5 tips för att ta hand om din tandblekning

5 tips för att ta hand om din tandblekning
Vanesa Evangelina Buffa

Skriven och verifierad av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 11 oktober, 2022

Tidens gång, vår kost, slarv med tandhygienen och vissa vanor, som rökning, kan alla orsaka missfärgningar och fläckar på tänderna. För att motverka dessa effekter och visa upp ett vackrare leende är tandblekning ett alltmer populärt alternativ. Det är dock avgörande att det utförs på rätt sätt.

Dessa procedurer kan man göra professionellt på tandläkarmottagningen eller hemma, under överinseende av tandläkaren. Det finns dock även produkter för hemmabruk och naturläkemedel som  på olika sätt ska hjälpa till att ljusa upp tänderna.

Sanningen är att när vi väl har uppnått det önskade utseendet väl kommer resultaten inte att vara för evigt. För att hålla dina tänder vita och glänsande måste du ta hand om dem. Fortsätt läsa för att lära dig allt om hur du gör detta.

Vad är tandblekning?

Tandblekning är en procedur som man använder för att ljusa upp olika nyanser av färgen på tänderna. På så sätt ser tänderna vitare, ljusare och renare ut och leendet får ett ungdomligt och friskt utseende.

Detta är en användbar behandling för att förbättra utseendet på fläckiga och missfärgade tänder. Det är också ett kosmetiskt alternativ för dem som vill förbättra utseendet på ansiktet.

Ingreppet består i att man placerar vissa kemiska ämnen på tandytorna och låter dem verka under en specifik tid. De vanligaste är karbamidperoxid och väteperoxid. Man kan använda dessa preparat i olika koncentrationer beroende på vilken metod man väljer.

Vissa produkter använder sig av särskilda skenor utformade för varje patient för att leverera de verksamma ingredienserna till tänderna. Detta förhindrar att produkten skadar mjukvävnaden i munhålan.

Det är viktigt att tandläkaren kontrollerar att din mun är i optimalt skick innan du genomgår en behandling av denna typ. Om patienten har hål i tänderna, tandköttsinflammation, frakturer, sprickor eller andra munproblem bör man behandla och åtgärda dessa innan man går vidare och bleker tänderna.

När det görs i en professionell miljö är resultaten uppenbara på mycket kort tid. Å andra sidan är hemmetoder vanligtvis inte lika effektiva och snabba, och de kan dessutom vara riskabla för munhälsan.

Innan du tar en titt på hur du tar hand om din tandblekning vill vi berätta mer om alternativen för denna typ av behandling.

Ljus för att aktivera tandblekning.

Typer av tandblekning

Som vi redan har nämnt finns det flera tekniker och sätt att bleka sina tänder på. Beroende på vald metod varierar de erhållna resultaten, behandlingens längd och väntetiden för att förändringarna ska bli märkbara. Mer specifikt kan man klassificera dem i följande fyra grupper.

Tandblekning på tandläkarmottagningen

Denna behandling som en tandläkare utför på sitt kontor. Tandläkaren rengör tänderna, skyddar tandköttet och applicerar sedan en blekningsgel på tändernas yta.

Man låter sedan medlet verka, ibland måste det aktiveras med en speciell lampa. Två sessioner kan vara nödvändiga, även om förändringar kan vara uppenbara redan i den första.

Tandblekning hemma under tandläkares översikt

Tandläkaren gör en tandrengöring och tillverkar en anpassad skena för patientens mun. Sedan, hemma, använder personen denna skena för att applicera blekningsgelen som tandläkaren har gett henne eller honom.

Patienten stoppar in den i munnen och låter den verka under den tid tandläkaren har angett. Sedan upprepar patienten processen enligt ett schema som tandläkaren har tagit fram. I allmänhet är det vanligtvis 3 timmar per dag under en vecka, dock kan det variera beroende på vilken produkt som man använder.

Ibland kombinerar man denna behandling med tandblekning på tandläkarmottagningen. Personen utför tekniken hemma, sedan tar tandläkaren en session i stolen och slutligen upprepar patienten proceduren några gånger till hemma.

Receptfria behandlingar att utföra hemma

Tandblekningsprodukter för hemmet finns på apotek och i butiker. Specialtyper av tandkräm, munvatten, blekningsremsor och till och med tandmålningspennor är tillgängliga att köpa.

Dessa metoder är inte lika effektiva och det tar lång tid innan resultaten blir märkbara. Dessutom finns det risk för att skada mjukvävnaderna i munnen om man inte använder produkten på rätt sätt.

Huskurer och naturliga recept

Användningen av hemgjorda blandningar och recept för tandblekning är något man avråder från. Ofta innehåller dessa slipande material (bakpulver, lera, aktivt kol) eller sura ämnen (citronjuice, jordgubbar eller vinäger) som faktiskt kan skada tandemaljen.

Hur länge håller en tandblekning?

När man låter utföra en tandblekning och får de önskade vita tänderna undrar många patienter hur länge resultatet kommer att hålla. Detta beror dels på vilken metod man använde och dels på hur man tar hand om sina tänder och mun efteråt.

Professionella behandlingar, både på en tandläkarmottagning och hemma, är de som håller längst. Hos mycket försiktiga patienter kan effekten vara från 1 till 3 år.

Huskurer och receptfria metoder å andra sidan uppnår mer subtil blekning och håller inte länge. Detta kan få människor att använda för mycket av dem och i slutändan kan detta komma att skada deras tänder.

Och som vi sa, att använda naturliga slipmedel eller syror sliter bort emaljen. Detta lämnar det underliggande dentinet exponerat, vilket resulterar i gulfärgning av tänderna. Därför blir resultatet vanligtvis inte som förväntat, och i detta fall är förlusten av tandvävnad irreversibel.

Men utöver den valda tekniken beror varaktigheten av det vita leendet också mycket på personens beteende och vanor. Hur du tar hand om din tandblekning är avgörande för hur länge det vitare utseendet kommer att hålla i sig.

De bästa tipsen för att ta hand om din tandblekning

Efter en blekande behandling kommer tandläkaren att förklara för patienten vilken typ av efterbehandling som behövs och hur patienten sedan på bästa sätt bibehåller resultatet. Att följa dessa instruktioner är viktigt för att behålla det vackra leendet. Så vad ska du då tänka på?

Du kanske också skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: Vad är hypoplasi av tandemaljen och hur behandlar man det?

1. Upprätthåll korrekt munhygien

Att inte försumma munhygienen är ett grundläggande steg för att bibehålla den blekande effekten på tänderna. Om rengöringen av munnen inte är tillräckligt effektiv kommer plack, tandsten och fläckar att göra tänderna mörkare igen.

För att hålla munnen ren bör du därför borsta tänderna i minst 2 minuter efter varje måltid. Eller så bör du göra detta minst 3 gånger om dagen. Var noga med att använda dig av rätt teknik och använd en tandborste med mjuka borst som inte skadar tandköttet.

Dessutom är det nödvändigt att använda en fluortandkräm för att minska den känslighet som ibland uppstår efter dessa behandlingar. Tandtråd en gång om dagen avslutar rengöringen eftersom det tar bort bakterier och matrester som fastnat mellan tänderna.

Om tandläkaren rekommenderar det kan du komplettera din rutin med ett bra munvatten. Det är dock viktigt att välja ett munvatten och tandkräm som inte innehåller pigment eller färgämnen som kan missfärga tänderna.

2. Ta hand om din kost för att få din tandblekning att hålla

Att äta vissa livsmedel och drycker ökar risken för att dina tänder blir fläckiga. Att undvika eller åtminstone minska kontakten med dessa livsmedel hjälper till att hålla ditt leende vitt.

Det är viktigt att vara särskilt uppmärksam på din kost under och efter behandlingen. Detta är speciellt viktigt under tiden man utför behandlingen och under de första 48-72 timmarna efter det är gjort.

Det beror på att tänderna då är mer känsliga för att ta upp olika pigment och kan därför lättare bli missfärgade eller få fläckar igen.

Det här är några av produkterna du bör vara försiktig med efter tandblekning:

  • Kaffe
  • Te och andra örtteer som har en stark färg
  • Rödvin
  • Mörk choklad
  • Bär
  • Starkt pigmenterade grönsaker, som rödbetor och spenat
  • Färgade kryddor som paprika, saffran, gurkmeja, curry och sojasås
  • Röda och gröna såser
  • Saft och konstgjorda juicer som innehåller färgämnen
  • Sura frukter som citrusfrukter, kiwi och ananas, samt kolsyrade läskedrycker, på grund av risken för emaljerosion och ökad känslighet

Nyckeln är att upprätthålla en kost baserad på vita eller ljusa livsmedel, särskilt under dagarna efter tandblekning. Och om du ändå äter färgade produkter är det viktigt att borsta tänderna efter att ha ätit.

Ett knep för att hålla ditt leende vitt om du vill dricka en dryck från listan ovan är att använda ett sugrör. Att dricka på detta sätt minskar kontakten mellan det färgade ämnet och tandytorna.

3. Dra ner på, eller sluta med, tobakskonsumtion

Rökning är en vana som skadar en persons hälsa på många sätt. Det har flera skadliga effekter på munnen, och missfärgade tänder är en av de mest märkbara av dem.

Efter att ha spenderat pengar och tid för att få ett vackert leende skulle det förstås kännas tråkigt att förlora resultatet på grund av denna skadliga vana. Ju mindre du röker, desto längre varar tandblekningen. Därför, om du inte kan undvika det, bör du åtminstone minska din tobakskonsumtion.

Om du väljer att fortsätta röka är det viktigt att undvika rökning under åtminstone de första 48 timmarna efter avslutad behandling. Som vi redan har berättat för dig är tänderna mer benägna att få fläckar vid den tiden, så denna vana kan förstöra hela resultatet.

Tandbehandling kan vara en mycket god anledning att försöka avstå från denna skadliga vana. Fördelarna kommer inte bara att märkas på dina tänder, utan också på din allmänna hälsa.

Du kanske också skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: Fluor för tänderna: Hur hjälper det till att förhindra karies?

4. Besök tandläkaren ofta

Bortsett från den munvård du kan utföra hemma, är det fortfarande nödvändigt att en tandläkare har koll på din munhälsa. Regelbundna kontroller var sjätte månad hjälper till att hålla din mun frisk och ditt leende vackert.

Professionell rengöring var 6:e ​​till 12:e månad är ett utmärkt sätt att hålla dina tänder gnistrande vita. Med denna procedur tar tandläkaren bort tandsten, plack och eventuella ytliga fläckar som har uppstått.

Dessutom finns en möjlighet att utföra underhållande blekande behandlingar. Detta kan förlänga resultaten och hålla ditt leende vitt under en längre tid. Dessa behandlingar går ut på att använda skenor med en mild blekningsprodukt som din tandläkare tillhandahåller. Du använder dem under några dagar hemma.

Detta är billigare än en hel behandling och utförs ungefär vart 5:e år. Men vissa människor som är mer noga med sitt utseende väljer att få det gjort vartannat eller vart tredje år.

Besök tandläkaren regelbundet
Att besöka din tandläkare hjälper till att förlänga effekten av din tandblekningsbehandling.

5. Andra tips

Det finns även några andra knep som kan hjälpa dig att bibehålla effekterna av en tandblekning och visa upp ditt skinande, vita leende lite längre. Här är några exempel:

  • Munvatten: Vissa specifika typer av munvatten hjälper till att behålla färgen efter behandlingen. Du kan rådfråga din tandläkare om fördelarna med att använda dessa produkter som en del av din rutin för din munhygien.
  • Tandkräm för känsliga tänder: Vissa människor kan uppleva obehag i sina tänder efter tandblekning. Dessa försvinner vanligtvis med tiden, men att använda en tandkräm specifikt för känsliga tänder kan vara till stor hjälp.
  • Rätt läppstift: När det kommer till personer som bär läppstift är det viktigt att veta att det finns färger och nyanser som får ditt leende att se vitare ut. Ett knep för att framhäva ljusa tänder är att välja lila, violetta, fuchsiafärgade och röda läppstift.

Få ett strålande vackert leende genom att ta hand om din tandblekning

Precis efter din behandling kommer tänderna att vara ljusare och vitare än de var innan, men med lite försiktighet kan detta resultat håla längre. Om du följer tipsen vi har delat här kan du att få ditt leende att se rent och vitt ut längre.

Men att ta hand om  ditt leende kommer inte bara att få dig att känna dig mer attraktiv och självsäker – det hjälper dig också att ta hand om din munhälsa, för om en mun ska se bra ut, måste den först vara frisk och sund.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Jaramillo Moncada, J. D. (2019). Blanqueamiento dental con peróxido de carbamida (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Moradas Estrada, M. (2017). ¿ Qué material y técnica seleccionamos a la hora de realizar un blanqueamiento dental y por qué?: protocolo para evitar hipersensibilidad dental posterior. Avances en odontoestomatología33(3), 103-112.
  • Pérez Villoslada, L. E. (2019). Sensibilidad dentinaria después del blanqueamiento dental.
  • Zerón, A. (2018). Dejando las cosas claras. Revista de la Asociación Dental Mexicana75(1), 4-6.
  • Robalino Rosado, L. A. (2022). Técnicas de blanqueamiento dental, beneficio y efectos adversos.
  • Raciel, L. O. M. (2022, September). BLANQUEAMIENTO DENTAL Y BLANCOREXIA. In V Simposio académico sobre adicciones.
  • Bersezio, C., Zambrano, G., Gil, A. M. C., Estay, J., & Fernández, E. (2020). Evaluación de la autopercepción de estética dental en pacientes tratados con dos modalidades distintas de blanqueamiento dental. Revista Cubana de Estomatología57(2).
  • Mata Regato, A. P. (2020). Estudio comparativo entre aclaramiento dental en consultorio y aclaramiento dental casero.
  • Moradas Estrada, M., & Álvarez López, B. (2018). Manchas dentales extrínsecas y sus posibles relaciones con los materiales blanqueantes. Avances en odontoestomatología34(2), 59-71.
  • ADM, R. (2018). Aclaramiento dental: revisión de la literatura y presentación de un caso clínico. Órgano Oficial de la Asociación Dental Mexicana75(1), 9-25.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.