Tio vanliga frågor om sexualitet

Dagens artikel tar upp tio vanliga frågor om sexualitet, enligt sexologer. Några av dem handlar också om de vanligaste myterna om fysisk kärlek och anknytning.
Tio vanliga frågor om sexualitet
Isbelia Esther Farías López

Skriven och verifierad av filosofen Isbelia Esther Farías López.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Många människor är mer öppna om sin sexualitet idag än tidigare, men det finns fortfarande vanliga frågor som är obesvarade. Mycket på grund av att ämnet fortfarande är ganska tabubelagt. Fortsätt läsa och ta reda på vilka som är de vanligaste frågorna och deras svar!

I dagens artikel ska vi ta upp tio vanliga frågor om sexualitet, enligt sexologer. Några av dem handlar också om de vanligaste myterna om fysisk kärlek och anknytning.

Vi är här för att skingra dina tvivel så att du en gång för alla får veta vad sexualitet egentligen betyder i sitt maximala uttryck.

Tio vanliga frågor om sexualitet

Detta ämne är och har varit tabu för många människor. Av denna anledning har människor fortfarande frågor som ofta är ett hinder för att njuta av intima möten.

Låt oss se vilka dessa frågor är.

1. Vanliga frågor om sexualitet: Finns det något som kallas multipla orgasmer?

Faktum är att multipla orgasmer är något som existerar. Dr. Miguel Sira, en sexolog, säger att det finns flera typer av orgasmer. I sin bok Entre Sábanas förklarar han att det är ett multi-orgasmiskt mönster som kännetecknas av en fas av intensiv och snabb upphetsning.

Efter denna inledande fas kommer av en fas med kort, ihållande intensitet, och sedan en period med många orgasmer av varierande intensitet som slutar med en progressiv nedgång.

Ett par som har sex.
Multipla orgasmer finns, och man kan uppnå dem genom olika typer av stimulering.

2. Är du lesbisk om du är en kvinna som fantiserar om andra kvinnor?

Det här stämmer inte.

Enligt Kinsey Institute Dictionary of Sexology är sexuella fantasier imaginära mentala representationer som stimulerar eller följer sexuella handlingar.

Därför definierar sexuella fantasier inte nödvändigtvis en persons sexuella läggning, utan snarare andra faktorer av större komplexitet.

3. Om du aldrig har haft en vaginal orgasm, betyder det att du aldrig kommer att få en?

Det gör det inte.

Du kan få en orgasm av denna typ så länge du bara fokuserar tillräckligt på klitorisstimulering. Kom dock ihåg att klitoris, inte slidan, i de flesta fall är källan till orgasmen i de flesta fall.

4. Kan man bli gravid om man har sex när man har mens?

Du kan förmodligen bli gravid, även om sannolikheten är minskad. En kvinna behöver ha ägglossning för att bli gravid, men menstruationscykeln är inte alltid regelbunden. Således är det svårt att alltid exakt veta det exakta ögonblicket för ägglossning.

Dessutom finns det även metrorragi, som består av vaginal blödning utanför menstruationen. Detta måste man också vara uppmärksam på.

Vi rekommenderar att du också läser den här artikeln: Förbättra ditt sexliv som man med dessa sporter

5. Vanliga frågor om sexualitet: Varför känner du smärta när någon rör vid din klitoris?

Kanske beror det på att din partner inte vet hur man stimulerar din klitoris och rör vid den på samma sätt som hen gör med sitt egna könsorgan. (Ungefär det vill säga.) Därför måste du kommunicera detta och prata om det för att ändra detta.

Klitorisen är mycket känslig och behöver försiktig beröring. En kvinna bör berätta detta för sin partner. Vissa kvinnor känner njutning vid mer subtila beröringar, gjorda på ett cirkulärt sätt, eller med lätt gnuggning i vertikal riktning. Det är dock något som kan skilja sig åt mellan olika kvinnor.

Som du kan förstå måste du berätta för din partner exakt hur du vill bli stimulerad. Ett bra sätt att göra detta på kan vara att du onanerar och då visar din partner vad du gillar, så att han eller hon lär sig.

Klitoris har nervändar som gör den mycket känslig.
Klitoris har nervändar som gör den mycket känslig. Därför kan det vara smärtsamt och obehagligt om din partner inte vet hur han eller hon ska stimulera detta område.

6. Spelar storleken på penis någon roll?

Längden på en penis spelar ingen roll för en orgasm. Som du säkert redan vet kan många kvinnor få orgasm en genom att onanera med bara fingrarna.

Betydelsen förknippad med penisstorlek beror på myter och kulturella övertygelser, men sexualitet är mycket mer än så. Det går faktiskt längre än penetration eller penisstorlek.

Denna betoning på penisens storlek har drivits av bilderna som skildras i pornografiska filmer, men det är viktigt att vi kommer ihåg att dessa huvudsakligen är falska eller fantasier.

7. Vanliga frågor om sexualitet: Kommer din sexualitet att minska när du blir äldre?

Sexualiteten tar inte slut med åldern – bara när vi dör!

Det enda som händer under ålderdomen är att vissa saker förändras och människor upplever sexualitet på ett lite annat sätt.

Vi uppmuntrar dig också att läsa den här artikeln: Hur hjälper sexterapi till att lösa erektil dysfunktion?

8. Kan du säga att någon är homosexuell baserat på deras utseende?

Sexuell läggning påverkas av många affektiva, psykologiska och kognitiva aspekter, och allt du behöver göra för att avgöra om någon är homosexuell är att låta dem berätta det själva.

En persons utseende är egentligen inte ett tecken på deras sexuella preferenser.

9. Tappar man sin sexuella potens i vuxen ålder om man onanerar ofta under tonåren?

Detta är förmodligen en av de vanligaste frågorna om sexualitet. Det är helt falskt, och en ogrundad tro som på olika sätt förekommer i många samhällen.

Onani är helt naturligt och minskar inte den sexuella potensen även om folk börjar göra det i unga år.

10. Vanliga frågor om sexualitet: Försvinner problem med för tidig utlösning av sig själv?

För tidig utlösning kan komma sig av flera faktorer, så du bör kontakta en specialist för att hitta den bästa behandlingen för dig. Det kan ta tid och innefatta beteendeterapi, rådgivning eller medicinering.

Många myter har med tiden etablerat sig i samhället och gett upphov till falska föreställningar som ofta bara minskar njutningen av vårt sexuella samliv. Vi vet idag att sexualiteten är bred och att både män och kvinnor kan ta en aktiv roll för att uppnå större tillfredsställelse och njutning.

Så, har vår artikel gett dig svar på några frågor du hade om sexualitet?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Beyer, C., & Komisaruk, B. (2009). El orgasmo y su fisiología. Revista Ciencia.
  • Moyano, N., & Sierra Freire, J. (2014). Fantasías y pensamientos sexuales: Revisión conceptual y relación con la salud sexual. Revista Puertorriqueña de Psicología.
  • Homosexualidad y género. (2004). Cuicuilco.
  • San Martín Blanco, C. (2014). Intervención sexológica en eyaculación precoz. Semergen. https://doi.org/10.1016/S1138-3593(15)30005-8
  • Unidad para la Promoción y Defensa de los Derechos Humanos. (2015). Orientación Sexual e Identidad de Género. Segob.
  • Uribe Arcila, J. F., Quintero Tobón, M. T., & Gómez Gómez, M. (2015). Orgasmo femenino: Definición y fingimiento. Urologia Colombiana. https://doi.org/10.1016/j.uroco.2015.03.001
  • Wespes, E., Amar, E., Eardley, I., Giuliano, F., & Hatzichristou, D. (2010). Guía clínica sobre la disfunción sexual masculina: disfunción eréctil y eyaculación precoz. Asociación Europea Urologia.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.