Tandhygien för personer med celiaki

Celiaki kan göra att munhälsan påverkas negativt. Det kan förekomma specifika symptom på detta, vilka man måste uppmärksamma och försöka förebygga om möjligt. I dagens artikel berättar vi vad du kan göra för att skydda ditt tandkött och dina tänder.
Tandhygien för personer med celiaki
Vanesa Evangelina Buffa

Skriven och verifierad av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 26 september, 2022

Det kan tyckas inte finnas något samband mellan tandhygien och celiaki, men personer med detta tillstånd behöver faktiskt vara särskilt uppmärksamma på tandhygienen. Detta beror på det idag finns uppgifter om att celiaki påverkar munhälsan på många sätt.

Faktum är att vissa individer börjar visa tecken på munförfall innan de ens upplever de typiska tecknen på celiaki. En tandläkare måste alltså ställa en korrekt diagnos och ordinera behandling så snart som möjligt. Det handlar främst om kostrestriktioner.

I detta avseende är tandhygien för personer med celiaki en del av den förebyggande behandlingen av biverkningar av glutenintolerans. Dessa personer behöver utforska och hitta rätt kost enligt deras specifika behov. Detta för att de ska kunna införliva den korrekt och lindra eventuella framtida komplikationer.

Varje kapabel vuxen måste ta ansvar för vården av sina tänder, tandkött och mjukvävnad, men personer med celiaki måste vara särskilt noga med det. Som du kommer att se i den här artikeln kan sjukdomen påverka tandemaljen, tandköttet och läpparna.

Hur påverkar celiaki tandhälsan?

För att bedöma den nödvändiga rutinen för tandhygien hos personer med celiaki måste man först känna till effekterna av detta tillstånd i munnen. Dessa kan börja i tidig ålder och leda till utveckling och överväxt av bakterier. Därför är det viktigt att upptäcka eventuella förändringar vid tandläkarkonsultationer redan under barndomen.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Glutenfria recept med kolhydrater för personer med celiaki

Effekten av celiaki på tandemaljen

Detta är ett relativt allvarligt problem hos personer med celiaki, och skadan är oåterkallelig eftersom den ofta är svår att lösa. En tidig diagnos förebygger vanligtvis stora komplikationer.

Näringsbrister är huvudteorin bakom orsaken till detta problem. Celiaki är en allergi, en reaktion från immunsystemet och tarmarna på gluten som finns i vete, havre, korn och råg. Kort sagt, det är en reaktion på ett protein som är mycket vanligt förekommande i vår kost.

Allt eftersom tiden går och allergin förvärras blir förlorar tarmarna förmågan att ta upp näringsämnen som de ska. Således hindras fler näringsämnen från att komma in i kroppen, trots att man äter dem. På grund av detta kan ett kroniskt underskott på specifika ämnen leda till emaljförfall.

Samtidigt, på grund av en överdriven reaktion i immunsystemet, kan det vara så att korsreaktiva antikroppar angriper emaljen och förstör den. Om detta problem börjar i barndomen leder det dessutom till att hindra korrekt utveckling av alla vävnader som utgör tandelementet.

kvinna med ont i magen framför bord fullt med bröd
Bristen på absorption av näringsämnen pga. celiaki ger ett lägre intag av ämnen som emaljen behöver för att utvecklas och hålla sig stark.

Dålig tandutveckling

Barn med celiaki kan ha dålig utveckling av sina tillfälliga och permanenta tänder. Detta beror delvis på vad vi förklarat ovan. Den goda nyheten är att en ordentlig kost kan minska den negativa effekten i det här fallet.

Så hur upptäcker man det? Det mest uppenbara tecknet är att tänderna kommer upp sent i munnen och detta gäller även framväxten av de permanenta tänderna. Det vill säga att ett barns tandutveckling inte följer den normala tidslinjen.

Muntorrhet och Sjögrens syndrom

Det är vanligt att andra tillstånd visar sig eftersom de har samma grund för immunförsvarets reaktivitet på grund av den autoimmuna komponenten vid celiaki. Till exempel utvecklar vissa personer med detta tillstånd också Sjögrens syndrom.

Detta syndrom uppstår när antikroppar förstör kroppskörtlar som är ansvariga för att hålla vävnader smidiga och fuktiga. Det vill säga, de attackerar tår- och spottkörtlarna, samt de som är involverade i svettning. Det leder bland annat till muntorrhet, eftersom det inte finns tillräckligt med saliv för att hålla munnen fuktig.

Du kanske inte känner till det, men de negativa effekterna på vår munhälsa ökar när det inte finns någon saliv. Faktum är att det då finns en större förekomst av skadlig bakteriekolonisering som leder till mer aggressiva, större hål som manifesterar sig snabbare än vanligt.

Hål i tänderna

Förutom Sjögrens syndrom är hål i tänderna vanligare vid celiaki. Det är därför tandhygien är av stor betydelse för personer med celiaki. Det betyder att man måste minska sitt sockerintag för att också minska förekomsten av bakterier i samband med att sockerarter bryts ner i munnen.

Som nämnts ovan leder brister i emaljen till att främja utvecklingen av karies. Emaljen är ett hårt lager, men inte tillräckligt starkt för att motstå miljöangrepp, särskilt inte om den inte har utvecklats ordentligt.

Samtidigt kan brist på näringsämnen på grund av dåligt tarmupptag försämra balansen i munmiljön och orsaka hål i tänderna. Brist på kalcium och D-vitamin är vanligt hos dessa människor. Båda dessa ämnen är viktiga för utvecklingen av ben och tänder.

Oral candidos

Näringsbrist ligger även bakom så kallad torsk i munnen vid celiaki. Specifikt är vitamin B12 och folatbrist de direkta bovarna. Därtill är munslemhinnan en del av samma system som sträcker sig in i tarmen. Därför är det inte konstigt att en reaktion i den nedre delen av matsmältningssystemet också visar sig i den övre delen.

Munsår är självbegränsande lesioner eller sår i den orala regionen. De varar vanligtvis en vecka, och läkningsprocessen lämnar inga permanenta märken. Men de är ganska irriterande och gör det smärtsamt att tugga och äta. Därför ändrar de ofta kosten för människor som redan är under strikta restriktioner.

Varför har personer med celiaki tandproblem?

Som vi nämnde ovan, påverkar celiaki upptaget av näringsämnen. Det beror på att glutenallergin plattar ut tarmens tarmludd vilket gör att det tappar sin funktionalitet.

Detta problem liknar också tillståndet för malabsorption. Med andra ord minskar det intaget av många typer av ämnen, bland annat mineraler och vitaminer i kroppen. Liknande så kan matsmältningssymptom påverka kaloriintaget, vilket leder till viktminskning och en minskning av kroppens försvar.

Brist på kalcium och D-vitamin har en direkt påverkan på tänderna. Båda ämnena är viktiga för utvecklingen av tandstrukturerna och reparation av hård vävnad.

Anemi hos personer med celiaki påverkar också ofta munhälsan, men indirekt. Dessa individer har mindre syretillförsel i vävnaden, som inkluderar tandköttet. Dessutom betyder mindre syre en minskad förmåga att reparera och läka, vilket gör att munsår och andra sår inte läker som de borde.

Den autoimmuna delen är en annan faktor att beakta i sambandet mellan ett oralt tillstånd och celiaki. Andra samtida immunsjukdomar förekommer frekvent, som exempelvis Sjögrens syndrom som vi nämnde ovan. Som du kan förstå är förekomsten av antikroppar som angriper den egna vävnaden kontraproduktivt för kroppens strukturer.

Emaljen kan delvis förklara varför celiakipatienter har tandproblem från tidig ålder. De första sju åren av livet utgör den kritiska perioden för bildandet av dessa vävnader. Ett barn med celiaki som leder till undernäring samt med antikroppar som förstör det som kroppen försöker reparera kommer sannolikt att nå vuxen ålder med dåligt utvecklade och angripna tänder.

Tandhygien hos personer med celiaki

Dessa människor måste få hjälp av en skicklig tandläkare. Denna måste känna till diagnosen, men också iaktta särskild försiktighet under tändernas utveckling.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Gröna mungbönor och deras egenskaper, användningsområden och fördelar

Professionell tandhygien för personer med celiaki

Tyvärr har det visat sig att tandläkarmottagningar generellt sett inte är glutenfria. Det vill säga att en person med celiaki kan bli indirekt exponerad för gluten vid ett tandläkarbesök utan att själv ha konsumerat det.

Vad kanske inte många vet är att vissa typer av tandkräm och även vissa plastprodukter innehåller gluten. Tandtråd kan också innehålla detta protein och orsaka biverkningar hos en patient. Således måste tandläkare vara medvetna om de faktiska ingredienserna i alla produkter de använder.

kvinna hos tandläkaren
Tandläkare arbetar ofta med glutenhaltiga material och ämnen på sina mottagningar.

Allmänna normer för livet för en person med glutenintolerans

Att minska glutenexponeringen kommer att resultera i fördelar för hela matsmältningskanalen och individens allmänna hälsa. Detta är faktiskt huvudrekommendationen och det bästa terapeutiska tillvägagångssättet för denna sjukdom. Det är i själva verket omöjligt att ta upp andra former av vård om man inte först kommer tillrätta med kosten.

Med tanke på den ökade risken för hål i tänderna måste en näringsplan innebära begränsat sockerinnehåll, eftersom dessa är substratet för bakterier att producera syran som skadar emaljen. Dessutom måste kaloriinnehållet förhindra extrem viktminskning.

När det kommer till tandborstning och tandtråd är rekommendationerna desamma som för den allmänna befolkningen. Att uppfylla miniminormerna för dessa aktiviteter kommer att minska risken för hål och karies. Personer med celiaki bör helst borsta tänderna tre gånger om dagen, särskilt efter måltider.

Slutligen ska tandläkarbesök ske en gång om året – oftare om det finns problem eller om det finns en ny diagnos eller specifika samsjukligheter, till exempel Sjögrens syndrom. Genom en specialiserad kontroll kan man tidigt upptäcka problem för att lösa dem innan de blir stora problem.

Förebyggande av munblåsor som en del av tandhygien för patienter med celiaki

Munblåsor, eller aftös stomatit, är vanliga hos personer med celiaki. Därför behöver man komplettera munhygienen genom att ägna särskild uppmärksamhet åt livsmedel som kan främja uppkomsten av sår. Vanligtvis är dessa kryddiga och syrliga produkter.

Kan man inte kan förebygga dem och om man har ett återkommande problem måste man ta till vissa mediciner som kan lindra besvären. Helst bör en tandläkare skriva ut dessa – även om de är receptfria. Se till att läsa ingredienslistan eftersom många av dessa innehåller gluten.

Torr mun

Personer med glutenintolerans som även har Sjögrens syndrom måste minska torrheten i slemhinnorna. Detta eftersom att det hjälper till att förhindra hål i tänderna och även att smälta de livsmedel som är mest närvarande i deras kostplan.

Återfuktning hela dagen och att inte bli törstig är viktigt. Dessa personer kan behöva mer återfuktning beroende på dysfunktionen i spottkörtlarna. En tandläkare kan också ordinera saliversättning, vilket också det har specifika indikationer.

Det finns också vissa typer av tandkräm och munvatten på marknaden som är speciellt effektiva för behandling av muntorrhet. De innehåller ingredienser mot xerostomi och kan motverka de vanligaste negativa effekterna.

Tandhygien för personer med celiaki är en fråga om allmän hälsa

Personer med celiaki kan inte skilja sin tandhygien från sin allmänna hälsa. Detta inkluderar en glutenfri kost, regelbundna kontroller, anpassade krav på näring, vitamintillskott och förebyggande av komplikationer relaterade till munhälsan.

Slutligen är det viktigt med löpande professionell rådgivning. Därför är det av yttersta vikt att hitta en tandläkare du kan lita på. Välj en som kan utvärdera och registrera förändringar över tid och ordinera nödvändiga produkter för alla situationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bıçak DA, Urgancı N, Akyüz S, Usta M, Kızılkan NU, Alev B, Yarat A. Clinical evaluation of dental enamel defects and oral findings in coeliac children. Eur Oral Res. 2018 Sep;52(3):150-156.
  • Villemur Moreau L, Dicky O, Mas E, Noirrit E, Marty M, Vaysse F, Olives JP. Oral manifestations of celiac disease in French children. Arch Pediatr. 2021 Feb;28(2):105-110.
  • Mina S, Riga C, Azcurra AI, Brunotto M. Oral ecosystem alterations in celiac children: a follow-up study. Arch Oral Biol. 2012 Feb;57(2):154-60.
  • Satygo EA, Goncharova OV. Analiz vedushchikh patogeneticheskikh faktorov kariesa zubov u detei s tseliakiei [Analysis of the leading pathogenetic factors of dental caries in children with celiac disease]. Stomatologiia (Mosk). 2020;99(3):71-73.
  • Theethira TG, Dennis M, Leffler DA. Nutritional consequences of celiac disease and the gluten-free diet. Expert Rev Gastroenterol Hepatol. 2014 Feb;8(2):123-9.
  • Dennis M, Lee AR, McCarthy T. Nutritional Considerations of the Gluten-Free Diet. Gastroenterol Clin North Am. 2019 Mar;48(1):53-72.
  • Łysik D, Niemirowicz-Laskowska K, Bucki R, Tokajuk G, Mystkowska J. Artificial Saliva: Challenges and Future Perspectives for the Treatment of Xerostomia. Int J Mol Sci. 2019 Jun 29;20(13):3199.
  • Cervino G, Fiorillo L, Laino L, Herford AS, Lauritano F, Giudice GL, Famà F, Santoro R, Troiano G, Iannello G, Cicciù M. Oral Health Impact Profile in Celiac Patients: Analysis of Recent Findings in a Literature Review. Gastroenterol Res Pract. 2018 Oct 24;2018:7848735.
  • van Gils T, Bouma G, Bontkes HJ, Mulder CJJ, Brand HS. Self-reported oral health and xerostomia in adult patients with celiac disease versus a comparison group. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol. 2017 Aug;124(2):152-156.
  • Krzywicka B, Herman K, Kowalczyk-Zając M, Pytrus T. Celiac disease and its impact on the oral health status – review of the literature. Adv Clin Exp Med. 2014 Sep-Oct;23(5):675-81.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.