De fantastiska fördelarna med väteperoxid för skönhet

Visste du att du kan använda väteperoxid i många skönhetsbehandlingar? Lär dig mer och prova själv!
De fantastiska fördelarna med väteperoxid för skönhet
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Väteperoxid borde vara en del av varje första hjälpen-låda. Det är faktiskt något som är användbart i många olika situationer. Det är dock bra till mer än att bara desinficera sår. Du kan exempelvis få njuta av fördelarna med väteperoxid när du använder det i skönhetsbehandlingar. Fortsätt läsa och få reda på mer!

Fördelarna med väteperoxid

Väteperoxid (H202) finns i de flesta hem i desinficeringssyfte. Det har dock även kosmetiska användningsområden. Här listar vi några av fördelarna med väteperoxid när det kommer till skönet:

För att minska uppkomsten av märken på huden

Med årens lopp uppkommer ofta märken på huden, speciellt i ansiktet. Anledningarna kan vara solen, kylan eller för att man inte har exfolierat ordentligt. Den goda nyheten är dock att man kan minska märkena med väteperoxid, så länge man använder det med måtta och i små mängder.

Hur gör man?

 • Efter att du har exfolierat ditt ansikte och tvättat det ordentligt blötlägger du en bomullstuss med väteperoxid.
 • Bred ut det på märkena, låt därefter verka i några minuter och skölj sedan av.
 • Upprepa en eller två gånger per vecka. Tänk på att alltid göra det på kvällen.

För att bli av med finnar

kvinna med finnar

Det är inte bara tonåringar som får akne. Det kan uppstå när som helst i livet, som exempelvis under mensen, om du upplever mycket stress eller om du har en kost med en hög fetthalt. Finnar uppstår när dina porer är blockerade. Eftersom väteperoxid är bra för desinficering kan du använda det till att ta bort de bakterier som har ackumulerats på din hud.

Hur gör man?

 • Du behöver bara breda ut lite väteperoxid på de drabbade områdena efter att du har duschat innan du går och lägger dig.
 • Upprepa dagligen och glöm inte att skölja ordentligt på morgonen.

För att bleka tänder

Skulle du vilja ha ett lika vitt och skinande leende som de du ser på tandkrämsreklamerna? Är du trött på gulaktiga tänder som blivit så på grund av rökning, kaffe eller åldrande? Då kan väteperoxid vara till stor hjälp. Det blir ännu effektivare om du även äter råa livsmedel som morötter, äpplen och selleri.

Hur gör man?

 • Blötlägg en bomullstuss eller borste i vätskan. Efter att du har borstat dina tänder som vanligt på kvällen applicerar du det på varje tand.
 • Om du inte har mycket tid kan du skölja munnen med en blandning av en del väteperoxid och tre delar varmt vatten i 10 minuter.
 • Använd inte behandlingen längre än en vecka, eftersom du annars kan skada din emalj.

Bli av med fläckar på naglarna

Om dina naglar alltid är målade får de inte någon chans att “andas”. Det kan göra dem ömtåliga och få dem att lätt gå sönder. Det kan även ge upphov till vita eller gula fläckar på naglarna.

Vad kan man göra?

 • För att de ska återfå sin normala färg kan du blötlägga dina fingrar i en behållare med vatten och några droppar väteperoxid i 5 minuter.
 • Därefter sköljer du och torkar dem ordentligt. Undvik att måla naglarna i minst 2 dagar.
 • Upprepa processen varje gång du tar bort nagellacket.
händer med vackra naglar

För att bleka ditt hår

Om du inte vill eller kan lägga pengar på att gå till skönhetssalongen kan du ta hjälp av väteperoxid. Det är jättebra på sommaren. De flesta hårfärgningar innehåller väteperoxid, men de har en mindre koncentration än den som används för att desinficera sår. Du kan dock använda den för att bleka vissa hårfärger.

Hur gör man?

 • Häll lite i en sprayflaska och fyll med vatten (fördelningen ska vara 1:1).
 • Tvätta ditt hår som vanligt. Spraya lite på håret (som fortfarande ska vara fuktigt) samtidigt som du kammar dig.
 • Skölj inte ur. Upprepa två till tre gånger per vecka.
 • Du kommer börja se resultat inom en månad. Det kommer se mer naturligt ut än om du hade gjort det på skönhetssalongen.

För att ta bort dålig lukt

kvinna luktar under armen

Om du svettas mycket under sommarmånaderna kan du också använda väteperoxid. Tack vare dess antibakteriella verkan tar den bort de mikroorganismer som ger dig en dålig lukt under armarna eller på fötterna.

Hur gör man?

 • För att använda väteperoxid som deodorant blötlägger du en tuss i den. Därefter applicerar du detta i dina underarmar.
 • Du kan även spraya lite på dina skor eller strumpor innan du sätter på dig dem.

För att bleka kroppshår

Den sista av fördelarna med väteperoxid är att använda vätskan för att bleka kroppshår så att de inte syns lika mycket. Om du exempelvis inte tycker om att ha mörkt hår under armarna kan väteperoxid vara till stor hjälp.

Hur gör man?

 • Applicera en gång i veckan innan du duschar.
 • Låt därefter verka i några minuter och skölj sedan med varmt vatten.
 • För att snabba upp processen rekommenderar vi att du utsätter området för solen efter applicering, även om det bara är genom ett fönster.

Vilken av fördelarna med väteperoxid kommer du att prova härnäst?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.