Perlit för växter - hur du använder det och varför

Perlit underlättar inte bara dräneringen, utan kan även förbättra växternas tillväxt och håller dem fräscha. Hur använder du detta substrat? Finns det några kontraindikationer? Läs vidare för att lära dig mer om detta!
Perlit för växter - hur du använder det och varför

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du hört talas om användningen av substratet perlit för växter?

Att ha växter hemma har många positiva hälsofördelar. I själva verket, vilket beskrivs i en publikation i den vetenskapliga tidskriften Journal of Physiological Anthropology, hjälper växter till att minska stress och främja känslor av lugn och trygghet. Som om detta inte vore nog gör de dessutom att alla rum ser trevligare ut och renar samtidigt luften.

Har du redan kommit på fördelarna med att ha växter hemma?

Om så är fallet, fortsätt läsa och lär dig mer om hur du kan använda perlit för dina växter. Dess primära egenskap är dess förmåga att dränera vatten, förbättra lufttillförseln till rötterna och dekorera planteringar och krukor. Men det har även ytterligare användningsområden – läs nedan!

Vad är egentligen perlit?

Perlit är ett naturligt mineral klassificerat som vulkaniskt glasmineral. Cirka 5% av dess sammansättning är vatten, vilket gör att det kan expandera när det utsätts för höga temperaturer. Man har använt det i trädgårdsarbete i många år. Detta beror på att det inte förändrar balansen i jorden, det är lätt och det hjälper till att förebygga skadedjursangrepp och sjukdomar.

Därtill är det också billigt och går att köpa i nästan alla specialiserade trädgårdsbutiker. Generellt är det bäst för växter som lätt blir skadade av överdriven fukt, som kaktusar eller aloe vera.

Bland annat är det lätt att blanda med andra organiska komponenter som ger näring till växter, som risskal, kokosfiber och torvmossa.

jordblandning med Perlit för växter
Du kan blanda perlit med andra organiska komponenter för en anpassad jordblandning med goda egenskaper.

Fördelarna med perlit för växter

Den största fördelen med detta substrat är att det underlättar dräneringen av krukorna vilket i sin tur syresätter jorden. Men det finns även många andra fördelar, såsom:

  • Det absorberar och håller kvar vatten så att växten kan använda det senare.
  • Det stör inte växt- och marknäringsämnen eftersom det har ett neutralt pH.
  • Dessutom är det lätt och ej brandfarligt.
  • Det förbättrar också konsistensen av täta och tunga jordar.
  • Vissa menar att det har svampdödande och insekticida egenskaper.

Några nackdelar med detta substrat

Perlit är inte lämplig för alla växttyper. Faktum är att det kan innebära negativa konsekvenser under vissa omständigheter. Tänk därför på följande innan du använder den i din trädgård eller dina inomhuskrukor:

  • Det kan förhindra en sund rotutveckling av växten vid låga temperaturer.
  • Det är ett inert substrat så det ger inga näringsämnen och du måste tillsätta dessa genom gödningsmedel och andra organiska material.
  • Perlit ökar behovet av bevattning, eftersom vattnet lättare rinner av vilket innebär att risken för uttorkning är större.

Användning av perlit för växter

Det föreslås ofta att man ska blanda perlit med andra näringssubstrat, som kokosfibrer och torv, bland annat. Detta ökar dess potential att behålla och dränera vätska och främjar näring.

Men överdriv inte när du använder torv tillsammans med perlit. Kombinationen kan orsaka rotkvävning av övervattning om du inte är försiktig.

Dessutom kräver en växt i tät jord en blandning av jord och perlit för bättre mjukhet och bättre dränering. Du kan också placera materialet ovanpå jorden för att skydda rötterna från solen i varma temperaturer.

De växter som har mest nytta av detta material är suckulenter som aloe vera, kaktus och bonsai-träd. Tillsätt bara lite vatten till både jorden och perliten när du blandar om.

växt i kruka med Perlit
Perlit hjälper till att skydda växter från påverkan av solens strålar, särskilt under sommaren.

Ta reda på mer i den här artikeln:  Så här kan du göra en egen ampel till dina växter

Ett komplement för att ta hand om dina växter

Detta substrat är lätt att hitta på marknaden och framför allt ganska billigt. Dess huvudsakliga funktion är att förbättra egenskaperna på jorden för våra växter samt se dekorativt ut. Det underlättar också dräneringen och håller växterna svala i varmt väder. Dessutom stör dess neutrala pH inte jordens näringsämnen.

Beroende på typ av växt kan du vilja blanda perliten med ett organiskt substrat för att förbättra dess egenskaper som odlingsjord. Var dock försiktig under vintermånaderna eftersom det kan störa den normala utvecklingen av rötterna.

Du bara måste prova!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.