6 sätt svart kaffe hjälper till att förebygga sjukdomar

Visste du att en daglig kopp kaffe kan hjälpa din kropp att bekämpa cancer och andra skadliga sjukdomar? Ta en kopp kaffe och lär dig mer i den här artikeln!
6 sätt svart kaffe hjälper till att förebygga sjukdomar

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Svart kaffe anses vara en av de godaste dryckerna i världen, för att inte tala om energin man får när man dricker det. Generellt har de flesta provat det minst en gång i livet. Även om många inte gillar smaken eller konsistensen älskar andra det så mycket att det blivit en del av den dagliga rutinen.

Kaffeälskare tenderar att dricka minst en kopp om dagen, speciellt på morgonen. Det hjälper dem trots allt att vakna. Det är en mycket populär dryck, men det finns också en del myter om det, både positiva och negativa.

Forskare har gjort sitt bästa för att bevisa eller motbevisa dessa rykten, och studier har nu bevisat att kaffe är en mycket hälsosam dryck för kroppen rent generellt.

Idag vill vi ta en titt på dessa fynd.

Nya studier

The Harvard Gazette (USA) har publicerat en artikel med en sammanställning av de senaste studierna om kaffe. Generellt fokuserade dessa på de läkande egenskaperna. Baserat på studierna gjorde man en lista över några av de möjliga fördelarna kaffe kan ha.

Här kommer de:

1. Svart kaffe hjälper till att förebygga Parkinsons sjukdom

Äldre man

Parkinsons sjukdom är en kronisk och degenerativ sjukdom som inträffar både i det perifera och centrala nervsystemet. Även om de flesta fallen uppstår bland äldre kan folk i alla åldrar drabbas. Tro det eller ej, men kaffe kan hjälpa till att förebygga det. Det beror dock även på den genetiska predispositionen hos personen som dricker det.

2. Det hjälper till att förebygga Alzheimers sjukdom

Alzheimers liknar Parkinsons eftersom det också är degenerativ sjukdom och drabbar nervsystemet. Skillnaden är att Alzheimers har mentalt ursprung och minskar hjärnmassan.

Diverse vetenskapliga bevis pekar mot att kaffe är en “magisk” dryck i koppling till Alzheimers. Regelbunden konsumtion kan hjälpa din kropp att förebygga sjukdomen och även bekämpa de tidiga symptomen på demens.

3. Kaffe hjälper till att förebygga cancer

Kroppen är hem till ett stort antal möjliga cancerceller. När dessa aktiveras får personen cancer i organet eller i området av kroppen där de reagerar. Koffeinet i kaffe hjälper till att förebygga olika typer av cancer. Dessa inkluderar levercancer, hudcancer och några av de dödligaste formerna, såsom prostatacancer, enligt sjukvårdsbranschen.

4. Det skyddar din lever

Hjärthälsan

Bland de många fördelarna med att regelbundet dricka kaffe hittar vi förebyggande av levercancer, men inte bara det, utan det förhindrar även uppkomsten av cirros – ett av de vanligaste tillstånden som drabbar levern.

Vidare stärker det din lever och hjälper dig att hålla dig frisk.

5. Det rengör munnen

Din mun ansvarar för att ta emot och mala ner 99% av maten som går genom kroppen, men är vanligtvis också hem åt många organismer och bakterier som kan ge infektioner såsom halitos (dålig andedräkt).

Problemet är att dessa organismer och bakterier inte helt kan tas bort bara genom att borsta tänderna. Som tur är kan en kopp kaffe på morgonen främja ordentlig oral hygien eftersom det gör av med många av bakterierna. Det hjälper även till att förebygga tandköttssjukdomar.

För att göra det måste du dricka svart kaffe utan något annat i.

6. Det lindrar muskelsmärta

Muskelsmärta

Muskelsmärta kan dyka upp på grund av flera faktorer. En är överansträngning från för mycket träning, eftersom det producerar för mycket mjölksyra. Att dricka två koppar kaffe minskar denna smärta med upp till 40%, så att dricka det dagligen är rekommenderat.

Vad väntar du på? Njut av din kopp svart kaffe med vetskapen att det hjälper din kropp att hålla sig frisk!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Adamson, R. H. “Evaluation of coffee and caffeine for mutagenic carcinogenic, and anticarcinogenic activity..” CAFFEINATED beverages: health benefits, physiological effects, and chemistry..(2000).
  • Aguirre-González, Juan Antonio. “Culture, health, gender and coffee drinking: a Costa Rican perspective. La cultura, la salud, el género y el consumo de café: una visión costarricense.” British Food Journal. 118.1 (2016): 150-163.
  • Menchú, Juan Francisco. “Manual práctico de beneficios de café.” Boletín-Asociación Nacional del Café (Guatemala) (no. 13) p. 1-96 (1973).
  • Sivak, A. “Coffee consumption and cancer.” Caffeinated Beverages. Health Benefits, Physiological Effects, and Chemistry. Parliment TH, Ho CT, Schieberle P (eds.). Oxford University Press, New York (2000).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.