälpa dig att göra poolen till en vacker och harmonisk plats:

 • Buskar, som buxbom: Dessa är idealiska för att pryda med runt poolkanten. Buxbom ger en modern estetik till trädgården och tack vare sin enkelhet är den lätt att ta hand om.
 • Kameliasläktet: I det här släktet ingår väldigt vackra fleråriga växter. Deras blommor utsöndrar inte dofter, så de kommer inte att dra till sig insekter.
 • Papyrusväxt: Detta är en vattenväxt som kräver konstant vattning, men eftersom den blommar på sommaren kommer den att ge ett mycket exotiskt utseende till platsen.
 • Aralia: Detta är en art som klarar värme mycket väl och har vackra glänsande och väldigt fina blad. Dessutom skräpar den inte ner när den blommar under sommaren.
 • Yucca desmetiana: Detta är en växt som gror året runt, eftersom den tål temperaturer så låga som -4 °C. Den blir upp till 1 meter hög och är försedd med läderartade blad som har en vacker blågrå färg.
Blommor av Kameliasläktet är mycket vackra.

Du kanske också är intresserad av att läsa: Effektiva sätt att desinfektera sovrummet naturligt

Skapa en oas runt din pool med detta urval av växter

För att detta projekt ska ge önskat resultat får du inte glömma att växter är levande. Det betyder att klorerat vatten kan förstöra dem. Du bör därför plantera dem där de är säkra från eventuella stänk. Du bör också tänka på att invasiva eller aggressiva rötter kan äventyra poolens struktur om det är en pool som byggts under markytan. Satsa på växter som är gröna året om i det här fallet, eftersom de är praktfulla både under sommaren och hela året runt!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.