Tamarindfrön: ett hälsosamt mellanmål att lägga till i kosten

Tamarindfrön: ett hälsosamt mellanmål att lägga till i kosten
Maria Patricia Pinero Corredor

Skriven och verifierad av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2023

Tamarindfrön har använts både i kosten och på andra sätt sedan urminnes tider på grund av deras näringsegenskaper. De kommer från växten med det vetenskapliga namnet Tamarindo indica, en av de få baljväxtarter där man använder alla delarna.

Men det finns få rapporter om dess bioaktiva föreningar och hälsofördelar. Bevis tyder på att de är effektiva för att reglera kolesterol, sänka blodsockret och bekämpa förstoppning. Känner du till några andra användningsområden för detta hälsosamma mellanmål?

Vad är tamarindfrön?

Tamarindträdet kommer ursprungligen från Indien och tillhör familjen Fabaceae, det vill säga baljväxter. Den mest använda delen inom gastronomi är frukten, som finns inuti ett skal som kallas en balja. Dess bruna fruktkött har en sötsur smak och håller flera frön.

De senare representerar 33 % av hela frukten. De har ett mycket hårt skal som täcker den vita endospermen, som är den mjuka, ätbara delen. De är en biprodukt som anses ha flera hälsofördelar. De är en källa till antioxidanter, vitaminer, mineraler och protein.

Tamarindfrön: ett hälsosamt mellanmål att lägga till i kosten
Tamarindfrön värderas för sin näringsprofil och bioaktiva föreningar.

Sammansättning av tamarindfrön

Tamarindfrön innehåller en blandning av flera olika näringsämnen och bioaktiva föreningar och gör det därför till ett hälsosamt tillskott i kosten. Låt oss se vilka som är dess huvudkomponenter.

Pektiner

Fröna innehåller “pektiner” vilket är en typ av kolhydrater. Detta är en form av löslig fiber som när man blandar den med vatten fungerar som ett förtjockningsmedel och bildar en gelatinaktig substans.

Protein och fiber

Vetenskaplig forskning visar också att tamarindfrön innehåller 23 gram protein per 100 gram. När du äter dem som mellanmål hjälper de alltså till att täcka det dagliga behovet av detta makronäringsämne hos vuxna.

Samtidigt är fiberinnehållet 20 %, och koncentrerat huvudsakligen i den yttre delen av fröet. Tack vare detta höga värde kan de hjälpa dig att upprätthålla god mag-tarmhälsa.

Lägg till tamarindfrön i kosten för dess aminosyror

Proteinerna i dessa frön innehåller en bra balans av aminosyror. Forskningen nämnd ovan rapporterar att av de 8 essentiella aminosyrorna täcker 3 av dem mer än 100 % av vårt dagliga behov.

Fyra andra ligger dock väldigt nära vad som krävs för våra kroppar. Exempelvis täcker tryptofan endast 25 %.

Fetter

Fetthalten varierar mellan 3 och 11 %. Mer än hälften är av fleromättad typ. Bland dessa finns linolfettsyra – ett viktigt näringsämne. Dessutom, när de balanseras med omega-3, gynnar de kardiovaskulär hälsa.

Du får flera mineraler genom att lägga till tamarindfrön i kosten

Annan forskning på tamarindfrön visar att de är en bra källa till flera mineralämnen. Bland dem finns kalium och koppar, som utgör den högsta koncentrationen.

Kalcium sticker också ut, vars värden är lika höga som i spannmål. Andra viktiga mineraler i dessa frön är magnesium, fosfor och zink.

Bioaktiva föreningar

Tamarindfrön innehåller höga värden av fenoliska föreningar som uppvisar hög antioxidativ aktivitet, såsom epikatekin och dihydroxiacetofenon.

Faktum är att fröextrakt från växten uppvisar en stark förmåga att minska lipidperoxidation in vitro . Dessa fenoler skyddar linolfettsyran. I sin tur uppvisar de högre antioxidativ aktivitet jämfört med C-vitamin och andra syntetiska tillsatser.

Förskningen förklarar att närvaron av dessa antioxidanter gynnar hälsan, eftersom de kan förhindra oxidativ skada på cellnivå. Fenoler bekämpar fria radikaler, som är förknippade med vissa sjukdomar som åderförkalkning och för tidigt åldrande. De kan till och med hjälpa till att förebygga cancer.

Antinäringsfaktorer

Inte överraskande innehåller tamarindfrön höga andelar av så kallade antinäringsämnen, som också finns i andra baljväxter och spannmål.

Dessa inkluderar tanniner, som ger fröet dess sammandragande och bittra karaktär när di äter dem råa. Dessa är mer koncentrerade i det bruna yttre höljet, men den ätbara delen innehåller dem också. Du kan koka eller rosta dem för att eliminera en del av tanninerna.

En annan anti-näringsfaktor är fytinsyra, som kan fånga vissa mineraler och förhindra absorptionen av dem. Lyckligtvis kan man avlägsna det genom blötläggning och tillagning. Lektin och trypsinhämmare är kända antinäringsämnen eftersom de binder till proteiner, inklusive de som är involverade i matsmältningen.

Fördelar med tamarindfrön i kosten

Närvaron av bioaktiva föreningar och näringsämnen är de egenskaper som gör detta till en nyttig livsmedelsingrediens för hälsan. Följande är dess möjliga effekter.

Hjälper till att reglera metaboliska processer

Forskning visar att tamarindfrön kan reglera vissa metaboliska processer hos djur. En studie på råttor som fick äta tamaridfrön under en månad visade en minskning av kolesterol och blodsocker hos råttorna.

Trots dessa fynd behövs fler studier för att bevisa effekten hos människor.

Antiviral aktivitet

En studie i Indien visade att denna ingrediens har antivirala egenskaper. I synnerhet observerade forskarna att antinäringsfaktorn lektin gör att viruset förlorar 64 % av sin effektivitet. Dessutom minskar det virala RNA-nivåer i celler med 45 %.

En annan studie har också bekräftat den antivirala potentialen hos dessa frön vid behandling av Covid-19 hos överviktiga patienter. Enligt författarna är det trypsinhämmaren i tamarind som kan minska vissa inflammatoriska markörer. Likaså kan det annullera neutrofilaktiviteten, som är karakteristisk för den lungskada som främjas av viruset.

Hjälper till med matsmältningshälsan

Närvaron av lösliga fibrer i tamarindfrön gynnar matsmältningsprocessen, förbättrar förstoppning och förhindrar gasbildningen som är karakteristisk för andra baljväxter. Detta näringsämne kan också minska kolesterolet och bromsa upptaget av socker från maten.

Kan användas som ett proteintillskott

De höga proteinvärdena i dessa frön gör att du kan använda det som kosttillskott. Ett bra sätt att göra detta på är att äta dem som mellanmål på förmiddagen eller på eftermiddagen.

Hur man förbereder tamarindfrön

Du kanske undrar hur man förbereder tamarindfrön eftersom de har en så hårt hölje. Men det är inte allt svårt! Vi ska berätta.

1. Rostade tamarindfrön

Lägg tamarindfröna i en stekpanna och rosta dem på medelhög värme. Rör om hela tiden, mellan 8 till 10 minuter. Ta sedan av från värmen och låt dem stå och svalna. Ta slutligen bort skalet och nu kan du äta dem!

Ett annat alternativ är att koka dem för att göra dem lite mjukare. De kan ersätta nötter som mellanmål, med fördelen att de innehåller färre kalorier.

Tamarindfrön.
Du kan äta tamarindfrön rostade eller i form av mjöl. Den innehåller inte gluten, så det är lämplig för personer med celiaki.

2. I mjölform

När du har tagit bort höljet kan du torka dem i ugnen vid cirka 120 °C. Man måste vara noga med att röra i dem så att de inte blir brända.

Efter cirka 45 minuter, ta ut dem, låt dem svalna och lägg dem i en matberedare för att tillaga mjölet. Om du ser att de fortfarande är blöta när du tar ut dem ur ugnen, låt dem vara inne en stund till.

Du kan blanda tamarindmjöl med vetemjöl, majsmjöl eller något annat mjöl för att få mer protein och mineraler i mjölet. Du bör veta att detta mjöl är idealiskt för dem som lider av glutenintolerans eller -känslighet, eftersom det inte innehåller gluten.

Hur mycket ska man äta?

Det höga fiber- och proteininnehållet i dessa frön främjar mättnad. Cirka 25 gram ger dig 7 gram protein och essentiella aminosyror. Dessutom ger det cirka 6 gram lösliga fibrer, vilket hjälper dig att hålla dig frisk. Du kan dubbla detta intag genom att äta 2 mellanmål med tamarindfrön om dagen.

Kort sagt, detta livsmedel är ett utmärkt mellanmål som du med fördel kan inkludera i din kost. Men om du lider av någon kronisk sjukdom, glöm inte att först konsultera en näringsspecialist för att fastställa lämplig mängd för just dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.