Testa dessa 3 goda recept på sylt på melon

Testa dessa 3 goda recept på sylt på melon
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att göra sylt på melon är ett nytt sätt att äta denna läckra frukt. Melon har många fytonäringsämnen och antioxidanter, men den innehåller också mycket socker. På grund av detta bör du helst inte inkludera den i din dagliga kost, men den passar bra för speciella tillfällen.

Kom ihåg att sylt på melon är svårt att hitta att köpa. Det är inte vanligt att man ser den i mataffären, vilket är varför det bästa är att att koka den själv hemma. Nedan ska vi ge dig de tre bästa alternativen om du vill prova denna läckra delikatess.

Hur man gör sylt på melon

För det första utmärker sig melon för sitt höga vatteninnehåll. Vätska är ett viktigt inslag för att hålla sig frisk. När du förlorar för mycket vatten kan vissa av kroppens system bli ineffektiva, enligt en studie från Emergency Medicine Clinics of North America.

sylt på melon

Samtidigt har melon pigment och andra fytonäringsämnen som verkar som antioxidanter. Faktum är att dessa har visat sig neutralisera bildandet av fria radikaler. Denna process är relaterad till ett sämre hälsotillstånd och utveckling av kroniska sjukdomar på lång sikt.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Testa undvika socker och se vad som händer i kroppen

Ingredienser

Så här gör du:

Det första du behöver göra är att skära och rensa melonen. Ta bort skalet och alla kärnor, skära fruktköttet i små bitar och lägga det i en kastrull.

Riv skalet på citronen och tillsätt det och sockret till melonen. Sedan är det viktigt att låta blandningen stå i minst 24 timmar så att melonen saftar sig och blir ordentligt mjuk och mosig. För att göra detta är det bäst att förvara den med lock i kylskåpet.

Efter 24 timmar, värm melonblandningen på spisen och koka den på medelhög värme. Lägg sedan till ett par matskedar malen kanel. Det är bäst att röra om då och då och låt blandningen koka i 2 timmar.

När det är klart, ska du ha en tjock sylt med intensiv smak, och du behöver inte göra något mer. Sylten är redo att hällas på burk!

För att göra detta, sterilisera några syltburkar och fyll dem med sylt ända upp till locket.

Ett annat alternativ för att göra sylt på melon

Melon utmärker sig också för sitt höga innehåll av lösliga fiber, precis som många andra frukter. Dessa fibrer kan jäsa och positivt påverka tarmfloran. Detta visar forskning i The British Journal of Nutrition .

melon

Nu får du ett annat alternativ för att göra sylt på melon. Denna sylt ha lite andra organoleptiska egenskaper.

Ingredienser

  • 1 kg “ren” melon (utan skal och kärnor)
  • 3 1/2 dl socker
  • 1 citron

Så här gör du:

Det här alternativet innehåller mindre socker, så sylten kommer att vara lite mindre söt. Det första du behöver göra är att skala och rensa melonen väl, precis som i föregående recept. Det är också viktigt att låta melonen stå med sockret över natten i kylskåpet så att vätskan kan komma ut.

Tillsätt saften från en citron till blandningen dagen efter. Värm sedan kastrullen på medelhög värme och låt puttra i cirka 30 minuter tills melonen är helt upplöst.

Det är viktigt att röra om under detta skede för att förhindra att sylten fastnar. När tiden har gått kan du mixa sylten i en mixer för att göra den slätare. Var noga med att kontrollera att din mixer tål värme! Slutligen kan du hälla upp sylten i glasburkar på samma vis som i det första receptet.

Slutligen ett tredje recept

Om du inte gillar de två första recepten något vidare ger vi dig här ett tredje som du kanske gillar bättre. Vi rekommenderar att du experimenterar med de tre alternativen och väljer din favorit, eftersom de alla har lite olika smaker.

Ingredienser:

  • 1 kg ren melon
  • 1 äpple, skalat
  • 3 1/2 dl socker
  • Skalet av en halv citron

Så här gör du:

Rensa först melonen och äpplet och ta bort skal och kärnor. Skär dem i stora bitar. Lägg dem sedan i en skål med sockret. Täck behållaren och placera den i kylskåpet för att dra över natten. Omedelbart efteråt tillsätter du skalet av citronen och häller sedan hela blandningen i en kastrull. Koka upp på medelhög värme.

Det är viktigt att röra om ibland och låta det koka i minst en halvtimme. Under denna tid kommer syltens struktur och konsistens att ändras tills den blir slät.

I det här läget kan du antingen mixa den i en mixer eller låta den vara som den är. Naturligtvis kan du också förvara den i glasburkar, precis som de två första recepten.

Gör sylt på melon

Med de tre recepten vi har gett dig kan du göra sylt på melon på ett enkelt sätt. Det är ett alternativ till mer traditionella sylter, och dessutom är det inget du normalt hittar i butikerna. Du kommer att bli positivt överraskad av smaken!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Santillanes G, Rose E. Evaluation and Management of Dehydration in Children. Emerg Med Clin North Am. 2018 May;36(2):259-273
  • Sharma GN, Gupta G, Sharma P. A Comprehensive Review of Free Radicals, Antioxidants, and Their Relationship with Human Ailments. Crit Rev Eukaryot Gene Expr. 2018;28(2):139-154.
  • Lin D, Peters BA, Friedlander C, Freiman HJ, Goedert JJ, Sinha R, Miller G, Bernstein MA, Hayes RB, Ahn J. Association of dietary fibre intake and gut microbiota in adults. Br J Nutr. 2018 Nov;120(9):1014-1022

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.