Tips för att upptäcka och motverka aneurysm

Tips för att upptäcka och motverka aneurysm

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Enligt den medicinska definitionen är aneurysm en onormal utvidgning av en artär, vilket försvagar blodkärlsväggarna. Tillståndet påverkar mest kvinnor efter 50 års ålder. I den här artikeln ger vi tips på hur du upptäcker och kan motverka aneurysm.

Vad bör du veta om aneurysm?

Forskare vet för tillfället inte med säkerhet vad som är orsaken till aneurysm. Hos vissa verkar det vara medfött, medan det hos andra verkar uppkomma med tiden. De uppkommer främst i hjärtat, under knäet, i hjärnan, i tarmarna och i mjälten. Det senare är mycket vanligt hos gravida kvinnor.

Symtomen på aneurysm beror på i vilket område det uppkommer. Om det uppkommer utanpå kroppen uppstår smärta, svullnader och bulor som är känsliga för beröring. När tillståndet uppkommer internt eller i hjärnan visar sig inte symtom på detta sätt.

När det kommer till aneurysm i hjärnan kan symtom uppstå även om artären inte har spruckit. Du kan då känna tryck på nerverna som orsakar huvudvärk, dubbelsyn, tinnitus, svårigheter med balansen och att prata, en oförmåga att förstå vad som sägs, känslighet för ljus, kräkningar och minnesförlust.

Hjärnaneurysm

Om aneurysmen går sönder orsakar det ett tryck på artärerna, smärta, yrsel och hjärtklappning. Om det sker är risken för att dö också högre. Lyckligtvis har forskning från bland annat KTH och Karolinska universitetssjukhuset lett till metoder för att beräkna risken för aneurysmbristning. Hjärnaneurysm uppkommer hos ca 5% av befolkningen, och de som löper störst risk är de som har problem med blodcirkulationen.

Hur upptäcker man aneurysm?

Här pratar vi om aneurysm i hjärnan, som är allvarligare och farligare än de andra. Om det upptäcks tidigt kan dödsfall undvikas. Denna åkomma är relaterad till ohälsosamma vanor och diverse sjukdomar.

Om du handlar direkt kan det vara skillnaden mellan liv och död, och då bör något göras inom en halvtimme. Det är viktigt att du är vaksam på tillståndet, eftersom endast 40% av aneurysmerna upptäcks i tid.

motverka aneurysm

De flesta som får detta tillstånd får inte några tidiga märkbara symtom, och det kan endast upptäckas genom regelbundna undersökningar. Det är svårt att förutsäga en attack, men när den är stundande uppkommer ofta huvudvärk.

Om huvudvärken pågår under en lång tid är det viktigt att du besöker en läkare. Det kan vara allvarligt. Det kan vara så att aneurysmen har öppnats och orsakat en blödning mellan hjärnan och det tunna skikt som skyddar det centrala nervsystemet. Det kopplas ihop med en huvudvärk som är så skarp att du inte ens kan öppna ögonen. Du blir illamående, får yrsel, kräks, får dubbelsyn och kan även förlora medvetandet.

Endast hälften av alla patienter överlever och de som gör det får ofta kvarstående neurologiska problem, där de ofta i efterhand måste gå till läkaren.

Hur kan man motverka aneurysm?

Det är viktigt att handla i förebyggande syfte om man vill motverka aneurysm. Gör därför följande:

Besök läkaren

Gör årliga kontroller. Om någon i din släkt har haft denna åkomma ska du tveka inte att uppsöka en läkare och låta denne veta det.

Tips för att motverka aneurysm

Lev ett hälsosammare liv

Börja med hälsosammare vanor som kan hjälpa dig att motverka aneurysm. Sluta röka, drick mindre alkohol, ta inte droger och överdosera inte medicin, ät hälsosamt och träna 2-3 gånger per vecka, kontrollera ditt kolesterol och håll koll på blodtrycket.

Kontrollera din stress

Om du minskar ner på stress och ångest löper du mindre risk att drabbas av aneurysm. Gör vad du kan för att lugna ner dig och undvik sådant som får dig att må dåligt. Lös problemen efterhand, men innan de utvecklas till något värre. Det är även bra att ta semester så att du kan vila ut.

Glöm inte att du bör sova mellan 6 till 8 timmar i sträck varje natt; det främjar din hälsa och motverkar aneurysm.

Gör sådant som får dig att slappna av, som att läsa, ta en promenad i parken, ta hand om trädgården eller utöva yoga, simma eller spela något instrument, mm. Meditation kan också hjälpa till att minska stress och motverka aneurysm.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Júnior, F. L. A., & Rodrigues, C. (2003). Aneurismas da Aorta Abdominal. Angiologia e Cirurgia Vascular: Guia Ilustrado.
  • Barreras Molinelli, L., Cacciavillani, G., Penazzi, M., Marinelli, P., & Romano, A. (2015). Aneurisma de vena poplítea. Angiologia. https://doi.org/10.1016/j.angio.2014.12.012
  • Paúl-Lapedriza, N., Bilbao-Bilbao, A., & Ríos-Lago, M. (2011). Rehabilitación Neuropsicológica. In Manual de Neuropsicología. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-2066-7.00010-0

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.